
Cultură
Vermeer și misterul camerei obscure...
vermeer.jpg

În noua biografie, scrisă de directorul departamentului de arte plastice de la Rijksmuseum, Gregor Weber și care urmează să fie publicată până la sfârșitul lui ianuarie, se arată că pictorul a învățat să folosească camera obscură de la preoții iezuiți, dezvăluind pentru prima dată influența Bisericii Catolice asupra lui Vermeer (1632-1675), născut protestant și apoi convertit la catolicism, se arată într-un comunicat al muzeului.
Rijksmuseum organizează în februarie cea mai mare expoziție dedicată vreodată pictorului din Epoca de Aur olandeză, a cărui viață rămâne puțin cunoscută, spre deosebire de lucrările sale precum „Fata cu cercelul de perle”.
Casa lui din Delft, undeva între Haga și Rotterdam, se află lângă o misiune iezuită, cu o biserică ascunsă, unde „foarte probabil a intrat în contact pentru prima dată cu iezuiții, aflând despre camera obscura”.
Folosită în diferite forme de mii de ani, „camera obscură” este un instrument optic care se prezintă ca o cutie, în care imaginea externă este proiectată printr-o mică gaură sau lentilă.
„Efecte de iluminare specifice camerei foto se regăsesc în picturile lui Vermeer, lăsând puține îndoieli că artistul a fost inspirat de acest dispozitiv”, au mai spus specialiștii muzeului olandez.
De ani de zile circulă zvonuri că Vermeer a folosit o cameră obscură pentru a-și produce lucrările, celebre pentru modul de utilizare a luminii și umbrelor.
Iezuiții „considerau camera obscură ca pe un instrument de observare a luminii divine a lui Dumnezeu”.
Efectul caracteristic produs de dispozitiv, cu centrul focalizat, dar lăsând celelate zone în obscuritate, este „tocmai ceea ce realizează Vermeer” în pictura sa „Dantelăreasa”, expusă la muzeul Luvru din Paris, explică Gregor Weber.
Cultul catolic a fost interzis la sfârșitul secolului al XVI-lea de către calviniștii olandezi, dar aproximativ o treime din populație a rămas loială Vaticanului.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24