Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ingrid Bergman, un ideal al feminității...

ingrid_bergman_color.jpg

Ingrid Bergman în ”Notorious”, 1946
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Actriţa Ingrid Bergman, laureată a trei premii Oscar, celebră mai ales pentru rolul pe care l-a jucat în capodopera cinematografică ”Casablanca”, alături de Humphrey Bogart,  s-a născut la 29 august 1915, la Stockholm, în Suedia.

Mama ei, Friedel Adler Bergman, de origine germană, a murit când Ingrid avea doar trei ani. Tatăl său, Justus Samuel Bergman, fotograf, a încurajat preocupările artistice ale fiicei sale şi chiar a surprins, cu o cameră de filmat, unele scene din copilăria acesteia. La vârsta de 12 ani îşi pierde şi tatăl, fiind crescută de o mătuşă, apoi în familia unui unchi.

Debutul

La 16 ani... Foto: wikipedia.org

Pasiunea pentru actorie şi-a descoperit-o în adolescenţă, când era elevă la o şcoală privată. După absolvire, în 1933, s-a înscris la Royal Dramatic Theater School din Stockholm pentru un an, perioadă în care şi-a făcut debutul profesionist pe scenă. Primul ei rol într-un film a fost cel din "Munkbrogreven" (1935), al regizorului suedez Gustaf Molander.

În 1936 Ingrid Bergman joacă în filmul care avea să-i schimbe viaţa - "Intermezzo," regizat de Gustaf Molander. Interpretarea ei din această peliculă a atras atenţia producătorului David O. Selznick de la Hollywood.

La cererea acestuia, Ingrid Bergman vine, în 1939, la Hollywood şi reia rolul din ''Intermezzo'' într-un remake al filmului care s-a bucurat de un mare succes. Selznick a semnat cu tânăra actriţă un contract de şapte ani, pe durata căruia cei doi au realizat împreună însă doar două filme. În schimb, Ingrid Bergman a filmat în aceşti ani mai multe pelicule şi a jucat în câteva producţii teatrale, cucerind publicul prin naturaleţea cu care interpreta, prin frumuseţea şi farmecul ei.

Casablanca

În 1937 s-a căsătorit cu medicul suedez Petter Lindstrom, cu care a avut o fiică, Friedel Pia, născută în 1938.

Cel mai cunoscut rol al actriţei a fost în 1942, când a jucat rolul Ilsei în povestea de război ''Casablanca'', avându-l partener pe actorul Humphrey Bogart. Filmul a fost un succes de box office la acea vreme, iar în timp a intrat în istoria cinematografiei mondiale.

Foto: wikipedia.org

Dintre filmele în care a mai jucat şi care au consacrat-o amintim: "Dr. Jekyll and Mr. Hyde" (1941), ''For Whom the Bell Tolls?'' (1943), ''Gaslight'' (1944), ''Notorious'' (1946), ''Anastasia'' (1956), ''Goodbye Again'' (după romanul "Aimez-vous Brahms?"/"Do you like Brahms?" - 1961), ''The Yellow Rolls-Royce'' (1964), ''Cactus Flower'' (1969), ''Murder on the Orient Express'' (1974).

De-a lungul carierei a câştigat trei premii Oscar: pentru cea mai bună actriţă în 1945 - filmul ''Gaslight'' (1944) şi în 1957 - pelicula ''Anastasia'' (1956) şi în 1975, pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - în ''Murder on the Orient Express'' (1974). A avut şi câteva nominalizări la Premiile Oscar - în 1944, pentru rolul din ''For Whom the Bell Tolls'' (1943) şi în 1949, pentru rolul din ''Joan of Arc'' (1948).

 

Roberto Rossellini

S-a despărţit de Petter Lindstrom pentru a se căsători, în 1950, cu regizorul italian Roberto Rossellini, cu care colaborase la filmul "Stromboli" (1949) şi cu care avea un fiu, Roberto. A trăit în Italia alături de Rossellini şi a făcut împreună cu acesta cinci filme, între 1950 şi 1955. A avut împreună cu Roberto Rossellini, cu care a fost căsătorită până în 1956, două fiice: Isabella, care avea să devină model şi actriţă, şi Isotta.

Ingrid Bergman a revenit la Hollywood în 1956, pentru a juca în "Anastasia", iar mariajul ei cu Rossellini a luat sfârşit câteva luni mai târziu. S-a căsătorit pentru a treia oară cu Lars Schmidt, un producător de teatru din Suedia. În următorul deceniu, a jucat în filme, la televiziune, dar şi pe scenă, în SUA şi la Londra.

Cancer

În 1975, a divorţat de al treilea soţ şi a aflat că este bolnavă de cancer la sân. A continuat să muncească în ciuda faptului că starea de sănătate i se deteriorase. În 1978, regizorul suedez Ingmar Bergman i-a oferit rolul pianistei din filmul ''Autumn Sonata''.

Ingrid Bergman în 1975; Foto: wikipedia.org

Ultimul său rol a fost în 1982, în miniseria de televiziune "A Woman Called Golda", în care a personificat-o pe Golda Meir, premier israelian. Acest rol i-a adus un premiu Emmy precum şi Globul de Aur.

A încetat din viață chiar în ziua în care împlinea 67 de ani, la 29 august 1982, la locuinţa sa din Londra. Ingrid Bergman are o stea pe "Hollywood Walk of Fame".

 

Surse: Agerpres, www.ingridbergman.com, imdb.com