Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța. Celebrul magazin Le Bon Marché din Paris găzduiește expoziția inedită a artistului indian Subodh Gupta

La unul dintre etajele magazinului Le Bon Marché din Paris se află o colibă indiană tradițională suspendată, construită de Gupta din vase de bucătărie reciclate.

La unul dintre etajele magazinului Le Bon Marché din Paris se află o colibă indiană tradițională suspendată, construită de Gupta din vase de bucătărie reciclate.
Sursa imaginii: 
Sursa imaginii: Joel Saget/AFP via France 24

Timp de câteva săptămâni, cumpărătorii cu dare de mână care vin să își facă cumpărăturile la centrul comercial Le Bon Marché din Paris vor putea să încerce parfumurile și să admire rochiile de designer din magazin, vreme în care vor fi eclipsați de impresionanta sculptură din oale și tigăi ce se întinde pe trei dintre etajele magazinului, potrivit AFP, citată de France24.

Neașteptata operă care a fost expusă în Le Bon Marché, unul dintre cele mai extravagante magazine din oraș, deținut de compania producătoare de bunuri de lux LVMH, aparține artistului Subodh Gupta din India, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din lume.

Printre operele lui Gupta, la realizarea cărora folosește adesea ustensile reciclate și piese de mobilier la mâna a doua, se numără o sculptură de 12 metri înălțime, aflată la raionul de parfumuri și care are formă de găleată (realizată din vase de aluminiu) din care pare că se scurge apă (efect creat de utilizarea unor oglinzi de mari dimensiuni).

Obiectele de zi cu zi din cadrul expoziției, ce reflectă modul în care Gupta a fost crescut în Bihar, unul dintre cele mai sărace state din India, contrastează puternic cu obiectele extrem de scumpe care se află în jur.

„Nu am o viață luxoasă”, a declarat Gupta într-un interviu acordat pentru AFP.

„Le-am spus celor de la magazin că nu am de gând să mă dezic de la stilul meu artistic, însă m-au surprins plăcut prin faptul că mi-au acordat libertate totală de exprimare.”

„Astfel, pot să admire expoziția și aceia care în mod normal nu merg la muzee sau la galerii de artă.”

Gupta a organizat expoziții peste tot în lume, inclusiv la muzeul Tate din Londra și la Centrul Pompidou din Paris.

Le Bon Marché găzduiește anual expoziția unui artist important.

La unul dintre etajele magazinului se află o colibă indiană tradițională suspendată, construită de Gupta din vase de bucătărie reciclate.

„Mă gândesc doar la faptul că toate aceste ustensile de bucătărie au fost folosite de așa de mulți oameni, și că la fel de multe persoane au și mâncat din ele. Expoziția le face cinste tuturor acestora, încât putem spune că întruchipează un infinit de oameni”, a mărturisit artistul.

Crescut într-un mic sat din Bihar, Gupta și-a început cariera ca actor într-o mică trupă de teatru, după care a devenit, ulterior, ilustrator.

După ce s-a mutat în New Delhi pentru a încerca să se dedice mai mult artei abstracte, lui Gupta a început să îi meargă bine abia după câțiva ani, atunci când colecționarul de artă Francois Pinault i-a achiziționat una dintre sculpturi.

În prezent, artistul în vârstă de 50 de ani, Gupta, încasează milioane de euro pentru operele sale.

Ținând cont de riscurile pe care le presupune realizarea în locuri publice a unor sculpturi atât de mari, acestea sunt proiectate cu minuțiozitate cu ajutorul inginerilor.

Operele de artă expuse la Le Bon Marché au fost transportate pe bucăți și asamblate „ca un puzzle, cu ajutorul a 30 sau 40 de persoane”, precizează artistul.

„Mă încântă din ce în ce mai tare astfel de decoruri neconvenționale”, mărturisește artistul. „Vorbind din perspectiva unui actor, pot spune că iubesc să redau ideea de spectacol în operele mele, ca și cum acestea ar juca în fața publicului”.

Expoziția de la Bon Marche este deschisă publicului până la data de 19 februarie.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.