Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara 2023: pregătită sau nu de turiști? Multe așteptări și un ghid cu „secrete”

timisoara.jpeg

Piața Unirii din Timișoara
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Cotidianul britanic The Independent a inclus Timișoara în lista celor mai interesante destinații ale anului. Capitală Culturală Europeană în 2023, cel mai  vestic oraș al României își va prelua oficial titlul la jumătatea lunii februarie. Dar cât de pregătită e Timișoara de această experiență, din punct de vedere turistic? Cum se văd lucrurile dinspre autorități și dinspre un timișorean din diasporă?

„Sunt toate șansele să nu fi auzit încă de Timișoara, al treilea oraș al României. Dar asta s-ar putea să se schimbe în 2023, când va fi una dintre cele trei capitale culturale europene. Acest titlu înseamnă că în oraș se va derula un program cultural complet. Expoziții de artă, târgul de carte, instalații și performance-uri se vor regăsi toate pe agenda culturală. Dincolo de oferta artistică, Timișoara are un bogat patrimoniu arhitectural, care abia așteaptă să fie descoperit” – așa sună, pe scurt, descrierea făcută Timișoarei de jurnaliștii de la Independent.

Sună bine, dar ce se găsește, de fapt, dincolo de cuvintele frumoase? Timișoara intră în anul de capitală culturală la jumătatea lunii februarie, cu un program inaugural încă necompletat în întregime. Desfășurătorul pentru întregul an e și mai schematic: au fost făcute publice 123 de evenimente, însă nu toate au dată clară. E sigur că vom avea, la Timișoara, prima expoziție Brâncuși deschisă în ultimii 50 de ani în România, că vom vedea o retrospectivă Victor Brauner și că îi vom putea vedea în conferințe pe Orhan Pamuk și Olga Tokarczuk, laureați ai Premiului Nobel.

Simion Giurcă: „Nu avem de ce să ne temem”

Cine va veni să vadă toate acestea? Directorul Asociației pentru Promovarea Timișoarei, Simion Giurcă, este optimist. El spune că structura pe care o conduce, înființată la inițiativa primăriei, care este și cel mai important finanțator, și-a propus ca obiectiv circa 500.000 turiști care să înnopteze în oraș în acest an. Dintre aceștia, două treimi să fie străini. În ceea ce privește vizitatorii, cei care doar vin să vadă orașul, să stea la terase și să participe la evenimente, plecând apoi acasă, așteptările sunt și mai mari: cam un milion. 

Avem însă capacitatea să-i și cazăm pe cei care vor să stea cel puțin o noapte? Giurcă, om cu experiență de aproape 35 de ani în domeniul turismului, fost șef al Biroului de promovare și informare turistică al României din Viena, crede nu ar trebui să fie probleme. 


Zona Iosefin, Timișoara
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

„Noi avem disponibile oficial la ora actuală 5.100 de locuri în capacități turistice licențiate. Acestora li se vor adăuga locurile unui hotel care se va deschide cel mai târziu în luna martie, adică încă vreo 100 de locuri, și un număr care ne este greu să-l spunem ca număr exact, dar îl estimăm undeva la circa 1.000 de locuri în diferite forme de proprietăți private, care pot fi închiriate prin sistemul de air bnb sau alte sisteme de rezervări directe de la populație. Deci cu aproximativ 7.000 de locuri de cazare în total minim nu avem de ce să ne temem”, spune acesta.

Sunt câteva mii de locuri de cazare și pe o rază de 50 – 70 km în jurul Timișoarei, ceea ce e acceptabil. În plus, mai spune Giurcă, Timișoara e un oraș în care se poate ajunge foarte ușor. Asta, deși timișorenii se plâng de lipsa unor curse aeriene regulate care să facă legături cu destinații atractive.  În primăvară, una din cele două mari companii aeriene low-cost care operează în România va renunța și la ultima cursă pe care o mai are de la Timișoara. Promisiuni sunt, inclusiv una despre care se vorbește de circa jumătate de an, pentru un zbor direct spre Istanbul. Concret însă mai avem de așteptat. 

