Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lotte de Beer, prima femeie la conducerea Operei Populare din Viena

opera_viena.jpg

Lotte de Beer speră să atragă mai mulți tineri la spectacolele de operă
Sursa imaginii: 
JOE KLAMAR AFP via rfi.fr

Regizoarea olandeză Lotte de Beer a preluat joi conducerea Operei Populare (Volksoper) din Viena, devenind prima femeie care ocupă această funcţie, transmite AFP.

Născută în Ţările de Jos, regizoarea de 41 de ani, care a fost recompensată cu premiul Revelaţia Anului la gala International Opera Awards din 2015, a fost invitată de atunci să monteze spectacole pe marile scene europene.

Artistă experimentală, Lotte de Beer doreşte să creeze "legături cu publicul tânăr", potrivit unui interviu acordat în 2021. Desemnarea ei pentru cinci ani la conducerea Volksoper din Viena de către secretarul de stat pentru Ecologie şi Cultură din Austria, Andrea Mayer, este cu atât mai importantă pentru ea, deoarece va putea în acest fel să-şi "stabilească propriile reguli".

Lotte de Beer doreşte să adapteze programul instituţiei vieneze la "vremurile schimbătoare de astăzi".

Opera Populară din Viena a fost vopsită în roz pentru a semnala trecătorilor schimbarea efectuată la nivelul conducerii  şi pentru a-i invita pe spectatori să vină în sălile sale pentru a vedea "la vie en rose" cu ocazia reprezentaţiilor pe care le are în program.

Lotte de Beer intenţionează să regizeze ea însăşi mai multe proiecte pe an şi va combina în această toamnă două creaţii semnate de Ceaikovski, opera "Iolanta" şi baletul "Spărgătorul de nuci", pentru a face din ele o singură producţie.

Inaugurată în 1898 cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a urcării pe tron a împăratului Franz Iosef I al Austriei, Volksoper are menirea de a atrage un public mai puţin elitist decât cel al Operei Naţionale din Viena (Staatsoper).

La conducerea Volksoper s-au succedat 23 de directori în 124 de ani, inclusiv baritonul de origine română Ioan Holender.

Lotte de Beer îi urmează în această funcţie actorului german Robert Meyer, care a rămas 15 ani la conducerea instituţiei vieneze, stabilind un record din acest punct de vedere.