Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice, unic în România, a început la Iași

festivalul-international-al-muzicii-mecanice.jpg

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice (arhivă)
Sursa imaginii: 
facebook.com/festivalulmuziciimecanice

Melodii celebre răsună din flașnetele colorate care au împânzit orașul iar până duminică, 18 septembrie, ieșenii și turiștii se pot delecta cu sunetul unor arii celebre. Participarea este prestigioasă, după cum dezvăluie organizatorul, Complexul Național Muzeal Moldova Iaşi. La Iași au ajuns flașnetari din țări, precum Franța, Germania, Cehia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova și România.

Vorbesc ca la școală, da? Eu sunt Geo Pop și marea mea pasiune sunt instrumentele muzicale mecanice. În acest Palat al Culturii, și bine i se spune, avem o sală special amenajată pentru aceste mecanisme muzicale automate. Și eu sunt singurul flașnetar din România. Eu și soția mea. Până acum patru ani nu a participat nimeni la acest festival. Dar cu truda migala și sânge a construit tot ceea ce a ieșit din acest festival doamna Lenuș ! O știți pe doamna Lenuș ? Și doamna Monique. Eu așa le spun, pentru că le iubesc. Și le spun, de fiecare dată, în public: Vă iubesc! " povestește singurul flașnetar român prezent la Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice de la Iași.


Sursa imaginii: 
Violeta Cincu | RFI Romania

Are frac, medalii prinse de piept, râde cu gura până la urechi . Ce este o flașnetă? Mică orgă mecanică portativă, acționată prin învârtirea unei manivele. Monica Nănescu, coordonatorul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu" din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova" Iași a povestit că „este a 13-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice. Iată că, după pandemie, reușim să aducem în atenția publicului, din nou, o ediție care se anunță deosebit de consistentă. Avem o ediție la care participă aproximativ nouă țări sau participanți din nouă țări. Aș aminti Franța, Germania, Slovenia, Slovacia și pentru prima dată Ungaria. Și pentru prima dată Polonia este prezentă este. Este deosebit de interesantă prezența Poloniei. Puteți vedea flașneta lor! Este frumos decorată și acompaniată de un papagal care, sigur, stârnește admirația celor din jur și curiozitatea. În același timp avem și doi participanți care îl însoțesc pe domnul Piotr pe care îl vedeți în fața flașnetei. Par din alte timpuri. Este o ediție la care încercăm să îmbinăm partea științifică, pentru că avem și expoziții. Avem, de exemplu, expoziția care aduce în atenție aparate de muzică mecanică, bineînțeles, în miniatură.

Timp de trei zile, festivalul va oferi publicului expoziții interactive de muzică mecanică, workshop pentru specialiști, spectacole ale flașnetarilor, concerte, dans, animație, proiecții videomapping .


Sursa imaginii: 
Violeta Cincu | RFI Romania

„ Muzica mecanică e ca dragostea la prima vedere. De așa ceva nu scapi niciodată!"

Flașnetele sunt colorate. Fiecare e unică. Muzica mecanică va răsuna până duminica, 18 septembrie în holul mare al Palatului Culturii, pe esplanada Teatrului Luceafărul dar și pe celebra stradă Lăpuşneanu din Iași.

Oamenii se strâng să asculte iar copii vor să învârtă manetele și sunt curioși sa afle cum iese muzica din cutia colorată. Geo Pop spune că flașnetele sunt ca dragostea la prima vedere: „Ultima achiziție? Un fonograf Thomas Edison. Este o piesă foarte rară pentru că are atât cilindri pentru două minute, cât și pentru patru minute. Le citește pe amândouă. Am polifoni. Am un ceas de șemineu Big Ben care bate fix ca și unchiul său, the Big Ben de la Westminster Abbey, unde se căsătoresc marii regi ai Angliei. Ăsta e sistemul dezvoltat de nemți și de elvețieni. Această flașnetă. Dar în patria dumneavoastră, apropo de Radio France Internaționale, este Orgue de Barbarie și funcționează cu acest sistem. Deci astea sunt absolut noi. Eu nu am la ce le folosi, pentru că eu nu am asemenea mașinărie. Le-am adus în speranța că vreunul dintre colegii de la festival au. Nu au. Muzica mecanică e ca și dragostea la prima vedere. De așa nu așa ceva nu scapi niciodată.

Povestește că această pasiune este costisitoare. Să cauți și să găsești flașnete, să le recondiționezi și nu mulți înțeleg cât de importantă este muzica mecanică. Gata interviul. Geo Pop trebuie sa își țină concertul.

Bine ați venit la Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice de la Iași!


Sursa imaginii: 
Violeta Cincu | RFI Romania