Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guillaume Diop este primul dansator de culoare care primește distincția „Etoile” din partea Operei din Paris

Opera din Paris îl numește pe Guillaume Diop dansator din categoria „Etoile”, pe 11 martie 2023.

Opera din Paris îl numește pe Guillaume Diop dansator din categoria „Etoile”, pe 11 martie 2023.
Opera din Paris îl numește pe Guillaume Diop dansator din categoria „Etoile”, pe 11 martie 2023.
Sursa imaginii: 
studioAL via RFI

Opera din Paris i-a acordat sâmbăta trecută balerinului Guillaume Diop, de 23 de ani, distincția „Etoile” și este prima dată când o persoană de culoare primește râvnitul titlu al baletului.

Această promovare, anunțată la finalul interpretării lui Diop a rolului „Giselle” din Seul, îl propulsează la cel mai înalt rang al baletului, fără a fi nevoit să treacă prin categoria „Premiere”, așa cum este tradiția.

Acest rang de „Danseur Etoile” („Dansator Stea”) este acordat pentru excelența și doar o mână de dansatori au primit titlul din prima în ultimii 50 de ani.

Diop, născut la Paris dintr-un tată senegalez și o mamă franceză, s-a numărat printre cei cinci autori de culoare sau mulatri care, în 2020, au publicat un manifest „Despre problema rasială la operă”.

De când a început să joace la Opera din Paris în 2018, Diop a dansat în mai multe roluri importante, cu roluri principale în „La Bayadere”, „Don Quijote”, „Lacul lebedelor” și „Romeo și Julieta”.

„Nu mă așteptam deloc la asta”, a declarat Diop sâmbătă pentru ziarul Le Figaro .

„Sper că acest lucru îi liniștește pe părinții copiilor ca mine, care vor să urmeze această carieră, dar nu sunt sigur că vreau să vorbesc despre asta. Practic, am lucrat ca toți ceilalți”.

Jose Martinez, coregraful Baletului Operei din Paris, a declarat pentru ziar că promovarea lui Diop a fost motivată de „calitățile artistice, carisma și potențialul lui”.

„În niciun moment nu mi-a trecut prin cap să-l numesc în baza culorii pielii lui”, a spus Martinez, adăugând: „Este un lucru foarte bun că s-a întâmplat”.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.