Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara 2023. În weekendul de deschidere a Capitalei Culturale vor fi peste 130 de evenimente

deschidere_tm2023.jpg

Sursa imaginii: 
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Spectacole memorabile, artă curajoasă, idei care deschid lumea, vizitatori din toată Europa. Așa descriu cei de la Centrul de Proiecte al Primăriei weekendul 17 – 19 februarie, când Timișoara își va prelua titlul de capitală europeană a culturii. Vor fi peste 130 evenimente în tot orașul, iar acum a fost anunțat și programul oficial.

 

Timișoara este ultima din cele trei capitale culturale ale anului 2023 care își preia oficial titlul. Veszprem a făcut-o deja în 22 ianuarie, iar Elefsina se pregătește să facă același lucru în weekendul 4-5 februarie. La Timișoara, totul începe peste două săptămâni, în perioada 17 – 19 februarie. Este startul unui an în care vor avea loc peste 1.000 de evenimente, iar la primele dintre ele sunt așteptați să participe, alături de localnici,  ambasadori, comisari europeni, oficialități naționale și internaționale.

În 17 februarie, la ora 17, în sala Operei Române va avea loc ceremonia de gală a Deschiderii Timișoara 2023. Vor fi discursuri, evenimentul fiind marcat de concertele susținute de Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România, și olandezul Joep Beving. În aceeași seară, în Piața Unirii, vor urca pe scenă Doctorul Sinteză și K-Lu, dar și Implant Pentru Refuz, alături de Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Urmează Muaré Experience și Taraf de Caliu și oaspeții lor. Seara se încheie cu DJ-ul Fritz Kalkbrenner, ultimul headliner confirmat, care vine de la Berlin. 

Sâmbătă, în 18 februarie, tot în sala Operei Române va avea loc un concert al cântărețului suedezo-britanic Jay-Jay Johanson, care o va avea în deschidere pe EMAA, o artistă cu milioane de vizualizări pe YouTube, originară din Lugoj. Violonistul Diavolului, sau Lajkó Félix, și trupa poloneză Vołosi vor cânta, în 19 februarie, la Filarmonica Banatul. 

Vor fi și vernisaje ale unor expoziții speciale. La Muzeul de Artă se deschide prima retrospectivă Victor Brauner în România, care va avea și un catalog dedicat. La Kunsthalle va fi prezentat, tot în premieră națională, proiectul „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, al artistei și regizoarei Adina Pintilie. Acesta a reprezentat anul trecut România la Bienala de la Veneția. Expoziția colectivă „Chronic desire – Sete cronică” propune, în Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania, noi feluri „de a citi și de a simți momentul politic și ecologic critic pe care îl traversăm împreună”.

Tot în 17 februarie va  fi inaugurat, în Piața Victoriei, un proiect care stârnește deja controverse la Timișoara. Este vorba despre  „Pepiniera. 1.306 plante pentru Timișoara”, o intervenție în spațiul urban care poartă semnătura MAIO Architects, un birou de arhitectură din Barcelona. Este vorba despre o structură metalică temporară, cu cinci platforme a câte 100 metri pătrați, pline de vegetație. Instalația va fi luminată ambiental și va rămâne în centrul Timișoarei până la sfârșitul anului. 

Prin programul Opening+ s-au alăturat programului 25 proiecte culturale propuse de comunitatea locală. Ele vor fi organizate în cartiere precum ,Iosefin, Soarelui, Fabric  Complex sau Plopi. 

Unele evenimente din weekendul inaugural au intrare gratuită, altele sunt cu bilet, iar la altele trebuie făcută o rezervare. Deschiderea Timișoara 2023 este un program finanțat de primărie, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte. De la bugetul local a fost alocată suma de 7,5 milioane de lei, iar de la Ministerul Culturii au venit încă 800.000 lei.