Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expoziție de afișe în sprijinul femeilor iraniene organizată în Franța

Afișe create în sprijinul mișcării „Woman Life Freedom”, expuse la intrarea galeriei de artă Palais de Tokyo din Paris.

Afișe create în sprijinul mișcării „Woman Life Freedom”, expuse la intrarea galeriei de artă Palais de Tokyo din Paris.
Afișe create în sprijinul mișcării „Woman Life Freedom”, expuse la intrarea galeriei de artă Palais de Tokyo din Paris.
Sursa imaginii: 
Siegfried Forster/RFI

În acest an, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, zeci de instituții culturale din Franța au expus atât la intrare, cât și în interiorul acestora, afișe de promovare în sprijinul mișcării de protest iraniene „Woman, Life, Freedom”.

Femei, Viață și Libertate. Aceste trei valori se află în spatele eforturilor și speranțelor cetățenilor iranieni care au ieșit în stradă să lupte pentru libertate și drepturi, punându-și viețile în pericol.

De la moartea tinerei de origine kurdă Mahsa Amini, care a fost ucisă de autoritățile iraniene la data de 16 septembrie 2022, sub acuzația de comportament imoral, atât Iranul, cât și capitale din întreaga lume au fost rapid asaltate de proteste.

Afiș realizat de Mahdis Nikou pentru expoziția „Woman Life Freedom”.
Afiș realizat de Mahdis Nikou pentru expoziția „Woman Life Freedom”.
Sursa imaginii: 
@mahdisnikou/Instagram via RFI

Protestatarii solicită ca femeilor să le fie acordată mai multă libertate, în special prin eliminarea obligativității impuse acestora de a purta voalul în public. Totodată, se cere și ca legile care au intrat în vigoare odată cu Revoluția Islamică din 1979 să fie schimbate în totalitate.

Ca răspuns la proteste, regimul iranian a ales să recurgă la violență, represiune și tortură. Anumiți protestatari care au fost reținuți de autorități riscă să fie condamnați la moarte.

Peste 500 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, potrivit unui raport publicat în luna ianuarie de către agenția americană de știri Human Rights Activists.

Afiș realizat de Seyedin Bahar pentru expoziția „Woman Life Freedom”.
Afiș realizat de Seyedin Bahar pentru expoziția „Woman Life Freedom”.
Sursa imaginii: 
@baharillu/Instagram via RFI

Mișcarea de protest a luat amploare pe rețelele de socializare, cu toate că în Iran exprimarea oricărei opinii publice împotriva regimului a început să ridice probleme reale de securitate. Multe persoane publice cunoscute care au făcut declarații în această privință au fost reținute de autorități, amenințate sau forțate să fugă din țară.

Artiști iranieni aflați în exil, cât și susținători ai mișcării din întreaga lume, cu precădere artiști grafici, și-au manifestat sprijinul prin imaginile, afișele, videoclipurile animate sau șabloanele pe care le-au creat pentru a susține această cauză.

O sută de astfel de afișe au fost selectate și tipărite, pentru a fi apoi distribuite și expuse în incintele galeriilor de artă din Franța, la Muzeul de Artă Modernă din Paris și Le Palais de Tokyo. Clădirile elegante ale celor două galerii de artă se află pe aceeași stradă cu Ambasada Iranului, în arondismentul 8 din Paris.

De la Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou, Institutul Lumii Arabe din Paris, la muzee, teatre și școli de artă, precum și în orașe precum Lille, Toulouse, Lyon și Rouen, expoziția de afișe a devenit o modalitate prin care lumea artei își manifestă solidaritatea față de femeile iraniene.

Artiștii din cadrul expoziției s-au inspirat din iconografia și caligrafia iraniană, pe care le-au îmbinat în operele sale cu imagini din timpul Revoluției Cubaneze din anii 1960 și din timpul revoltei din Franța din mai 1968, ba chiar și cu manga-uri.

Multe dintre afișe prezintă în mod recurent ilustrații cu femei care își taie părul sau își dau jos hijaburile, laitmotivul revoltei care a început în Iran și apoi s-a răspândit în întreaga lume. Părul sub formă de lanțuri sau flăcări strălucitoare alături de simboluri ca pumnul ridicat sunt desenate în culori stridente, ceea ce subliniază mesajul pe care femeile vor să îl transmită lumii, și anume, că vor să fie libere.

Odile Burluraux, curator al Muzeului de Artă Modernă din Paris și unul dintre organizatorii proiectului a declarat pentru publicația Journal du Dimanche în cursul zilei de duminică că nu a mai existat vreo inițiativă asemănătoare „de la afișele apărute în urma mișcării Je suis Charlie” după atacurile teroriste de la Paris din anul 2015.

Galeria de artă Palais de la Porte Dorée din Paris, care găzduiește Muzeul de Istorie a Imigrației, se ocupă în principal de distribuirea afișelor către orice instituție culturală care dorește să le expună ca parte a mișcării de protest, programată să continue până la sfârșitul lunii martie.

Totodată, muzeul va organiza, în premieră, miercuri seară și un eveniment la care sunt așteptați invitați speciali precum artista de origine franco-iraniană Hanieh Delecroix, dansatoarea tradițională Rana Gorgani și cântăreața Ariana Vafadari. Mai mult decât atât, va avea loc și o proiecție a filmului „The Circle”, inspirat din poveștile de viață ale femeilor iraniene și realizat de regizorul iranian Jafar Panahi. Câștigător al Leului de Aur la ediția din 2000 a Festivalului de Film de la Veneția, Jafar Panahi a fost eliberat din închisoare în luna februarie, după 7 luni petrecute în arest în închisoarea Evin din Iran.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.