Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina are „mai multe de oferit”: Numeroase opere de artă au fost aduse din Ucraina pentru a fi expuse la Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid

Printre lucrările expuse se numără și portretul în stil realist al unui soldat, realizat de Kostiantyn Yeleva.

Printre lucrările expuse se numără și portretul în stil realist al unui soldat, realizat de Kostiantyn Yeleva.
Sursa imaginii: 
Oscar del Pozo/AFP via RFI

Zeci de opere de artă modernă au fost scoase din Kiev pentru a fi ferite de bombardamentele rusești care au cauzat deja pagube uriașe patrimoniului cultural al Ucrainei, urmând să fie expuse marți la un muzeu din Madrid, potrivit AFP, citată de RFI.

Printre lucrările expuse la Muzeul Național de Artă Thyssen-Bornemisza în cadrul expoziției „In the Eye of the Storm: Modernism in Ukraine 1900-1930” se numără picturi în ulei, schițe și colaje.

Francesca Thyssen-Bornemisza este fondatoarea inițiativei din spatele proiectului intitulat „Muzee pentru Ucraina”, care are drept obiectiv organizarea de expoziții care să aducă în centrul atenției arta ucraineană la muzeul care găzduiește colecția răposatului ei tată.

Expoziția de la Madrid face parte dintr-o serie de inițiative menite să aducă în prim-plan patrimoniul cultural ucrainean în întreaga Europă, precum și dintr-un efort de sensibilizare cu privire la amenințarea care planează asupra moștenirii artistice a acestei țări devastate de război, pe măsură ce luptele continuă.

Potrivit curatorilor, expoziția de față este una dintre cele mai cuprinzătoare cercetări ale artei moderne ucrainene din perioada 1900-1930.

Multe dintre lucrările expuse nu au prea făcut parte din expoziții organizate în afara Ucrainei. Expoziția va putea fi admirată până pe 30 aprilie la Muzeul Thyssen, urmând ca apoi operele să ajungă la Köln, în Germania, unde vor fi expuse până în septembrie 2023.

 

O „viziune” asupra ceea ce Rusia încercă să distrugă prin război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat într-un mesaj video difuzat luni la deschiderea expoziției că „aceasta ne oferă o viziune asupra ceea ce Rusia încearcă să distrugă prin război”.

După săptămâni bune de pregătire intensă, la mijlocul lunii noiembrie operele de artă au fost încărcate în două camioane, chiar înainte ca primele bombe să cadă asupra capitalei Ucrainei.

Potrivit Francescăi Thyssen-Bornemisza, convoiul a evitat să treacă pe lângă infrastructuri care ar fi putut fi atacate pe măsură ce camioanele se apropiau de granița Ucrainei cu Polonia.

Atunci când convoiul a ajuns la graniță, aceasta era închisă, deoarece o rachetă tocmai căzuse într-un sat din Polonia, omorând două persoane.

Francesca Thyssen-Bornemisza a apelat ulterior la ajutorul ambasadorului Ucrainei în Spania, care, la rândul său, a contactat „fiecare politician pe care îl cunoștea pe raza Polonia-Ucraina”.

„A durat 12 ore până au reușit să treacă granița în acea seară, dar au reușit să o facă într-un final”, a precizat Francesca Thyssen-Bornemisza.

Potrivit UNESCO, agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), peste 200 de obiective culturale din Ucraina, printre care și muzee, au fost deteriorate de când Rusia a invadat Ucraina în luna februarie.

„Patrimoniul cultural este adesea o victimă colaterală a războaielor, însă uneori este ținta principală a atacurilor”, a declarat în luna octombrie Krista Pikkat, directorul UNESCO pentru cultură și situații de urgență.

 

„Războiul încă este un subiect de discuție important”

Lucrările care fac parte din expoziție sunt expuse în ordine cronologică.

Expoziția debutează cu opere din anii 1910, vreme la care Ucraina făcea parte din Imperiul Rus, și se încheie cu lucrări din anii 1930, perioadă în care numeroși artiști au fost victimele epurărilor conduse de dictatorul sovietic Iosif Stalin, a declarat Katia Denysova, unul dintre curatorii expoziției.

Lucrările expuse provin în mare parte din colecția Muzeului Național de Artă al Ucrainei.

 


Un jurnalist făcând o fotografie lângă tabloul intitulat „1 Mai” aparținând lui Viktor Palmov.
Sursa imaginii: 
Oscar del Pozo/AFP via RFI

Printre lucrările expuse se numără lucrarea intitulată „Composition”, o pictură de inspirație cubistă aparținând lui Vadym Meller și, totodată, și un portret în stil realist al unui soldat, realizat de Kostiantyn Yeleva.

„Pentru noi, este important să continuăm să vorbim despre război”, mărturisește Katia Denysova.

„Însă, ne dorim, totodată, și să arătăm, prin prisma acestui proiect, că Ucraina are mult mai multe de oferit.”

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.