Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comorile de la Versailles - orologiile

orologiu_versailles_apollo.jpg

Orologiul lui Apollo, Palatul Versailles, 2010
Sursa imaginii: 
Sébastien HOSY / Wikipedia Commons

Sunt o sută cincizeci de orologii la Palatul Versailles, dintre care treizeci încă în funcțiune. Jurnaliștii rfi.fr au însoțit-o pe Leslie Villiaume, tânăra specialistă în orologii, pe parcursul unei inspecții a valoroaselor obiecte de patrimoniu.

Leslie Villiaume face parte din echipa de specialiști însărcinați cu mentenanța superbelor ceasuri de epocă. A studiat istoria artei la École du Louvre și a fost dintotdeauna pasionată de mecanismele de ceasornic și de restaurarea acestora. A ajuns la Versailles urmându-și pasiunea, inspirată de istoria legendarului palat și de respectul pentru obiectele de patrimoniu.

”Îmi dau seama după sunet dacă ceva nu e în regulă cu vreunul din ceasuri. Scopul nostru este să le menținem în funcțiune, dar nu cu orice preț... Trebuie să păstrăm un echilibru între funcționare și respectul față de obiectul în sine.

De exemplu în cazul în care mecanismul este afectat nu îl vom forța să funcționeze. Tocmai de aceea multe pendule nu funcționează în prezent: nu sunt stricate, dar punerea lor în funcțiune le-ar afecta și mai mult mecanismele. Le oprim și așteaptă să le vină rândul pentru restaurare. Avem o listă de priorități, nu le putem restaura pe toate deodată...”, spune Leslie.

”Această pendulă de exemplu, a fost mutată de curând înapoi în această sală, pentru că aici au fost lucrări de renovare. A fost oprită, iar acum are o mică întârziere. Totuși nu mă grăbesc să o reglez. Vreau mai întâi să urmăresc cum se comportă, o să decid săptămâna viitoare dacă intervin sau nu. Depinde foarte mult și de temperatură, sunt obiecte foarte sensibile...”, explică tânăra specialistă.

 

 

 

Traducere de Șerban Georgescu după articolul publicat de rfi.fr