Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: discursurile pline de ură își croiesc iarăși drum pe continentul nostru

copii_holocaust.jpg

Copii supraviețuitori ai Holocaustului
Negarea Holocaustului constituie incitare la ură, potrivit CEDO
Sursa imaginii: 
Wikimedia

Astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.  27 ianuarie 1945 este data la care Armata Roșie a intrat în lagărul Auschwitz-Birkenau și a descoperit ororile pe care le-au comis naziștii împotriva evreilor, romilor, a celor pe care îi considerau nedemni să trăiască, precum persoanele cu handicap, dar și împotriva oponenților politici și rezistenței. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a organizat o ceremonie de comemorare la Templul Coral unde oficiali români au transmis mesaje privind nevoia de combatere permanentă a discursului urii. Președintele Klaus Iohannis a fost reprezentat de un consilier care a prezentat mesajul său special.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu această ocazie. Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat - Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, în cadrul ceremoniei organizate la Templul Coral din București.

„Dimensiunea reală a Holocaustului este greu de cuprins în deplinătatea sa. Șase milioane de destine au fost curmate cu brutalitate în cea mai odioasă crimă împotriva umanității. Femei, copii și bărbați au fost torturați, maltratați, mutilați și uciși în cele mai crunte moduri, în încercarea odioasă a regimurilor autoritare de a șterge de pe fața planetei întreaga populație evreiască. Tot astăzi ne aducem aminte de suferințele îndurate de victimele Pogromului din București. Între 21 și 23 ianuarie 1941, mii de evrei au fost schingiuiți, umiliți și uciși, cartierele evreiești, devastate, iar lăcașurile de cult, vandalizate”, se arată în mesajul președintelui care continuă:

„Să nu uităm niciodată că Holocaustul reprezintă un apogeu al urii, intoleranței, disprețului și prejudecăților, iar lecția sa cutremurătoare trebuie să rămână întotdeauna în memoria noastră colectivă, să ne țină conștiința trează și în alertă. Xenofobia, rasismul, antisemitismul și discursurile pline de ură își croiesc iarăși drum pe continentul nostru, în ciuda a numeroase inițiative de combatere a acestora. Pentru democrație, toleranță, drepturi și libertăți trebuie să acționăm acum, cu mai multă energie și implicare!”

Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost prezent la ceremonia de la Templul Coral, spunând că se va împotrivi întotdeauna, "cu toate forţele", violenţei şi extremismului, subliniind că Holocaustul reprezintă o "uriaşă tragedie".

"Ne reînnoim responsabilitatea de a nu uita niciodată ororile acestui flagel. Trebuie să ne reamintim, totodată, nevoia permanentă de a combate orice formă de intoleranţă şi de discriminare. Să nu uităm că prăbuşirea valorilor şi dezintegrarea instituţiilor democratice au avut consecinţe dintre cele mai grave, milioane de oameni nevinovaţi devenind astfel victimele unor cruzimi enorme, de neînţeles", a transmis Marcel Ciolacu.