Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-a metamorfozat Volodimir Zelenski în Vasil Goloborodko. Sau invers

28153594.jpg

Volodimir Zelenski in mintea unui erou
Doi corespondenți RFI fac portretul președintelui ucrainean.
Sursa imaginii: 
curteaveche.ro

„Nu-l cunosc pe omul acesta. Sper să ne întâlnim într-o bună zi. Aparent, e un mare specialist în domeniul său, un bun actor. Eu sunt serios și voi râdeți.” Așa îl ironiza, în 2019, pe noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, la un summit moscovit, în fața unei săli pline de politicieni, printre care și Xi Jinping. Scena e povestită de jurnaliștii francezi, Genté și Stéphane Siohan, corespondenți RFI în Ucraina care au scris, în plin război, o carte despre ascensiunea lui Volodimir Zelenski în politică și transformarea sa în președinte-comandant de război. De la clovnul de care râdeau politicienii puternici sau care îngrijora elitele occidentale cu necunoașterea sa în politică externă, jurnaliștii francezi ne arată parcursul unui om care a intrat, la început în glumă, în pielea unui președinte, pentru a se pune până la urmă cât se poate de serios în Slujba Poporului. 

„Altădată spuneam că avem nevoie cineva ca Churchill, sau de un Vaclav Havel al nostru, sau chiar unde este Mandela al nostru. Anii vor trece și, indiferent dacă acest război se va încheia cu victoria Ucrainei sau cu înfrângerea Rusiei, în diferite țări, în vremuri grele, am împresia că oamenii vor spune Zelenski al nostru sau avem nevoie de un Zelenski al nostru, chiar unde este Zelenski al nostru,” sunt cuvintele lui Mihailo Tkaci, jurnalist ucrainean de investigație, cel mai acerb critic al lui Zelenski din spațiul public, rostite pe 2 martie 2022, la mai puțin de o săptămâna după invazia rusă. Ele încheie cartea ”Volodimir Zelenski, în mintea unui erou”, scrisă de jurnaliștii francezi Régis Genté și Stéphane Siohan.

Ce s-a întâmplat cu Mihailo Tkaci de la publicația independentă Ukrainska Pravda? Potrivit jurnaliștilor francezi, Tkaci „și-a petrecut timpul, zi și noapte, ca un călugăr soldat, anchetând afacerile, scandalurile sau gafele lui Zelenski și ale anturajului său. Mihailo Tkaci este coșmarul lui Volodimir Zelenski (...) Toamna trecută, în timpul unei conferințe de presă (...) cei doi și-au adresat invective în fața camerelor de filmat, timp de o jumătate de oră!”

Între toamna trecută și 22 martie, și pentru puternicul jurnalist de investigații războiul a modificat ceva. Și el a auzit replica președintelui „Am nevoie de muniție, nu de un taxi,” rostită când serviciile secrete americane i-au propus să îl scoată din Kiev pentru a nu fi ucis de bombele rusești.

Actorul, comediantul, clovnul, afaceristul, candidatul, președintele stângaci la început, căruia nu îi plăcea deloc presa, a devenit războinic.

Volodimir Zelenski, în mintea unui erou  apărută în limba română la Editura Curtea Veche, este scrisă în toiul războiului de doi jurnaliști care cunosc bine spațiul ex sovietic. Régis Genté este corespondent în zonă din 2002 și, de peste 20 de ani, locuiește la Tbilisi, în Georgia. Lucreză pentru RFI, France 24 și Le figaro. Stéphane Siohan este scriitor, producator de filme documentare și reporter specializat pe Europa de Est. Din 2013, este coresondent la Kiev pentru Liberation, Le Temps și RFI.

În 20, respectiv 9 ani, cei doi au putut cunoaște în profunzime viața ucraineană și l-au urmărit și ei, ca milioane de alți oameni din spațiul ex sovietic, pe actorul Zelenski, candidatul, președintele și, acum, comandatul de război Zelenski.

Born in USSR

Dar, să mergem mai întâi cu Stéphane și Régis, la Krivoi Rog, un oraș industrial din sudul Ucrainei, situat în partea de vest a bazinului carbonifer Donețk, zonă rusofonă, să-l cunoaștem pe micuțul Vova, diminutivul numelui președintelui pe care, la vremea respectivă, îl folosea în variantă rusească. Autorii intră curioși într-un cartier anonim, atât de puțin deosebit de alte cartiere sovietice, încât nu are decât un număr: Kvartal 95 (cartierul 95.)

Born in USSR este numele capitolului din carte care analizează „cu precizie de bisturiu,” după cum apreciază traducătoarea Silvia Năstase, contextul în care a crescut Vova Zelenski: de la puștiul cu zâmbet dulce dintr-o fotografie făcută la 10 ani, la Vova adolescentul care a înființat în clasa a IX-a o trupă de teatru – Kvartal 95, un contrapunct față de violența găștilor apărute în anii `80 în oraș. Nimeni nu face prea mult caz de originea sa evreiască, familia nu trebuia să iasă în evidență așa. Toate familiile evreiești care au supraviețuit nazismului sunt discrete.   

