Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Artiștii pentru pace, libertate, speranță”. Reuniunea Teatrelor Naționale Românești începe în R.Moldova

teatrul_eminescu.jpg

Sursa imaginii: 
Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a șaptea, cu genericul ”Artiștii pentru pace, libertate, speranță”, începe joi la Chișinău și se va desfășura până pe 28 septembrie. Ce putem face când pacea este amenințată, când libertatea e pusă în pericol, când speranța se face tot mai mică? Sunt întrebări la care vor căuta răspuns Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, unul dintre organizatorii evenimentului, împreună cu spectatorii. În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei, în cadrul reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic ”Ivan Franko” din Kiev.

Organizatorii Reuniunii Teatrelor Naționale Românești din acest an promit un program dens, variat și interesant. 24 de spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și masterclass-uri, evenimente on-line, discuții - de asta vor avea parte cei veniți la ediția din această toamnă.

”În contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor la adresa democrației și libertății venite din exterior, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Noi, oamenii de artă, simțim mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin „mână de fier” și agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună”, afirmă reprezentanții Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.

Alături de teatrul gazdă, alte 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului vor participa la eveniment și anume Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat Constanța, precum și teatrele din Republica Moldova: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău.

În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev.


Sursa imaginii: 
Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău

”Organizarea ediției din acest an este o confirmare a susținerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și este un pas concret pe acest drum care ni s-a deschis. Evenimentul este mai mult decât un festival teatral, este un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, este un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiul, este un generator de idei și creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme și de limbaje”, susțin organizatorii. 

Programul reuniunii poate fi accesat aici: https://tnme.md/programul-reuniunii/?fbclid=IwAR0pJbJ4g-0QAXoxn3EAaFFodQ...

Al doilea an consecutiv Reuniunea Teatrelor Naționale se bucură de onoarea Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de președintele României, Klaus Iohannis, ”prin care se recunoaște prioritatea instrumentelor pașnice, conciliatoare și creatoare”.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din România și din Republica Moldova, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a, care începe la Chișinău