Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vermeer în varianta IA: ”O insultă la adresa marelui artist”

pictura.jpg

Variantă realizată cu tehnologie IA a celebrului tablou ”Fata cu perlă” de Vermeer, expusă la Muzeul Mauritshuis din Haga, Olanda, 9 martie 2023
Sursa imaginii: 
© Simon Wohlfahrt / AFP via France24

O versiune a uneia dintre cele mai faimoase opere din istoria picturii, "Fata cu perlă" de Vermeer, realizată cu ajutorul inteligențe artificiale, a stârnit multe controverse la Muzeul Mauritshuis din Țările de Jos, scrie France24 care preia o analiză AFP.

La prima vedere, se poate observa luminozitatea caracteristică și privirea fetei din pictura originală, dar la o analiză mai atentă, ies în evidență detalii ciudate.

Fata are nu doar un cercel, ci doi, strălucitori, câte unul de fiecare parte, dar și pistrui de o nuanță de roșu ușor nenaturală, care îi acoperă fața.

Decizia de a o expune a stârnit controverse în Țările de Jos și pe rețelele de socializare: are ce să caute Inteligența Artificială la  un muzeu precum Mauritshuis, care găzduiește opere clasice ale lui Vermeer și Rembrandt?

"Este un subiect controversat, așa că oamenii sunt fie pro, fie contra... Cei care au selectat lucrarea, știau că este IA, le-a plăcut, ne-a plăcut și nouă așa că am expus-o", spune Boris de Munnick, ofițer de presă la Mauritshuis.

Une version réalisée à l'aide de l'intelligence artificielle de "La Jeune Fille à la perle" de Vermeer exposée au musée Mauritshuis de La Haye le 9 mars 2023

Foto: © Simon Wohlfahrt / AFP

O "insultă incredibilă"

Julian van Dieken, un designer digital stabilit la Berlin, a realizat imaginea pentru concursul "My Girl with a Pearl" organizat de Mauritshuis, care a invitat  oamenii să trimită versiunea lor a celebrului tablou.

El a folosit instrumentul de inteligență artificială Midjourney, care este  capabil să genereze imagini complexe folosind milioane de imagini de pe internet, și Photoshop.

Lucrarea a fost selectată într-un grup de cinci creații - din 3.482 de lucrări trimise - pentru a fi expusă în camera în care se află de obicei adevăratul tablou "Fata cu cercel de perlă ".

"Este ceva suprarealist să o vezi într-un muzeu...", a scris Julian van Dieken pe Instagram.

Participanții la concurs, cu vârste cuprinse între trei și 94 de ani, au folosit tot felul de instrumente și obiecte, precum creioane, vopsea, textile și chiar salată și flori.

Selectarea unei imagini generate de inteligența artificială a provocat controverse intense. Artista olandeză Iris Compiet a declarat pe pagina de Instagram a expoziției muzeului că a fost "o rușine și o insultă incredibilă", opinie împărtășită de zeci de alți internauți.

"Este o insultă la adresa moștenirii lui Vermeer și, de asemenea, la adresa oricărui artist în activitate. Venind din partea unui muzeu, este o adevărată palmă peste față", a declarat Compiet pentru AFP, care compară imaginea cu monstrul lui Frankenstein.

Ea consideră că instrumentele de inteligență artificială încalcă drepturile de autor ale altor artiști prin utilizarea operelor lor ca bază pentru imagini generate artificial și folosesc fotografii ale utilizatorilor de internet.

Este o "tehnologie lipsită de etică", spune și artista Eva Toorenent, care lucrează pentru reglementarea IA.

"Fără munca artiștilor umani, acest program pur și simplu nu ar putea genera opere", a declarat ea, citată de cotidianul olandez De Volkskrant.

Artă sau nu?

"Este o întrebare atât de dificilă, ce este artă și ce nu este artă...", crede Boris de Munnick, adăugând că Muzeul Mauritshuis nu a căutat în mod deliberat să deschidă această dezbatere.

"Credem că este o imagine frumoasă, credem că este un proces creativ" și "nu suntem genul de muzeu care să discute dacă IA are ce căuta într-un muzeu de artă", adaugă el.

În ceea ce privește pistruii de pe versiunea IA a "Fetei cu cercel de perlă", el recunoaște că sunt "un pic înfricoșători" atunci când sunt văzuți "de aproape".

Vizitatorii sunt împărțiți, spune el: "Cei mai tineri tind să spună: "Este inteligență artificială, nimic nou", în timp ce persoanele mai în vârstă preferă "picturile mai tradiționale"....

 

Traducere  de Axenia Dociu după articolul publicat de france24.com