
Cultură
Deschiderea Timișoara 2023: un weekend cât un an. De ce e scena în Piața Unirii
scena_piata_unirii.jpeg

Timișoara - Capitala Europeană a Culturii 2023 pornește la drum oficial vineri, 17 februarie. Evenimentele încep de dimineață, atât în centrul orașului, cât și în cartiere. Vor fi conferințe, ateliere, șezători urbane, dezbateri sau spectacole. După-amiază vor fi vernisate mai multe expoziții care ar trebui să atragă un public numeros din rândul pasionaților de artă. Va putea fi văzută în premieră în România instalația audio-vizuală „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, a Adinei Pintilie, care a reprezentat anul trecut țara noastră la Bienala de la Veneția. În fosta comenduire a garnizoanei, în Piața Libertății, vor fi deschise două expoziții: una a lui Mircea Nicolae, cealaltă colectivă, în care intră lucrări expuse în alte spații din oraș.
La Muzeul Național de Artă din Piața Unirii va fi vernisată, după-amiază, cea mai mare retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est. Ea este însoțită și de un catalog dedicat.
Evenimentul oficial de deschidere va avea loc în sala Operei Naționale, unde sunt programate concerte cu pianștii Andrei Irimia și olandezul Joep Beving. Seara, distracția se mută în Piața Unirii, unde vor cânta Implant pentru Refuz, alături de invitații lor, Taraf de Caliu, care au, la rândul lor, invitați, iar în final, DJ-ul german Fritz Kalkbrenner. Tot în Piața Unirii, Timișoara va primi Premiul Melina Mercouri, pentru că și-a îndeplinit obligațiile asumate în dosarul de candidatură. Distincția va fi înmânată de comisarul european Adina Vălean. Sunt așteptați, de alfel, la Timișoara, oaspeți din 41 de țări. Totul continuă, în ritm alert, până duminică seară, în diverse spații din oraș.
Voluntari din Japonia și un spital mobil
La ce ar trebui să ne așteptăm? Codruța Vulcu, coordonatoarea evenimentului de deschidere Timișoara 2023, explică: „Cred că deschiderea, așa cum spune toată campania noastră, este un weekend cât un an, vorbește despre diversitate, vorbește despre incluziune, vorbește despre multiculturalitate și, în acest sfârșit de săptămână, noi practic am încercat să prezentăm mici bucăți din tot ceea ce oamenii vor putea vedea în decursul anului”.
Un astfel de eveniment presupune însă multă organizare și implică toate forțele de ordine. În cifre, vor avea grijă ca lucrurile să se desfășoare cu cât mai puține incidente 200 de voluntari, inclusiv din Serbia și Japonia, 150 de jandarmi, peste 30 de pompieri și cadre medicale de la UPU SMURD, dar și polițiști locali și de la Poliția națională. Vor fi implicați și cei de la Brigada Antiteroristă a SRI.
Vor fi în stand-by pe tot parcursul programului artistic două autospeciale de stingere și 6 ambulanțe SMURD. De asemenea, în parcarea de taxiuri din Piața Mărăști va fi amplasat un spital mobil. Joi, 16 februarie, va avea loc o instruire a organizatorilor și voluntarilor, în ceea ce privește primul ajutor medical de bază, precum și regulile de evacuare, în caz de necesitate. Tot joi are loc și o repetiție generală în ceea ce privește partea tehnică.
Marea problemă: infrastructura
Se lucrează la acest eveniment de circa jumătate de an, iar în ultimele trei luni au fost puse la punct detaliile. Silviu Scrob, cel care s-a ocupat de partea de producție, spune că n-a fost simplu, pentru că, așa cum e peste tot în România, nu sunt de găsit piese esențiale din angrenaj. L-am întrebat care a fost cea mai mare problemă.
„Lipsa infrastructurii culturale dedicate și bune. Este foarte dificil să găsești în Timișoara un spațiu de mari dimensiuni care să fie, cum să zic, la cheie. Adică să ai acces facil, să aibă dimensiuni bune, să fie un spațiu superprimitor, să ai o capacitate mare… cele mai mari spații sunt teatrul național și filarmonica, pe care le folosim, 600 – 700 de locuri. Totuși, la un asemenea eveniment, cererea este mai mare, ne-ar fi plăcut să avem o sală mai mare, dar asta este o problemă sistemică, la nivel de România”, spune acesta.
De ce în Piața Unirii și nu în Piața Victoriei
Scena mare va fi amplasată în Piața Unirii, în zona din fața vicariatului ortodox sârb. Montarea ei a început deja. Mulți timișoreni s-au declarat deja nemulțumiți de această alegere, pentru că, de obicei, concertele se țin în Piața Victoriei. Aceasta a și fost, de altfel, prima opțiune. De ce nu s-a mers mai departe? Din nou, Silviu Scrob: „Am încercat pe Piața Victoriei și toate autoritățile cu care am discutat, la peste 7-8.000 de oameni în Piața Victoriei, deja evacuările devin problematice. Cu un amplasament al scenei în fața Palatului Culturii, la un public de 7-8.000 de oameni, deja intri cu publicul în zona verde, care este mărginită periferic de clădiri. În cazul în care s-ar întâmpla ceva și ar trebui să defluiești, oamenii s-ar călca în picioare. Nu oferă siguranță în caz de urgență, la defluire”.
Codruța Vulcu e și ea convinsă că alegerea Pieței Unirii a fost una inspirată. „Eu personal venind din afară nu înțeleg de ce se acoperă clădirea Operei. Pentru că este o clădire minunată și cu o simbolistică foarte aparte. Cumva ea în sine spune o poveste, doar prin simpla prezență în acea piață. Inițial, la nivelul timișorenilor, cumva nu au știut că se raporteze la Piața Unirii, dar cred că în momentul în care am mers în piață, am făcut anumite desene și am spus propunerea de poziționare a scenei, a ecranelor și așa mai departe, cu toții au putut vedea cât de bine este acel spațiu. M-aș bucura ca, după această deschidere, acel spațiu, chiar și fără o scenă atât de mare, să fie utilizat ca punctul de întâlnire pentru oraș”, spune aceasta.
Controverse încă de la început
Pentru siguranța publicului și accesul ușor al mașinilor de intervenție, în zona Pieței Unirii vor fi închise unele străzi și vor fi ridicate terasele, precum și băncile și jardinierele. În piețele Libertății și Unirii vor fi amplasate două puncte info, unde oamenii pot primi ceai, apă sau chiar vitamine.
Clădirile din Piața Unirii vor fi iluminate arhitectural, iar lângă scenă va fi montată o platformă specială pentru persoane cu dizabilități, ridicată față de nivelul pieții, pentru a asigura o vizibilitate corectă pentru această categorie de spectatori. În piețele Libertății și Operei vor fi două ecrane de mari dimensiuni, pe care vor fi proiectate live imagini de la scena mare, dar și din Palatul Culturii. Regizorul evenimentului de deschidere este Bobi Pricop.
Se anunță un an plin de evenimente și de controverse la Timișoara. Una dintre ele este și ridicarea, în Piața Victoriei, a unui turn de cinci etaje, realizat pe structură metalică. Pepiniera – 1.306 plante va rămâne acolo până la finele lui 2023, oferind curioșilor o vedere la înălțime asupra centrului orașului, fiind, în același timp, gazda unui evenimente culturale.