„Puțin rămași în urmă”

Și mai e o întrebare: cât de promovată este Timișoara, capitală europeană a culturii și, până la urmă, proiect de țară? Simion Giurcă admite că lucrurile ar fi putut sta mai bine, dacă s-ar fi apucat cineva de această treabă mai repede. 

„Aici e poate cea mai mare supărare a mea, că suntem puțin rămași în urmă, ne străduim să refacem în perioada cât mai scurtă, până la sfârșitul acestei luni, să ne punem la punct și cu acest capitol. Avem planul de oraș nou, în momentul de față într-o cantitate suficientă pentru trimestrul unu. În momentul în care vedem că stocurile  scad, vom reeedita. Lucrăm la broșura Timișoarei, lucrăm la filmulețe de prezentare și sper, dacă toți partenerii își vor ține promisiunile, cel mai târziu la sfârșitul lunii ianurie avem suficiente materiale să putem să susținem promovarea Timișoarei la un nivel ridicat”, continuă directorul Asociației pentru Promovarea Timișoarei.

Din Bavaria, cu dor de acasă

Dacă instituțional abia ne mișcăm, există, de curând, pe Amazon, un ghid al Timișoarei cât se poate de atractiv. Cu text în limba engleză și fotografii faine, el le propune cititorilor să descopere 23 de secrete ale orașului de pe Bega. Ghidul a fost documentat și scris de Andreea Sepi, o timișorencă stabilită de 20 de ani în Germania, în Bavaria, și ilustrat de Claudia Tănăsescu, revenită acasă, după mai mulți ani în care a locuit în Belgia. 

Cartea poate fi comandată atât în format de ebook, cât și fizic, la cerere. Ea a apărut din dor de casă și dintr-o lipsă acut resimțită a unor materiale coerente de promovare a Timișoarei.

„Eu glumesc că ideea s-a născut așa, din nostalgie și din prea mult timp liber. Nu e foarte departe de adevăr, era începutul pandemiei, eram blocați în case, îmi era dor de Timișoara, nu știam când o să mai ajung, știam că urma să fie capitală europeană a culturii și știam că nu găsisem ultima dată când fusesem și vrusesem să cumpăr ceva pentru prietenii mei din străinătate, nu găsisem un ghid într-o limbă de circulație internațională, care să aibă și text, și poze, și să fie un cadou frumos”, explică Andreea Sepi.


Sursa imaginii: 
Facebook / Claudia Tănăsescu

Tânăra spune că documentarea i-a oferit șansă să descopere lucruri inedite despre Timișoara, pe care a vrut să le împărtășească și altora. Andreea Sepi a fost în vizită în orașul natal în decembrie. Am întrebat-o cum l-a găsit, iar răspunsul e franc: „Timișoara mi se pare un pic neterminată, un pic nepregătită, din păcate, dar sper să se mobilizeze lumea. În general, în lunile de iarnă e un pic mai apăsătoare atmosfera, așa, are zone și zone, cred că până la urmă oamenii o să se unească și o să se lase molipsiți cumva de spiritul ăsta, al capitalei europene,. Momentan am simțit, oarecum, așa, un pic de blazare”.

Dacă vii la Timișoara ai „multe, multe de descoperit”

În aceste condiții, am întrebat-o pe Andreea Sepi și ce i-ar spune unui necunoscut care ar vrea să știe dacă merită să viziteze Capitala Europeană a Culturii.

„I-aș spune să vină în Timișoara pentru că este un oraș foarte dinamic, e un oraș multicultural și interesant, care nu stă pe loc, e un oraș al premierelor, orașul Revoluției Române și e un oraș luminos, cu mult soare, cu parcuri, e un oraș foarte conectat la cultura central-europeană, istoria central-europeană și apuseană, deci are multe, multe de descoperit”, a venit imediat replica.

Deschiderea oficială a anului de capitală culturală europeană va avea loc în perioada 17 – 19 februarie. Dacă se vor uni într-adevăr și oamenii, pentru ca proiectul să fie o reușită a întregului oraș, vom vedea în următoarele luni.