Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actorul Constantin Codrescu a încetat din viață

codrescu.jpg

Constantin Codrescu în filmul ”La moara cu noroc”, 1955
Sursa imaginii: 
Facebook / Constantin Codrescu

Actorul Constantin Codrescu, cunoscut publicului pentru rolurile memorabile din filme precum ”Trandafirul Galben”, ”Capcana mercenarilor”, sau „La moara cu noroc” din 1955, a încetat din viață duminică, la vârsta de 91 de ani, a anunţat fiica sa într-o postare pe Facebook.

Constantin Codrescu a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. Între 1968-1976 a fost asistentul prof. Ion Cojar la IATC, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.

A fost profesor la IATC Bucureşti, la Institutul de Teatru din Târgu-Mureş (1976-1989), iar după 1989 a fost profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii Ecologice (din 1996) şi la Facultatea de Teatru a Universităţii ”Spiru Haret” (din 2003). După 1990 a fost şi director al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe.

A avut o importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune, cu precădere până în 1989. A fost colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani.

Între 1976 - 1989 a fost profesor universitar la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc.

Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din "Frații Karamazov" după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu .

A montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene.

În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din "Inimă de boxer", alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Constantin Codrescu a fost decorat de preşedintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler.