Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie va găzdui Eurovision 2023 în locul Ucrainei

Membrii trupei ucrainene „Kalush Orchestra” în timpul finalei Eurovision 2022, pe 14 mai 2022, pe scena din Pala Alpitour, Torino.

Membrii trupei ucrainene „Kalush Orchestra” în timpul finalei Eurovision 2022, pe 14 mai 2022, pe scena din Pala Alpitour, Torino.
Sursa imaginii: 
Marco Bertorello/AFP via RFI

Marea Britanie a anunțat la începutul săptămânii că a acceptat să fie gazda concursului muzical Eurovision de anul viitor, după ce organizatorii au spus că nu există posibilitatea ca evenimentul să se desfășoare în Ucraina, care se află într-un război cu vecinul rus. Liderii de la Kiev au fost de acord cu această decizie.

„Am primit asigurări... că vor găzdui Eurovisionul ... și vor integra elementele și prezentatorii ucraineni”, a precizat Oleksandr Tkacenko, ministrul ucrainean al Culturii, pe pagina sa de Facebook, adăugând că decizia a fost luată după „mai multe runde de dezbateri”.

BBC și Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) vor organiza cel „mai mare și mai complex concurs muzical” din lume, începând cu alegerea unui oraș gazdă din Marea Britanie.

Ucraina a câștigat competiția de anul acesta, desfășurată în Italia, Marea Britanie clasându-se pe locul secund. Oficialii ucraineni au insistat că vor putea găzdui concursul de anul viitor, în ciuda invaziei Rusiei.

Dar EBU a respins această posibilitate, iar Compania Națională de Radiodifuziune Publică din Ucraina (UA:PBC) a acceptat organizarea evenimentul în Marea Britanie, dar își dorește păstrarea „spiritului ucrainean”.

„Ediția din 2023 a Eurovision nu va fi în Ucraina, ci în sprijinul Ucrainei, a precizat șeful UA:PBC, Mykola Chernotytskyi, într-o declarație comună alături de EBU și BBC.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul partenerilor noștri de la BBC”, a spus acesta.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Boris Johnson a declarat că și-a „dorit foarte mult” ca Ucraina să găzduiască ediția din 2023 și i s-a părut „foarte regretabil” că nu a mai fost posibil.

Secretarul de stat pentru Cultură, Nadine Dorries, a declarat pentru BBC că au intervenit la solicitarea venită din partea EBU „și a autorităților ucrainene”, conduse de președintele Volodimir Zelesnki.

„Îmi pare rău că, din cauza băii de sânge provocate în continuare de Rusia, nu a fost posibilă găzduirea evenimentului în Ucraina, unde ar fi trebuit să aibă loc”, a spus aceasta.


Igor Didenchuk (în centru), membru al trupei ucrainene „Kalush Orchestra”, câștigătoarea Eurovision, face o poză alături de militari ucraineni din Kiev, Ucraina, marți, 17 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Efrem Lukatsky/AP

„În calitate de gazde, britanicii vor onora spiritul de competiție și diversitatea, și, cel mai important, se vor asigura că vor pune în lumină victoria recentă a Ucrainei la Eurovision și creativitatea ucraineană”.

În luna mai, grupul folk-rap Kalush Orchestra a câștigat cel mai mare eveniment muzical live din Torino, bucurându-se de sprijinul pe care l-a primit Ucraina după invazia Rusiei.

Reprezentantul britanic a interpretat melodia „Space Man”

Conform tradiției, țara câștigătoare trebuie să găzduiască marele eveniment muzical în anul următor. Concursul nu a mai fost organizat în Marea Britanie din 1998.

Dar, luna trecută, EBU a precizat că Ucraina nu poate garanta siguranța a peste 10.000 de oameni implicați în organizare și a celor peste 30.000 de fani care sunt așteptați să participe.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune și-a păstrat opinia, în ciuda protestelor venite din partea guvernului lui Zelenski, și a respins propunerea de a muta concursul într-o zonă de graniță din Ucraina, departe de liniile frontului.

Reprezentanții EBU au spus că Ucraina are în continuare un loc garantat în finala din 2023, alături de „primele cinci” state din organizație: Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Spania.

Ceilalți finaliști vor fi aleși prin voturile publicului și juriului din țară.

„Este foarte trist că prietenii și colegii noștri din Ucraina nu pot găzdui ediția din 2023 a Eurovision”, a precizat Tim Davie, directorul executiv al BBC, într-o declarație.

„BBC se angajează să pună accentul în cadrul acestui eveniment pe cultura ucraineană și să expună diversitatea muzicii britanice și creativitatea”, a spus acesta.

Concursul de anul aceasta i-a adus celebritatea britanicului Sam Ryder, ocupantul locului doi.

Luna trecută, Ryder a cântat melodia sa deosebită „Space Man” în fața Palatului Buckingham, în cadrul festivităților organizate cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI