Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cioran în benzi desenate, al doilea volum apărut în Franța

cioran_2.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Luca Niculescu

Casa de editură Payot Rivages din Franța a publicat recent al doilea volum de benzi desenate dedicate scriitorului și filozofului român Emil Cioran.

Dacă în primul volum, intitulat, “Nu putem trăi decât la Paris¨, apărut în urmă cu doi ani, filozoful apărea mergând prin oraș și exprimandu-și concepțiile despre viață și oameni, acum cadrul se schimbă: ”Un om fericit” începe la Paris, în Jardin des Plantes, apoi ne plimbă pe cărări europene de literatură și artă: Shelley și Byron, Michelangelo și Mozart, Nicolas de Staël și Ulise, cu reflecții despre artă, istorie, religie, sisteme politice, rolul filozofului în societate.

Îl regăsim pe gânditor în toată splendoarea lui: cinic, spumos, foarte provocator uneori.

Câteva citate folosite în volum: «Arta nu se inspiră direct din viață, ci o reface»; «Universul lui Mozart nu permite nici o greșeală de gust. Mozart nu caută originalitatea, el e perfect»; «Singurele cărți care merită citite sunt cele ale căror autori nu trebuie să dea socoteală nimanui».

Desenele lui Patrice Reytier sunt fine și minuțioase, aforismele lui Cioran cad ca niște verdicte. De altfel poetul Kenneth White, care prefațează cartea, ne reamintește că Cioran nu e atât filozof, cât moralist.

Iar pentru Patrick Besson, cunoscutul cronicar din Le Point, cartea despre Cioran care a apărut acum câteva zile este ¨cea mai bună veste de până acum a anului 2023 și, de altfel, poate singura¨.