Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Everything Everywhere All at Once", marele câștigător al galei premiilor Oscar

oscar.jpg

Actorii James Hong (stânga) și Jamie Lee Curtis la gala premiilor Oscar, Los Angeles, 12 martie 2023
Sursa imaginii: 
© VALERIE MACON / AFP via rfi.fr

Filmul "Everything Everywhere All at Once" a fost marele câştigător al celei de-a 95-a gale de decernare a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, unde această peliculă regizată de cineaştii Daniel Kwan şi Daniel Scheinert a câştigat şapte trofee, inclusiv la categoria "cel mai bun lungmetraj", informează revista Variety, citată de Agerpres.

Pelicula, o combinaţie între comedie şi film SF, despre proprietara americano-chineză a unei spălătorii, care trebuie să facă faţă unui audit din partea fiscului şi care se luptă în acelaşi timp cu atacatori veniţi din universuri paralele, s-a impus şi la categoriile "cea mai bună regie", "cea mai bună actriţă în rol principal" (Michelle Yeoh), "cel mai bun actor în rol secundar" (Ke Huy Quan), "cea mai bună actriţă în rol secundar" (Jamie Lee Curtis), "cel mai bun scenariu original" (Daniel Kwan şi Daniel Scheinert - foto jos) şi "cel mai bun montaj" (Paul Rogers).

Foto: © VALERIE MACON / AFP

Aceste victorii reprezintă un veritabil triumf pentru A24, studioul cinematografic care a realizat un film independent ce a reuşit să obţină încasări de aproximativ 100 de milioane de dolari pe plan mondial - o realizare uluitoare într-o perioadă în care piaţa filmelor de artă este în scădere. Acelaşi studio a reuşit totodată o performanţă rară, câştigând toate cele patru premii pentru interpretare - trei au fost obţinute cu "Everything Everywhere All at Once", iar cel de-al patrulea cu filmul "The Whale".

Actorul Ke Huy Quan. Foto: © Patrick T. Fallon / AFP

Gala organizată duminică seară de Academia de film americană a fost un eveniment marcat de numeroase reveniri şi de câteva premiere. Michelle Yeoh - foto jos a devenit prima actriţă de origine asiatică premiată cu Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin. Artista malaeziană are în spate o carieră îndelungată şi s-a remarcat în trecut în filme de arte marţiale şi în pelicule de acţiune, precum "Crouching Tiger Hidden Dragon" şi "Yes, Madam".

Foto: © Frederic J. Brown / AFP

Mai multe imagini de la gală aici

Brendan Fraser a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării unui bărbat gay diagnosticat cu obezitate morbidă, care încearcă să reia legătura cu fiica lui înstrăinată în filmul "The Whale". Brendan Fraser, odinioară un star de prim rang la Hollywood, cunoscut pentru filme mai degrabă populare, precum "George of the Jungle" şi "The Mummy", a petrecut ultimul deceniu rămânând departe de luminile reflectoarelor, din cauza unor probleme de sănătate şi familiale. Victoria sa de duminică seară reprezintă o revenire remarcabilă.

Filmul "All Quiet on the Western Front", o nouă adaptare a romanului omonim publicat de Eric Maria Remarque despre viaţa petrecută în tranşee de soldaţii germani în timpul Primului Război Mondial, a câştigat duminică seară patru premii Oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun lungmetraj internaţional. Aceeaşi peliculă, care denunţă violenţele şi absurditatea războiului, s-a impus şi la categoriile "cea mai bună coloană sonoră", "cea mai bună scenografie" şi "cea mai bună imagine".

Printre ceilalţi câştigători importanţi s-au numărat filmele "Pinocchio", regizat de Guillermo del Toro", care s-a impus la categoria "cel mai bun lungmetraj animat", şi "Women Talking", care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Sarah Polley).

Superproducţiile "Avatar: The Way of Water" şi "Top Gun: Maverick" au fost recompensate la categoriile "cele mai bune efecte vizuale", respectiv "cel mai bun sunet".

"Navalny", un film despre liderul opoziţiei ruse Alexei Navalny, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar. Yulia Navalny, soţia politicianului rus - aflat în prezent la închisoare -, a urcat pe scena galei Oscar şi a susţinut un scurt discurs prin care s-a adresat soţului ei, criticându-l totodată pe Vladimir Putin: "Visez la ziua în care vei fi liber şi în care ţara noastră va fi liberă".