
Cultură
Timișoara 2023: Între controverse și bucurie, start în anul Capitalei Culturale Europene
tm_2023_deschidere1.jpg

În vara anului 2011, „niște oameni s-au adunat în jurul unei mese”, la invitația Teatrului Național, și, trecând peste orice diferențe de opinie, au decis împreună ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană 2021. Era un obiectiv generos, care, în următorul deceniu, a construit în jurul său o familie. 12 ani mai târziu, Timișoara a devenit oficial capitala europeană a culturii în 2023. Își adjudecase titlul în toamna lui 2016, dar pandemia a dat puțin peste cap planurile, iar sărbătoarea s-a amânat pentru 2023.

În ultimul weekend, Timișoara a fost gazda a peste 130 de evenimente de toate felurile: concerte, vernisaje, ateliere, spectacole de teatru sau performance-uri. Totul a început în sala Operei Române, vineri seară, cu discursuri oficiale, în absența președintelui Klaus Iohannis, care l-a delegat la Timișoara pe consilierul său, Sergiu Nistor. Acesta a fost comisar pentru Sibiu Capitala Europeană a Culturii 2007, an în care Iohannis era primar al orașului.
Supărările lui Holender
Concertul olandezului Joep Beving a stârnit primele controverse, după ce fostul director al Operei din Viena, timișoreanul Ioan Holender, a strigat din public „Gata”. Holender are o relație interesantă cu orașul natal, pe care nu scapă decât rar ocazia să-l critice pentru lipsa de viziune în ceea ce privește cultura așa-numită mare. Deschiderea oficială a avut parte și de o pană de curent, cauzată de rețeaua electrică învechită a clădirii, așa că, timp de câteva minute, artistul a cântat pe întuneric.

Concertul din Piața Unirii, unde pe scenă au urcat, printre alții, Taraf de Caliu și invitații lor, trupa Impex, a dat liber la mii de comentarii pro și contra. Totul, „pigmentat” cu intervențiile trolilor de partid, care au înroșit tastaturile cu postări în funcție de tabără. Cum a fost în realitate s-a văzut atât în transmisiunea live a evenimentului, cât și din fotografiile care au inundat rețeelle de socializare.
„Mi se pare că toată lumea se îndreaptă spre Capitală”
S-a vorbit peste tot despre Timișoara în weekend. Și de bine, și de rău, ceea ce înseamnă că deschiderea n-a trecut neobservată. Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a înmânat orașului premiul Melina Mercouri, de 1,5 milioane de euro. Cum a văzut evenimentul?
„Sunt foarte entuziasmată și mi se pare că toată lumea se îndreaptă către capitală cu C mare, fiind capitala europeană a culturii se creează un sens de centru al lumii și am văzut foarte multă lume și foarte mulți străini care se îndreaptă către Timișoara, deci sunt foarte entuziasmată și abia aștept să văd ce va urma”, ne-a declarat aceasta.
Cel mai mare plus al weekendului inaugural au fost însă oamenii. Pe străduțele din centrul Timișoarei s-a vorbit, în aceste zile, engleză, germană, franceză, italiană, poloneză, spaniolă, sârbă sau maghiară. Au fost atât de mulți turiști, cum demult n-a văzut Timișoara, și, în linii mari, oamenii păreau să se simtă bine.

Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, și una dintre atașatele de la Ambasada Chinei nu au făcut notă discordantă: „Nu doar vremea e frumoasă, dar toată lumea și toată România au venit în acest oraș foarte frumos. Suntem toți foarte nerăbdători să înceapă Capitala Culturală Europeană, aici, în Timișoara. Am fost de mai multe ori aici, e întotdeauna o plăcere să vin și sunt mereu motive foarte bune. Deschiderea oficială a Capitalei Culturală este un motiv excelent. O să merg la mai multe evenimente din program și abia aștept (...) Este un oraș foarte frumos, m-am plimbat deja puțin de când am venit. Totul este, cum să spun, uimitor. Îmi place arhitectura și mi se pare că oamenii se bucură de viață și au multe așteptări legate de această capitală europeană a culturii”.
Ce este Timișoara
E doar începutul pentru anul de capitală culturală europeană al Timișoarei. Vor fi multe lucruri de descoperit, de contestat, de iubit sau urât. În acest weekend, peste 5.200 de oameni au vizitat retrospectiva Brauner, deschisă la Muzeul Național de Artă. Aproape 2.000 s-au urcat în pepiniera-schelă ridicată în Piața Victoriei, doar în prima zi. Acesta structură de cinci etaje permite curioșilor să vadă orașul de sus, cu o perspectivă inedită.

Ce înseamnă, așadar, Timișoara, capitală europeană a culturii? Ne spun actrițele Christine Cizmaș și Ioana Bugărin: „Cei care au plecat și cei care stau să vină. Cei care au știut să fie împreună în stradă, cei care au ales să îngenuncheze în stradă, cei fără nume și cei pe care îi știu toți după nume. Cei care ne-au dat numele lor. Cei care ne-au recunoscut familia și ne-au știut de mici. Cei care au știut să-și deschidă casele, care au știut când să iasă din case, să se mire împreună, să strige împreună, să ceară împreună. Să plângă împreună, să cânte împreună, să-și amintească împreună, să viseze împreună, să spere împreună”.
Cu supărări și zâmbete, Timișoara 2023 a început. Până în decembrie, capitala europeană a culturii așteaptă s-o descoperiți. S-o criticați sau s-o iubiți, în funcție de energie pe care v-o transmite.