Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pierre Bonnard, culorile și libertatea

bonnard_autoportret.jpg

Pierre Bonnard, autoportret, 1889
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Pictor, litograf, gravor, fotograf, ilustrator şi principal reprezentant al şcolii intimiste a picturii franceze, Pierre Bonnard s-a născut la 3 octombrie 1867, la Fontenay-aux-Roses, un orășel situat la periferia de sud a Parisului.

Puternic influențat de opera lui Paul Gaugain, este  cunoscut mai ales datorită calităţilor decorative ale tablourilor sale şi a manierei specifice de a folosi culorile. Bonnard este considerat de specialiști o figură centrală a curentului care a făcut trecerea de la impresionsim la modernism la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX.

Ilustrație pentru un poem de Verlaine. Sursa: wikipedia.org

A urmat cursuri de drept, pe care însă le-a abandonat în 1888, înscriindu-se pentru un an la "Ecole des Beaux-Arts" din Paris şi apoi la Academia Julian. Aici, i-a cunoscut pe Jean Edouard Vuillard, Maurice Denis, Félix Vallotton şi Paul Serusier. Împreună, au pus bazele grupului Nabis (artişti care se opuneau curentului impresionist, fiind interesaţi de simbolism şi de distorsionarea formelor şi culorilor pentru a obţine o suprafaţă decorativă şi nu o reprezentare naturalistă).

Joc de copii, 1905. Sursa: impressionistsgallery.co.uk

În 1890, după un an de serviciu militar, a împărţit un studio în Montmartre cu Maurice Denis şi Jean Edouard Vuillard. Mai târziu li s-a alăturat producătorul de teatru Aurélien Lugné-Poë, cu care Bonnard a colaborat la producţii pentru Théâtre de l'Oeuvre, din Paris. Din acest moment, începe să fie atras de arta japoneză, lucrând într-un stil "Art Nouveau", cu suprafeţe calde, plate, decorative şi forme simplificate.

Umorul şi capacitatea de observare rece şi precisă a vieţii pariziene au făcut ca lucrările sale să iasă în evidenţă la expoziţiile organizate la "Société des Artistes Indépendants", Bonnard participând pentru prima oară în 1891.

Femeie cu câine, 1906. Sursa: impressionistsgallery.co.uk

Începând cu 1900, stilul artistului a început să se schimbe, paleta cromatică a devenit mai vie, iar tuşele, mai largi. A realizat numeroase peisaje inspirate de verile petrecute pe Valea Senei şi în sudul Franţei. Compoziţiile sale, aparent simple, folosesc adesea diverse trucuri de perspectivă.

În 1925, s-a căsătorit cu Maria Boursin.

Masă în grădină, 1908. Sursa: impressionistsgallery.co.uk

Dintre operele sale, mai amintim: "Woman with Rabbit" (1891), "Croquet Game" (1892), "France Champagne" (1889-1891), "Woman with a Dog" (1891), "Checkered Blouse" (1892), "The Parade" (1892), "Two Dogs in a Deserted Street" (1894), "La Revue-blanche" (1894), "The Omnibus" (1895), "L'Estampe et l'affiche" (1896), "Dancers" (1896).

S-a stins din viaţă la 23 ianuarie 1947, la Le Cannet, o comună franceză situată în departamentul Alpii Maritimi.

 

 

 

Surse : britannica.com, impressionistsgallery.co.uk, youtube.com, agerpres.ro