Jurnaliștii francezi îl surprind, apoi, pe tânărul Zelenski la campionatul KVN (Clubul Voioșilor și Isteților,) cel mai mare concurs de varietăți din lumea post sovietică, unde „cred că eram cei mai buni, în orice caz, Vova era cel mai bun,” după cum povestește Vadim Pereverziev, fost coleg de clasă cu Zelenski, scenarist la Kvartal 95 și astăzi. Trupa se mută, în 2002,  pentru o vreme, la Moscova și cucerește celebritatea în Comunitatea Statelor Independente, CSI, dar în 2003, gașca se relochează la Kiev. Între timp, Zelenski nu a mai dat pe la Facultatea de Drept unde se înscrisese, nu va mai fi avocat, dar „va dezvolta curând talentele unui redutabil om de afaceri.”

Bani mulți din ironii despre de societatea ucraineană

Intelectualii ucrainieni din Vest privesc cu suspiciune această trupă rusofonă de care se tem că ar fi și rusofilă. „Cu toate acestea, umorul Kvartal 95 nu a fost niciodată cu adevărat pro rus. În timpul alegerilor prezidențiale ruse, umoriștii declară că singurul suspans constă în a afla dacă Putin 2918 va avea mai multe voturi decât Putin 2012,” scriu jurnaliștii francezi.

Zelenski nu joacă, însă, numai pe scene fizice. El are nevoie de televiziune, iar televiziunile din Ucraina, cam ca în România, corespund „listei who’s who a marilor magnați ucrainieni, adică lumii oligarhilor.”

În 2012, umoriștii Kvartal 95, cunoscuți deja de la varietățile difuzate de trustul Inter al oligarhului pro rus Dmitro Firtas, semnează cu postul 1+1 al lui Igor Kolomoiski, oligarh ucrainean de origine evreiască, precum Zelenski. Pe banii lui Kolomoiski a făcut bani și Kvartal 95, iar legăturile lui Zelenski și ale găștii cu oligarhul, vor fi puse sub lupă de jurnaliștii de investigații.

Kvartalul va da lovitura la 1+1 cu serialul În Sluja poporului, în care Zelenski joacă rolul lui Vasil Goloborodko, un profesor drăguț de liceu, al cărui zâmbet este același cu al micului Vova din Krivoi Rog, ales președinte al Ucrainei după ce elevii lui strâng bani pentru campania electorală. Serialul difuzat între 2015-2019 este cel mai mare succes al audiovizualului ucrainean, se vinde în toate țările rusofone, iar pe președintele din serial îl cunoaște toată lumea post sovietică.

„Zelenski și gașca lui de scenariști și umoriști sunt niște formidabili sociologi ai cotidianului,” scriu jurnaliștii francezi. Drept dovadă, tot ei vor continua să îi scrie lui Zelenski discursurile de președinte, excelentele sale discursuri de când este șeful aramatei care, cu referințele lor cinematografice și istorice legate de publicul căruia li se adresează, Zelenski marchează multe puncte.

Vasil Goloborodko sau... cum? Este Volodimir Zelenski?

În 2019, în Ucraina are loc lovitura electorală a secolului. Pe 31 decembrie 2018, pe postul 1+1, înainte de miezul nopții, nu se difuzează ca în fiecare an, discursul președintelui Petro Poroșenko, ci discursul lui Vasil Goloborodko sau... cum? Este Volodimir Zelenski? Da, actorul principal din serialul vedetă al postului, le spune ucrainienilor că au 3 opțiuni: să nu facă nimic altceva decât fac, să plece din țară pentru o viață mai bună sau să încerce să schimbe ceva „în țara asta” și să-l voteze pe el președinte.

Estabishmentul nu îl ia în serios pe actor, al cărui serial se difuzează în continuare și are 20.000.000 de telespectatori în Ucraina și, adaptat pentru cinema, 800.000 de spectatori în săli. Sondajele, însă, îl iau în serios: în ianuarie 2019, are 12%, o lună mai târziu are 25% și este în fața lui Poroșenko.

Un clovn? Asta este exact ceea ce mi se potrivește. Nu mă simt ofensat

Presa s-a trezit, s-au trezit și diplomații occidentali care nu știu ce să raporteze în țările lor. Între timp, candidatul nu prea are mesaje, spune lucruri evidente. Presa franceză îl numește Coluche-ul ucrinean, un clovn. „Asta este exact ceea ce mi se potrivește. Nu mă simt ofensat,” răspunde Zelenski. Spune că este un profesionist în a trimite mesaje și poate transfera asta și la nivel de stat.

„Însăși ideea de a vedea un tip ca el devenind comandant suprem al armatei într-o țară aflată în război, ne-a aruncat într-o perplexitate fără margini”, le mărturisește jurnaliștilor francezi un diplomat european aflat la post în capitala ucraineană.

