
Cultură
Artistul francez Philippe Petit, supranumit „omul pe sârmă”, încă face cascadorii periculoase la vârsta de 73 de ani
Următoarea cascadorie a artistului francez Philippe Petit va avea loc la National Building Museum din Washington.

Îmbrăcat într-o cămașă portocalie și purtând bretele roșii, francezul în vârstă de 73 de ani analizează cu atenție încăperea clădirii National Building Museum din Washington, unde va avea loc următoarea sa cascadorie.
Aceasta își duse mâna la buzunar să scoată un șnur scurt roșu.
„Câteodată stau și mă gândesc, uitându-mă împrejurul meu: «Ar fi genial dacă aș întinde un cablu acolo»”, mărturisește Philippe Petit într-un interviu pentru AFP, întinzându-și cablul pentru a-și face o idee despre cum l-ar monta.
„Această mică frânghie mă ajută pe mine să îmi imaginez cum aș merge pe ea dintr-un capăt în altul”.
Chiar și la vârsta sa înaintată, artistul francez încă visează la momentul când va reuși să meargă pe cablu fără plasă sau hamuri de siguranță.
Deși numărul său de echilibristică organizat la Washington implică mersul pe sârmă la o înălțime de doar 15 metri, una substanțial mai mică decât înălțimea de peste 400 metri la care a mers pe sârmă între Turnurile Gemene din World Trade Center, pericolul de a muri nu poate fi scos complet din calcul.
Philippe Petit a început pregătirile pentru acest eveniment de acum câțiva ani. Pe balustrada de lângă peretele de care este prins cablul se află un caiet gros, plin cu sutele de schițe și calculele detaliate ale cascadorului.
„Nu am de gând să ies la pensie”, declară artistul în vârstă de 73 de ani, încă plin de energie.
„Mă așteaptă o mulțime de proiecte”.
„O pasiune de-o viață”
Planurile pe care le are pentru numerele de echilibristică în cadrul cărora trebuie să meargă pe frângii subțiri în „locuri extraordinare..., cum ar fi canioanele, icebergurile și clădirile de-a dreptul impresionante”, le păstrează în arhiva sa personală din New York, unde locuiește de zeci de ani.
Philippe Petit a început, încă din copilărie, „să nu mai respecte legile”, aducându-și aminte de vremurile în care se cățăra peste tot, pe scaunele din bucătărie sau în copaci.
„Și apoi, într-o bună zi, într-o manieră destul de firească, am legat o frânghie de doi copaci”.
Filmul de lung metraj „The Walk”, cu Joseph Gordon-Levitt în rolul principal și documentarul „Man on Wire”, câștigător al Premiului Oscar, aduc în prim-plan povestea emblematică a lui Philippe Petit, care în anul 1974 a mers pe un cablu de oțel între Turnurile Gemene, sub privirile atente ale pietonilor și ale poliției din New York.
Sătul fiind ca lumea să îl știe doar după cele câteva minute de glorie din 1974, Philippe Petit preferă să vorbească lumii și despre alte momente din „viața sa marcată de pasiunea” cascadoriilor.
„Niciodată două cascadorii nu vor fi la fel... fiecare aduce o altă aventură din care am mereu ceva nou de învățat, de descoperit”, mărturisește artistul, stând în fața grinzilor de lemn, a scripeților și a instrumentelor de măsură care îi vor susține joi seară cascadoria.
„Mă simt mult mai bazat pe propriile forțe acum, după toată experiența pe care am acumulat-o, de mai bine de 50 de ani”, declară veteranul funambul.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.