Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La 50 de ani de la moartea lui Picasso, operele lui continuă să fie o sursă inepuizabilă de fascinație

La 50 de ani de la moartea sa, Picasso rămâne, fără îndoială, cea mai importanta personalitate artistică din istorie.

La 50 de ani de la moartea sa, Picasso rămâne, fără îndoială, cea mai importanta personalitate artistică din istorie.
La 50 de ani de la moartea sa, Picasso rămâne, fără îndoială, cea mai importanta personalitate artistică din istorie.
Sursa imaginii: 
Ralph Gatti /Arhivă AFP via France24

De unde se naște admirația nesfârșită a oamenilor pentru operele lui Pablo Picasso? Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea sa, capodoperele artistului spaniol par a fi pentru întreaga lume o sursă inepuizabilă de fascinație.

Obiectele de ceramică ale lui Picasso, sculpturile lui Picasso, Picasso și feminismul, albul în creația lui Picasso, fotografii autentice cu Picasso și lista poate continua, ... sunt numele a doar câteva dintre cele 40 de expoziții organizate cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea artistului, la data de 8 aprilie 1973.

„Picasso este peste tot și totuși se pare că ne este încă foame”, mărturisește unul dintre nepoții celebrului artist, Olivier Widmaier-Picasso, în timpul unui interviu pentru AFP, declarându-se de-a dreptul „fascinat de numărul mare de curatori, istorici și cercetători care continuă să găsească abordări noi de studiu al operelor sale”.

Există numeroase motive care justifică acest interes constant.

Geniul său artistic de necontestat, alături de debutul său la începutul secolului al XX-lea, perioadă la care libertatea de exprimare nu mai cunoștea limite i-au oferit lui Picasso șansa de a-și explora toate laturile artistice.

Parcurs pe care nu l-a abandonat niciodată, lucrând din adolescență până când a murit, la vârsta de 91 de ani.

„Picasso rămâne deasupra tuturor”, a declarat Bernard Blistene pentru AFP, președinte onorific al Centrului Pompidou, un muzeu de artă modernă din Paris.

„Invenția permanentă, traversarea tuturor marilor curente ale modernismului, parcursul său artistic de 80 de ani, dorința de a plăcea și de a displăcea... toate acestea sunt inegalabile”, adaugă Bernard Blistene.

Femeile din viața lui nu mai trebuie considerate ca fiind niște „muze”

Odată cu apariția mișcării feministe #MeToo, imaginea celebrului artist a fost afectată de acuzații de misoginie şi acte de violență comise asupra fostelor sale partenere de viaţă.

„Trebuie să încetăm să mai vorbim despre femeile din viața lui ca despre niște «muze». Unele dintre ele s-au sinucis, altele au înnebunit”, a declarat Emilie Bouvard, o fostă curatoare a Muzeului Picasso din Paris.

Singura care a scăpat este Francoise Gilot, care este, de altfel, și singura femeie care l-a părăsit pe Picasso și încă trăiește la 50 de ani de la moartea „ființei tiranice, superstițioase și egoiste” precum aceasta l-a descris pe Picasso în volumul intitulat „Vivre avec Picasso”, pe care l-a publicat în anul 1964.

În ciuda acestor aspecte, Picasso se bucură de același succes inegalabil.

Operele lui Picasso se clasează în mod constant pe lista celor mai bine vândute lucrări, tablourile sale aducând numai anul trecut câștiguri în valoare de 494 de milioane de dolari, potrivit Artprice.

Lucrurile trebuie privite în ansamblu, continuă Emilie Bouvard.

„Dincolo de toate, Picasso a fost un om care își însușea lucrurile, persoanele din jurul lui”, declară curatoarea. Printre temele recurente în lucrările sale se numărau adesea violența și sexualitatea, de multe ori abordate cu o onestitate dură, chiar curajoasă, atitudine pe care a manifestat-o și față de partenerele sale de viață.

„Adresarea acestor chestiuni înseamnă să vorbim despre Picasso dintr-o altă perspectivă, însă, una corectă”, afirmă Emilie Bouvard.

Ceea ce nu face decât să deschidă dezbaterile și reflecțiile despre moștenirea artistică lăsată de Picasso.

Vara aceasta va fi organizată o expoziție în numele lui Picasso ce va avea loc la Brooklyn Museum în New York, la care operele sale vor fi reinterpretate „dintr-o perspectivă feministă” și a cărui curatoare va fi actrița de comedie Hannah Gadsby, care a fost deosebit de virulentă la adresa celebrului artist.

Între timp, mulțimile de admiratori se vor putea aduna pentru această ocazie specială la expoziția vernisată la Muzeul Picasso din Paris, organizată într-o manieră mai puțin polemică de către stilistul Paul Smith.

Aceasta este destinată să servească simplului scop că politicile sexuale nu au subminat cu nimic dorința oamenilor de a admira lucrările lui Picasso.

„I-am dat un aer mai degrabă festiv, tocmai în ideea că vor veni mulți elevi și adolescenți, care ar trebui să îi privească opera dintr-o total altă perspectivă”, a declarat Paul Smith pentru AFP.

„Mulți dintre noi am avut deja ocazia în repetate rânduri să vedem operele lui Picasso la diversele expoziții organizate peste tot în lume, așa că sperăm că vom reuși să o facem într-un mod inedit de data aceasta”.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.