Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catherine Deneuve – Leul de Aur pentru întreaga carieră la Bienala de la Veneția

deneuve_venetia.jpg

Catherine Deneuve la deschiderea Festivalului de Film de la Veneția, 31 august 2022
Sursa imaginii: 
Captură video Facebook / La Biennale di Venezia

Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a deschis miercuri seară cu Catherine Deneuve ca invitată de onoare şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în calitate de invitat surpriză, transmite agenția AFP citată de Agerpres.

În Palatul Cinema de pe Lido di Venezia, super vedeta franceză, acum în vârstă de 78 de ani, a primit un Leu de Aur onorific pentru întreaga sa carieră. Vădit emoţionată, într-o rochie lungă de un roşu aprins, Catherine Deneuve, care a câştigat la Veneţia premiul pentru cea mai buna actriţă in 1998, a mulţumit publicului, după un omagiu înfocat citit de cineastul francez Arnaud Desplechin.

Anterior, întrebată de AFP cu privire la semnificaţia acestei recompense, actriţa franceză care continuă să facă filme, a mărturisit:"Nu ne uităm înapoi. Nu este un refuz, doar că nu avem timp".

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a făcut apoi intrarea în scenă printr-un mesaj video în care a cerut lumii filmului să "nu uite" un război care "nu durează 120 de minute, ci durează de 189 de zile". La finalul discursului său, pe un fond negru a curs lista cu prenumelor tuturor copiilor şi adolescenţilor (până în 18 ani) ucişi în conflict, împreună cu data şi locul naşterii.

A urmat proiecţia oficială a filmului de deschidere,"White Noise" al new-yorkezului Noah Baumbach, o adaptare după un romanul al scriitorului Don DeLillo.

În total, 23 de lungmetraje sunt în competiţie pentru Leul de Aur, care va fi decernat pe 10 septembrie.

La douăzeci de ani după ce a câştigat în Italia premiul de interpretare, actriţa Julianne Moore a fost aleasă la ediţia de anul acesta pentru a prezida juriul.