Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Breviarul lui Carol al V-lea" – o carte rară pe care Biblioteca Națională a Franței încearcă să o recupereze

carte_rara.jpg

Breviarul lui Carol al V-lea, carte tipărită în secolul XIV...
Sursa imaginii: 
© ALAIN JOCARD / AFP via France24

Biblioteca Națională a Franței a lansat recent un apel la donații și mecenat pentru ca o carte din secolul al XIV-lea, prețioasă pentru istoria regilor Franței, să reintre, după 300 de ani, în posesia țării.

Biblioteca Națională a Franței (BnF) are nevoie de 1,6 milioane de euro pentru a cumpăra "Breviarul lui Carol al V-lea" de la un colecționar străin, care dorește să rămână anonim.

Carol al V-lea, rege al Franței între 1364 și 1380, este reprezentat în mai multe miniaturi din acest volum de slujbe și rugăciuni realizat special pentru el la Paris în anii 1370.

Prin intermediul cărții de rugăciuni, suveranul a încercat să se legitimeze pe sine și dinastia sa, Casa de Valois, o ramură a dinastiei Capețienilor, cerând să fie înfățișat în fața unuia dintre Părinții Bisericii, Sfântul Augustin.

Miniaturile sunt printre cele mai bine realizate din Evul Mediu.

Foto: © ALAIN JOCARD / AFP

"Întrucât nu a mai fost văzut din secolul al XVIII-lea, cercetătorii sunt foarte interesați de acest manuscris inedit", a declarat pentru AFP Laure Rioust, restaurator în cadrul departamentului de manuscrise al BnF.

Această carte are o istorie plină de evenimente. La moartea lui Carol al V-lea, cunoscut sub numele de Înțeleptul, breviarul a fost lăsat moștenire fiului său Carol al VI-lea, cunoscut sub numele de Nebunul din cauza problemelor sale psihice, dar nu va rămâne în posesia regilor Franței.

I s-a dat apoi de urmă în 1724, când, după ce biblioteca castelului din Anet (Eure-et-Loir) a fost desființată, cartea a intrat în posesia unei familii din Scoția, în sânul căreia a fost transmisă din generație în generație timp de aproape trei secole.

În 2015, familia cade de comun acord să o vândă proprietarului actual.

Acesta a dorit să negocieze cu BnF, pentru ca ea să fie reunită cu cele aproximativ 85 de volume ale bibliotecii lui Carol al V-lea aflate deja în colecțiile naționale.

"Este pentru prima dată în peste 200 de ani când BnF are ocazia să achiziționeze un manuscris din biblioteca lui Carol al V-lea, o ocazie unică care probabil nu se va mai ivi  mult timp de acum încolo", declară BnF.

Donațiile se pot face până pe 31 decembrie.

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24