
Cultură
Dominic Fritz, despre Timișoara 2023: Va fi eșecul tuturor, dacă proiectul nu va reuși din cauza unor dispute politice
dominic_fritz.jpeg

Sunt ceva mai mult de patru luni până când Timișoara va prelua oficial titlul de capitală europeană a culturii. Cât de pregătită e Timișoara pentru asta?
Sufletul Timișoarei a fost dintotdeauna pregătit, tocmai pentru că suntem deja o capitală culturală. Anul viitor, provocarea va fi să punem toate astea și pe o scenă vizibilă pentru toată lumea. Mă bucur că și pe partea de asociație s-a clarificat, că asociația se poate concentra acum tocmai pe promovarea acestui eveniment, unde am fost destul de deficitari până acum. În ceea ce privește programul cultural, lucrurile chiar în aceste săptămâni se fac contracte de finanțare, se contractează artiști. Programul va fi dezvăluit în noiembrie, dar se întâmplă și de aceea nu cred că ne vom face de rușine la anul.
Tocmai pentru că vorbim de promovare, în acest moment… promovarea programului cultural este aproape inexistentă.
Da, asta e poate e și cumva o neînțelegere. Nicio capitală culturală de anul viitor, dacă vorbim de Elefsina și Veszprem, nu și-a făcut public programul încă. Tocmai pentru că e un moment festiv și important, și trebuie pregătit. vorbim aici nu despre un festival sau ceva, ci vorbim despre un program pentru un an întreg. E clar că la asta se lucrează până în ultimul moment și e și clar că nu anunți așa, fără să știi.
În același timp, sunt lucruri pe care le știm deja. Știm că vom avea o superbă expoziție Brâncuși, știm că filarmonica va cânta cu o orchestră din Germania într-un uriaș concert, cu câteva sute de muzicieni, știm că în Piața Unirii, mii de oameni vor cânta Simfonia a IX-a a lui Beethoven. Dar, încă o dată, insist, într-adevăr, ceea ce ne lipsește încă este o promovare pe scară largă, atât în Timișoara, cât și în țară și la nivel internațional. Mă aștept ca Asociația Timișoara Capitală Culturală, care o să primească și bani de la guvern pentru asta, să intre în pâine. Din păcate, banii ministerului nu au ajuns, nici pentru program, nici pentru promovare, nici pentru investiții și recunosc, cu trei luni înainte de eveniment, cred că este timpul. Altfel nu mai putem să facem contractele din timp și așa mai departe.
Proiectul de capitală culturală a fost prins la mijloc în dispute politice, cel puțin în ultimii doi ani, să zicem, între primărie și consiliul județean. Cum am reușit să nu avem două capitale culturale, cum se vorbea la un moment dat?
Cred că asta se datorează și faptului că avem o echipă profesionistă la nivel de centru de proiecte, avem echipa curatorială, care nu au niciun fel de ambitii politice, care efectiv lucrează pentru binele orașului și ca să fie acest proiect unul de succes. Și la nivel de MC, secretarul de stat Andras Demeter a tras foarte mult cumva întotdeaua să-i aducă pe toți la aceeași masă. Eu mereu am subliniat că proiectul de capitală culturală trebuie să fie dincolo de orice fel de dispută politică și cred că în ultimul ceas toată lumea înțelege că o să fie eșecul tuturor, dacă din cauza acestor dispute politice acest proiect nu va reuși.
Dar un lucru e important: capitala culturală nu este un proiect al instituțiilor publice. Este în primul rând un proiect al timișorenilor și este un proiect al românilor, al României. Este o oportunitate strategică uriașă pentru această țară de a redefini imaginea Românei în Europa și în lume (…) Ideea ca există doar ceartă în jurul acestui proiect este falsă.
De ce ar trebui să vină cineva la anul, la Timișoara?
Pentru a trăi câteva clipe deosebite într-un oraș absolut ieșit din comun în Europa, un oraș care este mai european decât multe, multe orașe în Europa, pentru a găsi răspunsuri la întrebări despre umanitate, despre viitorul Europei, pe care mulți și le pun acum și care, prin artă, cultură și spiritul Timișoarei, poate pot găsi un răspuns. Și pentru a cunoaște frumusețea Timișoarei și frumusețea timișorenilor, și energia și creativitatea tuturor celor care s-au îndrăgostit de acest oraș.