
Cultură
Invenții și magie: Victor Brauner, expoziție spectaculoasă în deschiderea Timișoara 2023
inventii_si_magie.jpg

Opera unuia dintre cei mai importanți artiști români, cunoscut însă prea puțin în țara natală, va putea fi descoperită sau, după caz, redescoperită, până în luna mai, la Timișoara. Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” este organizată de Fundația ArtEncounters și Consiliul Județean Timiș, cu sprijinul Centrului Pompidou, și găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara. Ea va fi deschisă oficial vineri, 17 februarie, și include în jur de 100 de lucrări - picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru Victor Brauner, atât din perioada românească, cât și din cea pariziană.
Una dintre figurile emblematice ale avangardei bucureştene în anii 1920, Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamț și, în 1938, s-a mutat definitiv la Paris. 1938 este și anul în care Brauner și-a pierdut un ochi, în timp ce încerca să aplaneze o ceartă între doi prieteni. Rana provocată de un pahar aruncat de spaniolul Oscar Dominguez este identică aceleia dintr-un autoportret realizat cu șapte ani înainte de accident. Lucrarea este expusă acum la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Cei care o văd prima dată sunt uimiți este dimensiunea sa. E mult mai mică decât o percepi în paginile unui album de artă, însă nu mai puțin impresionantă.
Imaginea lui Brauner te urmărește, ca vizitator, pe toată durata vizitei în expoziția care „curge” cât se poate de frumos în nu mai puțin de 11 săli.
„Publicul va descoperi un artist fascinant”
Președintele Fundației Art Encounters și co-organizator al expoziției, Ovidiu Șandor, despre ce veți găsi aici: „Cred că publicul va descoperi un artist fascinant, cu un univers propriu deosebit, sigur, suprarealismul e o zonă care cred că place oricui, de la copil până la pensionar și așa mai departe. Surrealismul care eu cred că a devenit relevant în contextul crizelor care ne înconjoară. Surrealismul s-a născut după primul război mondial și a înflorit în perioada celui de-al doilea război mondial, problematizând ce se întâmpla atunci în lume și uite că din păcate suntem din nou într-un astfel de context”.
Pentru ca Palatul Baroc să poată fi gazda unei astfel de expoziții, Consiliul Județean Timiș, în subordinea căruia se află Muzeul Național dee Artă, a investit în jur de 2 milioane de euro în dotări. „S-a investit foarte mult în partea de securitate, au fost investiții etapizate, de la audituri, la schimbări de echipamente, ca să putem funcționa, deoarece nu funcționa absolut nimic în urmă cu un an și jumătate, când am preluat mandatul. S-a refăcut integral sistemul de securitate, anti-efracție, control acces, sistemul de detecție și stingere a incendiilor, toata climatizarea pe etajul al doilea, acolo unde este posibil, și iluminatul au fost calibrate la cele mai înalte standarde”, explică Filip Petcu, managerul MNArT.
Împrumuturi din Franța și România
Expoziția de la Timișoara este curatoriată de Camille Morando, de la Centrul Pompidou din Paris. Ea este și coordonatoarea unui catalog realizat în condiții grafice minunate, care va fi lansat oficial sâmbătă. Morando este unul dintre cei mai renumiți experți în Brauner din lume. Respectul pe care i-l poartă artistului și atașamentul față de lucrările acestuia se simt la fiecare pas în expoziție.
Practic, întreaga viață și carieră a lui Victor Brauner se dezvăluie delicat și, în același timp, puternic în fața privitorului. Camille Morando, despre cum s-a construit expoziția: „Această expoziție beneficiază de un împrumut excepțional de la Centrul Pompidou din Paris, de aproximativ 40 de lucrări. Alte 12 lucrări provin din muzeele din Marsilia și Saint Etienne, iar 20 de lucrări au fost păstrate în România, în muzee și colecții private. Astfel, această retrospectivă prezintă întreaga carieră a artistului, din anii 20 până în anii 60, precum și creația sa pe diferite suporturi: pictură, desen, obiect sau sculptură”.
Expoziția „Invenții și magie” poate fi vizitată gratuit în weekendul de deschidere al programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. ea va rămâne în Palatul Baroc până în 28 mai. Și e cu adevărat magică.