Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doliu în lumea baletului: Pierre Lacotte, ”magicianul pașilor”, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani

coregraf_1_.jpg

Coregraful francez Pierre Lacotte în timpul instalării decorurilor pentru spectacolul său ”Roșu și Negru”, după opera lui Stendhal, la Opera Bastille, Paris, 30 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
© Martin BUREAU / AFP via France24

Coregraful francez Pierre Lacotte, celebru pentru punerea în scenă a marilor spectacole de balet ale secolului al XIX-lea, s-a stins din viață luni, la vârsta de 91 de ani, a anunțat soția sa, prim-balerina Ghislaine Thesmar, potrivit France24 și AFP.

"Dragul nostru Pierre ne-a părăsit la ora 04:00", a transmis doamna Thesmar, adăugând că regretatul coregraf a murit într-o clinică din La Seyne-sur-Mer, o localitate din departamentul Var din sudul Franței, din cauza unei septicemii cauzate de infectarea unei răni.  "Este regretabil, căci avea încă foarte multe proiecte și începuse să scrie o carte", a precizat cea care i-a fost soție timp de 55 de ani.

"Era plin de energie și avea proiecte pentru mai multe instituții artistice", inclusiv pentru baletul Operei din Roma, a adăugat ea.

Ultima sa creație a fost cea din octombrie 2021, pe când avea aproape 90 de ani: adaptarea într-un spectacol de balet a romanului "Roșu și negru" de Stendhal pentru Opera din Paris. "Iubea Opera, era unica lui casă", spune doama Thesmar.

"Baletul clasic îi datorează foarte multe acestui maestru al dansului care ne-a lăsat o moștenire prețioasă. Este de datoria noastră să o conservăm pentru generațiile viitoare", a declarat la rândul său José Martinez, directorul de dans al Operei.

Directorul general al instituției, Alexander Neef, a promis să "onoreze memoria lui Pierre Lacotte", în timp ce starul Hugo Marchand a mulțumit pentru tot "marelui maestru al dansului".

Conducerea teatrului Bolșoi din Moscova, unde coregraful era foarte admirat, vorbește într-un comunicat de presă despre  "omul talentat și generos" care a fost Lacotte. În anul 2000, Pierre Lacotte a rpus în scenă pentru acest teatru spectaculoasa producție "Fiica faraonului", un spectacol de balet inspirat de romanul "Mumia" al lui Theophile Gautier, pus în scenă în premieră în 1862 de francezul Marius Petipa, în Rusia. Iar în 2013, tot pe această scenă a realizat baletul "Marco Spada".

"Povestea relației pe care a avut-o cu Rusia este o pagină specială din biografia lui Pierre Lacotte", a precizat directorul teatrului.

Născut pe 4 aprilie 1932 în Regiunea Pariziană, Pierre Lacotte a absolvit Școala de balet a Operei din Paris în 1942, unde, în 1951, devine prim-dansator.

După ce a demisionat de la Operă, a fondat compania Ballets de la Tour Eiffel, iar  din 1959 a început să se dedice carierei de dansator și de coregraf independent.

Pierre Lacotte (dreapta), Ghislaine Thesmar (centru) și Michaël Denard în timpul repetițiilor pentru Coppélia, 20 decembrie 1974, Paris. © - / AFP/Arhive

La începutul anilor 1960, a fost unul dintre cei care au contribuit la răsunătoarea fugă în Occident a marelui balerin sovietic Rudolf Nureyev.

În 1968, o accidentare la gleznă îl obligă să încetinească ritmul. Prin urmare, începe să se ocupe cu studiul arhivelor unor vechi spectacole de balet, ajungând astfel să recreeze primul balet jucat pe vârfurile picioarelor, pus în scenă pentru prima dată în 1832, "La Sylphide".

Aceste reconstituiri au devenit pasiunea sa. Pe lângă cele susținute la Bolșoi, a readus la viață, printre altele, spectacole precum "Coppélia" (1870), "Pas de six de La Vivandière" (1844), (1862) și "Paquita" (1846) pentru Opera din Paris.

Un "mare om care a armonizat pași și perioade, stiluri și sunete", un "neobosit magician al pașilor care a știut să-și păstreze vii visele din copilărie până la 91 de ani", sunt cuvintele cu care  Ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, îl descrie pe renumitul coregraf. 

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France 24