Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teheranul l-a închis pe regizorul Jafar Panahi, câștigător al Ursului de Aur

jafar_panahi_berlin_film_festival_2006.jpg

Jafar Panahi la Festivalul de Film de la Berlin (arhivă, 2006)
Sursa imaginii: 
Wikipedia / Siebbi / Creative Commons Attribution 3.0 Unported (crop)

Regizorul iranian Jafar Panahi, câștigător al Ursului de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2015, a fost arestat de poliție chiar când dorea să viziteze doi colegi regizori la închisoarea din Teheran. Soția sa susține că arestarea lui Panahi echivalează cu o răpire. 

Presa iraniană citată de BBC a anunțat că Panahi a fost reținut după ce a mers la închisoarea Evin din Teheran pentru a întreba despre cei doi colegi regizori, Mohammad Rasoulof și Mostafa Al-e Ahmad, arestați pentru susținerea protestelor anti-guvernamentale.

Soția sa a declarat pentru BBC că Panahi că a fost informat de gardieni că are de executat o pedeapsă cu închisoarea.

„Jafar are unele drepturi ca cetățean. Există un proces echitabil. Pentru a întemnița pe cineva, acesta trebuie să fie convocat mai întâi", a declarat femeia.

Mohammad Rasoulof și Mostafa Al-e Ahmad au fost arestați din cauza unor postări pe rețelele de socializare referitoare la prăbușirea unei clădiri de 10 etaje în orașul Abadan, în luna mai, în urma căreia au murit peste 40 de persoane.

Și Jafar Panahi, în vârstă de 62 de ani, a fost arestat în 2010 pentru că a susținut protestele antiguvernamentale au izbucnit după alegerile prezidențiale contestate. Ulterior a fost condamnat pentru „propagandă împotriva sistemului" la șase ani de închisoare și i s-a interzis să facă filme sau să călătorească în străinătate timp de 20 de ani. A executat două luni înainte de a fi eliberat pe cauțiune condiționată.

Jafar Panhani a câștigat numeroase premii la festivaluri internaționale de film. Printre acestea se numără premiul cel mare al Festivalului Internațional de Film de la Berlin, pentru Taxi, în 2015, precum și premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmul Trei fețe în 2018.

Săptămâna trecută, organizatorii festivalului de la Cannes au declarat într-un comunicat că „condamnă cu fermitate aceste arestări, precum și valul de represiune în curs de desfășurare în mod evident în Iran împotriva artiștilor".