Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal între generații la Premiile UNITER. Tinerii actori se se simt ingnorați (Interviu)

uniter_photo.jpg

Scandal în lumea teatrului din Romania creat in jurul galei UNITER, cu ocazia decernării premiilor anuale
Sursa imaginii: 
uniter.ro

Scandal în lumea teatrului din Romania creat în jurul galei UNITER, cu ocazia decernării premiilor anuale. Regizori și actori, din generatia tânără și garda veche, sunt prinși în acuzații legate de presupusa apartenență la curentele ideologice "progresist" sau „conservator”.

În acest context peste 1.400 de oameni - actori și regizori, dar și alți oameni de cultură, jurnaliști sau spectatori - au semnat o petiție în care criticată juriul pentru ignorarea noii generații de artiști la nominalizările pentru categoriile "Cel mai bun spectacol" și "Cea mai bună regie". Totodată semnatarii cer retragerea nominalizării la Premiul UNITER pentru "Cea mai bună regie" a regizorului Andriy Zholdak, acuzat că a lovit-o pe actrița Eva Imre, în pauza unui spectacol.  Inițiatoarea petiției este regizoarea Carmen Lidia Vidu, iar pe lista semnatarilor se găsesc nume mari din teatrul românesc: regizorii Radu Afrim, Catinca Drăgănescu, Alexandra Badea, Ioana Păun și Eugen Jebeleanu, actorii Mihai Călin, Ada Galeș, Istvan Teglas, Florentina Țilea, Nicoleta Lefter și Emilian Oprea, dar și criticii de teatru Cristina Modreanu, Oana Stoica și Cristina Rusiecki.

„Nu pot să nu mă întreb care e mesajul Juriului și al UNITER-ului de a valida un regizor care pălmuiește actrițe și de a ignora complet generația de regizori-regizoare de 30-40 ani”, spune regizoarea Carmen Lidia Vidu, inițiatoarea petiției.

Ca reacție la petiție, regizorul Silviu Purcărete a anunțat că se retrage de pe lista nominalizaților la Premiile UNITER,  pentru a face loc „unei leoaice tinere”.

În aceeași petiție a fost reclamată și acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, fost colaborator al Securității. În cazul acestuia, UNITER a reconsiderat acordarea Premiului pentru întreaga activitate la gala UNITER de anul acesta, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a informaţiei, dovedite prin hotărâre judecătorească definitivă, că actorul Alexadru Repan a fost colaborator al Securităţii.

UNITER anunță, luni, într-un comunicat de presă, că „Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan.”

„Sper să existe reacții ale colegilor de breaslă. Frica de „autoritatea” juriului, capul plecat, lipsa de reacție, toate astea sunt un soi de complicitate la o breaslă imatură. Fără a avea în România o lungă tradiţie a protestului, cred că e momentul să ne facem auzită vocea în timpul Galei Premiilor Uniter. Protestele pot genera schimbări în breasla noastră teatrală. Știu că mulți ați obosit, că spuneți că nu vă mai pasă, că vreți să plecați. Protestul ține de implicare, e un mijloc important de exprimare a nemulțumirilor. Este o formă recunoscută de funcționare a democrației”, adaugă Carmen Lidia Vidu, care precizează că juriul de nominalizări a fost alcătuit din Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog).

UNITER acordă anual premii pentru cele mai bune spectacole, actori, regizori, scenografi și premii speciale. Premiile de Excelență sunt acordate artiștilor cu o carieră deosebită și cu contribuții semnificative la dezvoltarea teatrului românesc.

Criticul Iulia Popovici i-a spus Mariei Ilie despre ce este acest conflict. Dacă este o problemă puctuală sau un conflict între generații.

 

 

 
Scandal în urma anunțării nominalizărilor la premiile UNITER