Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soprana Virginia Zeani a încetat din viață, la vârsta de 97 de ani

virginia_zeani.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Virginia Zeani

Celebra soprană Virginia Zeani, născută Zehan, în 21 octombrie 1925, în localitatea mureşeană Solovăstru, una dintre cele mai mari soprane lirice ale lumii din anii '50, '60 şi '70, cea care a fost timp de 25 de ani "prima donna assoluta" a Teatrului de Operă din Roma, s-a stins din viaţă noaptea trecută, la vârsta de 97 de ani, transmite Agerpres.

"Am aflat cu profundă emoţie şi imensă tristeţe vestea decesului celei care a fost Virginia Zeani. În cursul bogatei sale cariere, Virginia Zeani a străbătut întreaga lume şi a cunoscut bogăţia diversităţii lirice a umanităţii. A influenţat nu doar traiectoria unor artişti lirici din ţară, ci și pe cea a unora dintre cei mai renumiţi artişti lirici mondiali. De la Luciano Pavarotti la Andrea Bocelli...

Durerea pe care mulţi dintre noi o simţim în faţa acestei pierderi poate fi alinată doar de omagiile numeroase, pe deplin meritate, care i se aduc Virginiei Zeani, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, de respectul şi de rugăciunile care o însoţesc din West Palm Beach, unde a decedat, până în Solovăstrul ei natal", au anunţat, marţi, organizatorii Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani" de la Târgu Mureş, pe Facebook.

La împlinirea vârstei de 97 de ani, în 21 octombrie 2022, Virginia Zeani a fost inclusă în OPERA America Hall of Fame, alături de mari personalităţi ale operei mondiale.

Foto: Facebook / Virginia Zeani Festival

Virginia Zeani deţinea peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, era Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale "Nihil Sine Deo", acordată în 2011 de regele Mihai I al României. Era cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin.

Mesajul Casei Regale a României:

 

 

A debutat în 1948

În cartea sa autobiografică, soprana Virginia Zeani scria că avea 21 de ani când i s-a ivit ocazia de a pleca din ţară, în anul 1947, fiindu-i oferită o bursă de şase luni în Italia, după ce în timpul studiilor i-a cunoscut pe secretarul Ambasadei Italiei la Bucureşti şi pe consulul de atunci, care au invitat-o să cânte la Ambasada Italiei din Bucureşti.

Câteva zile mai târziu, aceştia i-au vorbit despre Virginia Zehan şi şefului Guvernului de atunci, Petru Groza, care a invitat-o să cânte la el acasă, în prezenţa unui dirijor de operă şi a soţiei acestuia, plus ataşaţii culturali ai Rusiei şi ai Bulgariei. Din cartea Virginiei Zeani mai aflăm că cei doi ataşaţi culturali i-au propus să cânte la Moscova şi la Sofia, însă soprana a cerut să fie ajutată să plece în Italia, să studieze şase luni.

"Groza m-a prezentat secretarului său, dr. Draia, şi prin el am reuşit să obţin o viză de student ca să studiez în Italia. Am plecat din România fără să ştiu că nu aveam să-mi revăd părinţii până în 1963, după 16 ani", a arătat Virginia Zeani.

În cartea biografică se mai arată că, deşi a ajuns în Italia şi era singură, a beneficiat de ajutor, inclusiv în ceea ce priveşte schimbarea numelui, din Zehan în Zeani.

Soprana Virginia Zeani a debutat în anul 1948, a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Pentru a onora numele acestei mari soprane, în anul 2017, un jurist stabilit în Botoşani, Marian Jurgiu, născut în acelaşi sat cu artista, a iniţiat prin Asociaţia "Together on Top" un parteneriat cu Primăria Târgu Mureş şi cu Consiliul Judeţean Mureş, fiind puse astfel bazele primului Festival Internaţional de Operă "Virginia Zeani", care încă de la prima ediţie s-a situat printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România.

Dată fiind importanţa acestei mari artiste, festivalul a obţinut patronajul Casei Regale a României începând cu ediţia a III-a, devenind astfel Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani".

Conducerea Primăriei comunei Solovăstru a început demersurile pentru eliberarea casei părinteşti a Virginiei Zeani, astfel încât, în câţiva ani, imobilul să poată deveni casă memorială.