Parcă inspirați de personaj, colegii noștri povestesc cu mult umor remarcile analiștilor care „constată cu îngrijorare înțelegerea aproximativă a lui Zelenski” privind funcționarea NATO, OSCE, UE.

În final, Zelenski câștigă președinția Ucrainei cu un scor mai mare decât profesorul Vasil Goloborodko în serial: 73% față de 67.

„Nu-l cunosc pe omul acesta. Un clovn, nu-i așa?”...

... spunea despre el, în 2019, Vladimir Putin, la un forum moscovit. Bineînțeles că toți rușii știu cine e Zelenski deoarece îi cunosc serialele. Putin va afla cine e clovnul pe care crede că „îl va mânca cu tot cu pene,” la o întâlnire în Franța la care participă el, Emmanuel Macron, Angela Merkel și Zelenski. Motivul: soluții pentru conflictul din Donbas. Acest episod este povestit de jurnaliștii francezi, aflați la summit, cu îndemânarea unor scenariști pentru filme de acțiune și suspans. Jurnaliștii ucrainieni se tem că Merkel și Macron vor pune presiune pe Zelenski să accepte compromisuri în Donbas. Tânărul clovn a devenit, însă, președinte și nu se lasă intimidat.

Régis Genté și Stéphane Siohan scriu despre confrații ucrainieni care răsuflă ușurați după discursul lui Zelenski: „nu a cedat nimic.” Jurnaliștii francezi remarcă apoi, în președintele ucrainean, un elev sârguincios, care își face temele. Ia lecții de ucraineană, pe care o vorbește, dar în care nu excelează, de altfel în public de acum înainte nu va mai vorbi decât ucraineană. Învață cât de complicat este Occidentul, cu afacerile sale diverse, inclusiv cu Rusia. S-au schimbat multe de la candidatul care făcea gafe, își întreba consilierii despre subiecte pe care nu le cunoștea deloc și care posta pe Instagram, în timpul campaniei, videoclipuri de la sala de forță.

Nimeni nu îl mănâncă pe Zelenski cu tot cu pene

Zelenski nu a cedat nimic, dar este descris de jurnaliștii francezi drept un pacifist. De aceea armata nu prea are încredere în el, iar soldații povestesc cum pentru o durere de dinți, te duci la dentist, iar pentru o problemă la mașină, mergi la service. Dar Zelenski se bagă în tranșeele din Donețk, mănâncă și glumește cu soldații și, până la urmă, nimeni nu îl mănâncă pe Zelenski cu tot cu pene. Nu l-a mâncat nici Donald Trump la începutul președinției când l-a forțat să ofere informații sensibile pentru fiul lui Joe Biden.

După ce trupele rusești intră în Ucraina, Zelenski pune din nou telefonul în mod selfie, ca la începutul campaniei electorale, și le spune ucrainienilor că Putin a declarat război, că vrea să distrugă tot ce ucrainienii au construit. Le spune soldaților care nu aveau încredere în el în campanie, că sunt curajoși și indestructibili. Și, pentru cine mai credea că tânărul președinte poate fi mâncat pe pâine, în primul rând rușii care anunță că a părăsit capitala, Zelenski dă, pe 25 februarie, o lovitură de grație: la căderea nopții, el iese din clădirea prezidențială și coboară pe strada Bankova, însoțit de cei mai apropiați colabratori, toți îmbrăcați în kaki. Întoarce camera către ei și spune: suntem aici, șeful grupului parlamentar, șeful de cabinet, primul ministru, consilierul diplomatic.

„Acest video rudimentar este o lovitură de maestru care înseamnă mai mult decât un simplu succes de comunicare. La fel cum în 1940, francezii îl ascultau pe de Gaulle la Radio Londres, în anul 2022, 15 milioane de persoane îl privesc pe Zelinski în ochi pe Instagram, fără să mai luam în calcul celelalte platforme. Apariția lui însuflețește întreaga țară care, înțelege că președintele și colaboratorii lui, asemenea unei găști de prieteni uniți ca degetele de la o mână, nu o vor abandona.”

Micuțul Vova, Vova rockerul și Vova comediantul este la întâlnire cu istoria pe „o scenă pe care nu jucase până acum,” scriu colegii noștri francezi. Departe amintirile diplomaților perplecși care nu știau din ce capăt să apuce candidatura sa, președintele dă lecții de bravură, iar Occidentul vine în pelerinaj la Kiev, la figurat, și la Bucea și Irpin la propriu. Nimeni nu mai râde acum de clovn, nu în fața gropilor comune și a țării bombardate. Politicienii încearcă să îl copieze, în special în ceea ce privește ținuta, iar Zelenski le bate obrazul lui Sarkozi și lui Merkel pentru morții de la Bucea.

În fiecare seară vorbește cu poporul său pe rețelele de socializare, câte 10 minute, și anunță eroii zilei, decorațiile date. Așa cum în 2019, la discursul de învestitură, le spunea concetățenilor săi că „fiecare dintre noi este președinte,” acum el le spune că fiecare este un erou.