
Cultură
”Râsu' - plânsu'” în viziunea unui mare fotograf american: Retrospectiva Elliott Erwitt la Paris
catei.jpg

Cu 220 de fotografii alb-negru și color realizate între 1949 și anii 2000, o mare expoziție retrospectivă prezintă, începând de joia trecută, la Muzeul Maillol din Paris, viziunea excentrică și totodată "respectuoasă" a acestei personalități a artei fotografice, inspirată de francezii Henri Cartier-Bresson și Robert Doisneau.
"Un workaholic cu un simț al umorului umanist care vine din inteligența și din tandrețea sa plină de respect pentru ființele vii", spune Mio Nakamura, asistenta sa și director de studio în ultimii 15 ani, care a fost prezentă la evenimentul de la Paris, care din păcate nu s-a bucurat de prezența lui Elliott Erwitt.
Expoziția se deschide cu o imensă fotografie alb-negru a unor picioare feminine încălțate cu cizme, înconjurate de picioarele unui câine mare și unui cățel mic cu pălărie, ținut în lesă.
Comandată lui Erwitt pentru o marcă de pantofi, "fotografia transformă radical modul în care oamenii privesc lucrurile, deoarece privirea fotografului este la același nivel cu cea a câinelui. O abordare a ființei vii, în două sau patru picioare, care plasează întreaga umanitate la același nivel", explică Isabelle Benoît, co-curator al expoziției, care este împărțită în opt teme selectate de fotograf: Câini, cupluri, femei, plaje, copii, orașe, abstracție, muzee...
"A acoperit totul, cu excepția războiului, este un fotograf care a fost aproape "total", subliniază doamna Benoît.
Elliott Erwitt la Milano, 2019. © Miguel MEDINA / AFP
Copil cu pistol
Pittsburgh, Pennsylvania, 1950. Fotografie de Elliott Erwitt. Sursa: elliotterwitt.com
Alb-negrul este rezervat pentru lucrările sale personale,"intime". El se autodefinește ca fiind un "fotograf amator" în sensul italian al cuvântului: "care iubește fotografia", subliniază ea, în fața unor fotografii de cupluri, printre care și ale unor nudiști californieni, care inspiră în același timp ilaritate, dar și admirație.
Fotografia primului său copil, un nou-născut care doarme alături de mama sa și de o pisică într-un decor minimalist de o mare blândețe, se află alături de două fotografii de copii care exprimă singularitatea artistului. Primul se uită la fotograf din spatele geamului unei mașini cu o gaură de glonț în dreptul ochiului drept. Cea de-a doua este un copil de culoare care își îndreaptă un pistol de jucărie spre tâmplă și zâmbește.
"Violența fără realitatea violenței. Pe prima o va face cadou opticianului său. Cea de-a doua este una dintre preferatele sale, pentru că este plină de emoții foarte contradictorii", comentează curatorul.
SUA, New York City, 2003. Fotografie de Elliott Erwitt. Sursa: elliotterwitt.com
Născut în 1928 în Franța din părinți emigranți ruși, Elliott Erwitt a crescut în Italia înainte de a emigra în Statele Unite în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial. El locuiește la New York de zeci de ani.
S-a alăturat companiei Magnum în 1953 și a fost fotoreporter pentru marile reviste ilustrate în anii 1950 și 1960.
O serie de fotografii color, prezentate în premieră, arată o altă viziune asupra Poloniei, Cehoslovaciei și Ungariei în plin Război Rece: scene din viața de zi cu zi, inclusiv polonezi care se confesează pe stradă.
Alte fotografii color îl prezintă pe Elliott Erwitt ca fotograf de modă și fotograf comercial în toate domeniile: chimie, asigurări, afaceri, turism...
"Remarcabil portretist al personalităților politice sau al artiștilor din cea de-a șaptea artă", el a fotografiat-o pe Marilyn Monroe cu celebra ei rochie zburătoare în "Șapte ani de reflecție" de Billy Wilder sau pe platoul de filmare al filmului "Misfits".
Deși Doisneau a fost una dintre sursele sale de inspirație, "revelația a venit de la o fotografie de gară a lui Cartier-Bresson, cu o formă de umor mai prezentă în momentul decisiv", potrivit doamnei Benoît.
Rareori planificate, fotografiile lui Elliott Erwitt sunt cele ale unui fotograf "care este în această lume, care nu arată partea simpatică a lucrurilor, ci un adevăr care spune altceva decât banalitatea realității pe care o transfigurează", spune Richard Kalvar, un fotograf american de la Magnum care locuiește în Franța și care este un mare admirator al operei înaintașului său.
Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com