Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Personalități și instituții de cultură, decorate de președintele Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naționale

325440135_1910129822663890_1551311447487362823_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Klaus Iohannis

 Mai multe personalități din domeniul cultural  au fost decorate de Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Culturii între care și criticul de film Irina-Margareta Nistor și realizatoarea TV Eugenia Vodă. Muzeul Național Peleș din Sinaia și Filarmonica Moldova din Iași se numără printre instituțiile decorate de președinte.

 

 

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, marcată pe 15 ianuarie Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat mai multe decrete de decorare a unor personalități și instituții de cultură. Printre cei decorați vineri se numără criticul de film Irina- Margareta Nistor, cunoscută încă din anii ’80 pentru traducerea filmelor străine care erau vizionate pe ascuns de sute de mii de români, realizatoarea TV Eugenia Vodă, cunoscută pentru emisiunile-interviu “ Profesionștii”, de la TVR dar și Manu Puiu, artist plastic. Tot astăzi, au fost decorate mai multe instituții de cultură, printre care Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, Muzeul Național Peleș din Sinaia și Filarmonica Moldova din Iași. Ceremonia a fost desfăşurată la Palatul Cotroceni.

 

Potrivit Administrației Prezidențiale,  în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au pus, timp de generații, în slujba artei și a publicului, cât și pentru contribuția adusă la afirmarea pe plan intern și internațional a valorilor culturii românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit urmatoarele distincții:

 

  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Național „Radu Stanca”, Sibiu;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara și Teatrului Național „Târgu Mureș” – Compania Liviu Rebreanu;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Național Peleș;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Filarmonicii „Moldova” Iași.

De asemenea, în semn de apreciere pentru excelența de care au dat dovadă în întreaga lor activitate închinată artei, contribuind la promovarea acesteia în rândul publicului larg, atât din țară, cât și de peste hotare, Președintele României a conferit:

  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria  B – „Muzica”, doamnei Marinescu Axia Ioana Cora, pianistă;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, domnului Manu Puiu, artist plastic;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Nistor Irina-Margareta, critic de film, prezentator de televiziune, și doamnei Zaharia Florica, doctor în arte vizuale, fondator al Muzeului Textilelor (comuna Băița, județul Hunedoara).
  •  

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante de care au dat dovadă în activitatea de promovare a valorilor și personalităților culturii naționale, atât în țară, cât și peste hotare, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei Vodă Eugenia, critic de film și realizator de televiziune, și domnului Prunner Iosif Ion, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate de promovare în societate, pe plan național și internațional, a valorilor și personalităților culturii, pentru susținerea prin intermediul produselor filatelice a valorilor democrației, și pentru sprijinul specific dat creației, inovației și tehnologiei în artele vizuale și decorative, Președintele României a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer doamnei Popescu Cristina, director general al „Romfilatelia”.

 

Președintele a vorbit și despre operaţionalizarea fondurilor din PNRR care vizează domeniul culturii şi patrimoniului: “Îmi doresc, de asemenea, ca fondurile destinate reabilitării clădirilor instituţiilor culturale să-şi atingă cât de curând şi la nivelul cel mai înalt scopul”.  Klaus Iohannis a amintit și faptul că a conferit înaltul patronaj Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

„La 16 ani de la prima Capitală Europeană a Culturii nominalizată în România, care a fost Sibiu, timişorenii vor dovedi, aşa cum spune sloganul programului, că pot să-şi lumineze oraşul prin ei înşişi, prin cultură şi implicare comunitară. 2022 a fost unul dintre cei mai grei ani pe care i-a traversat societatea românească. După o pandemie care a marcat sever inclusiv viaţa culturală, războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina a condus la noi crize, care au împins într-un viitor impredictibil revenirea completă a omenirii la normalitate. În România, războiul din Ucraina a generat excepţionale manifestări de solidaritate, inclusiv prin iniţiativele mediului cultural. Totodată, efectele agresiunii Federaţiei Ruse s-au propagat cu o intensitate deosebit de mare în Republica Moldova. În aceste zile în care pe ambele maluri ale Prutului ne onorăm cultura care ne uneşte, reafirm că România va acorda şi în continuare sprijin autorităţilor şi cetăţenilor din Republica Moldova, inclusiv în domeniul culturii şi cel al educaţiei”, a mai declarat presedintele Iohannis.