
Cultură
Viitorul benzilor desenate e pe mâini bune datorită tinerelor talente (reportaj RFI)
Seria de benzi desenate „Aya de Yopougon” a scriitoarei Marguerite Abouet, originară din Coasta de Fildeș, ilustrată de artistul Clément Oubrerie, a fost publicată în Franța de editura Gallimard. Autorii publicației au fost amândoi prezenți la ediția de a

Câștigătorii premiilor de la cele unsprezece categorii diferite intitulate „Discovery” și „Young Talent” au fost anunțați joi seară, când a avut loc ediția din acest an a Festivalului Internațional de Benzi Desenate ținută la Angoulême, care demonstrează cu fiecare ediție pasiunea tot mai mare a tinerilor pentru benzile desenate.
Jérémie Moreau, președintele juriului concursului de benzi desenate la categoria elevi, a ținut să puncteze cât de impresionat a rămas de calitatea lucrărilor înscrise la diferitele categorii ale competiției de anul acesta.
Acesta a glumit despre faptul că, în mod ironic, se bucură că nu a câștigat premiul cel mare prima dată când a participat la concurs, la vârsta de 8 ani. Probabil vă întrebați de ce? Ei bine, la vârsta aceea, a văzut înfrângerea ca pe un factor care ar trebui să îl motiveze să muncească și să exerseze și mai mult decât o făcuse inițial. Eforturile acestuia au dat roade, urmând să câștige în anul 2005 marele premiu la concursul de benzi desenate la categoria elevi, și, ulterior, în 2018 premiul „Fauve d'Or” pentru cea mai bună bandă desenată pentru copii.
Moreau a ținut să readucă aminte publicului faptul că realizarea benzilor desenate este o activitate cu adevărat serioasă și că nu este niciodată prea devreme să începi să o practici. În proporție de 95%, toți cei care au câștigat concursul la categoria tineret, organizat în cadrul Festivalului de la Angoulême, și-au pus bazele unei cariere în domeniul ilustrării sau scrierii de cărți de benzi desenate, potrivit lui Jérémie Moreau.
Exemple concrete care ilustrează această tendință sunt colegele de clasă în vârstă de 8 ani Linda Di Bari și Mila Estelle Finazzo Pinana, cele mai tinere concurente prezente la decernarea la care le-a fost înmânat premiul pentru cel mai bun scenariu de benzi desenate.
Veverițele șirete
Publicul le-a aplaudat din plin pe cele două fetițe în momentul în care acestea au pășit pe scenă pentru a-și ridica mult râvnitele trofee, în forma simpaticei pisici mascote a festivalului, pe numele ei „Fauve” (din fr. pisică sălbatică).
Atunci când au fost întrebate ce anume le-a inspirat în realizarea lucrării care le-a adus premiul, intitulată „L'écureuil malin” (Veverița șireată), cele două s-au emoționat, răspunzând cu modestie, cu căldură în glas, că „nu prea știu”. Este vorba despre magia pură a imaginației!
Sărbătorind 50 de ani de la lansare, organizatorii festivalului au în continuare planuri mari de viitor. Secțiunea pentru tineret este concepută nu doar pentru a „îi îndemna pe copii să citească”, ci și pentru a „le arăta că învățatul poate să fie și distractiv”.
Deși multă vreme nu au fost considerate ca făcând parte din cultură, benzile desenate au ajuns în timp să își dobândească titlul de produs cultural, unii profesori considerând că ar trebui folosite mult mai des ca material didactic în școli.
Lucrările abordează probleme reale din societatea de astăzi
La momentul actual, benzile desenate nu mai abordează doar subiecte care nu au tangență cu realitatea. Două dintre marile premii ale festivalului din acest an au fost acordate unor lucrări care abordează în mod direct inegalitatea și discriminarea din societatea de astăzi.
Premiul la categoria liceu, pentru elevii din orașul Poitiers, a fost acordat elevilor Jean-David Morvan, David Evrard și Walter Pezzali pentru opera „Simone”. Benzile lor desenate au ca sursă de inspirație povestea eroinei Simone Lagrange, care, în tinerețe, torturată fiind în anul 1944 de șeful Gestapo-ului (poliția secretă a Germaniei Naziste) Klaus Barbie, i-a ajutat pe luptătorii din forțele de opoziție, urmând a fi deportată, dar care, însă, a supraviețuit și a depus mărturie la tribunal împotriva lui Klaus Barbie.
Totodată, este demn de menționat și faptul că mai mult de jumătate din laureații premiilor au fost fete și femei, ceea ce ne arată că balanța s-a înclinat definitiv în partea opusă, născându-se o nouă generație de scriitori și creatori de artă care preiau frâiele.
E posibil ca, de-a lungul timpului, femeilor să le fi fost dificil să se impună în acest domeniu, pentru mult timp considerat o lume a bărbaților, însă acum rolurile s-au schimbat.
Mulți dintre scriitori nu numai că abordează în mod deschis teme precum identitatea de gen și sexualitatea, însă acestora nu le este nici teamă să se exprime liber, să renunțe la prejudecăți sau să adreseze subiecte controversate legate de societate și politică.
Un exemplu relevant în acest sens este Anouk Zou, care a primit premiul regional pentru „Tinerele talente” cu lucrarea „Je n'aime pas la concurrence” (Detest competițiile). Anouk Zou a declarat publicului că, în mod ironic, textul ei este o critică la adresa însuși sistemului care i-a acordat premiul, școțând în evidență modul în care competițiile afectează stima de sine a tinerilor, făcându-i să se simtă ca și cum nu se pot integra din cauză că nu se încadrează în tiparele societății.
Generația tehnologiei
Tânăra generație a descoperit o nouă modalitate de a se exprima liber prin diferitele mijloace tehnologice pe care prezentul le pune la dispoziție, în ton și pentru cititorii din ziua de azi.
În pavilionul Manga City, Mimi Szeto din Hong Kong a acaparat atenția întregului public cu ilustrațiile pe care le-a făcut cu stiloul digital de la Apple și care apăreau proiectate pe un ecran de mari dimensiuni amplasat pe scenă.
Precum mulți alți tineri din generație cu ea, Mimi Szeto se pricepe la tehnologie, o mare parte din lucrările sale fiind publicate și promovate direct pe rețele de socializare precum Instagram.
Odată cu lansarea celui mai recent roman grafic al său, „A Small Step” (Un mic pas), Mimi Szeto a devenit una dintre cele 15 tinere talente în devenire ale cărei opere au ocazia să fie afișate la expoziția de benzi desenate din Hong Kong. Tânăra speră ca la festival să aibă șansa de a discuta cu o editură care să fie dispusă să îi publice benzile desenate în Franța.
Să lucrezi ca femeie în acest domeniu „nu a reprezentat o problemă pentru mine”, a declarat Mimi Szeto pentru RFI. Din contră, ba chiar consideră că e în avantaj față de bărbați, întrucât femeile „tind să acorde mai multă atenție detaliilor” și sunt mult mai receptive la cererea publicului.
Povești din Africa
Între timp, la pavilionul „Quartier Jeunesse”, una dintre zonele din cadrul festivalului special amenajate pentru publicul tânăr, scriitoarea ivoriană Marguerite Abouet i-a primit cu entuziasm pe tinerii cititori care au venit însoțiți de profesorii lor pentru a admira expoziția interactivă „Viața, așa cum e ea!”.
Expoziția le oferă admiratorilor o incursiune în trecut, în universul copilăriei scriitoarei Marguerite Abouet, care a crescut în cartierul Youpougon din Abidjan, aceasta povestind despre familia sa, prietenii și sursele de inspirație din spatele personajelor sale.
Vedeta festivalului a fost Aya, o femeie tânără și deschisă, cu vise mărețe și un suflet mare, și al cărei personaj a fost inspirat de caracterul puternic al unei mame.
Datorită popularității de care se bucură astfel de evenimente, precum Festivalul de la Angoulême, fanii internaționali ai benzilor desenate pot întâlni, fără îndoială, multe astfel de modele demne de urmat atât în universul cărților de benzi desenate, cât și în afara coperților acestora.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.