
Cultură
Împărăteasa prostituatelor din Roma Antică
messalina.jpg

Mesalina provenea dintr-o familie romană nobilă și veche. La 13 ani, vârsta minimă legală pentru căsătorie în Roma Antică, devine nevasta lui Claudiu, un văr care se apropia de 50 de ani. Un început de adolescență cum nu se poate mai frumos!
Potrivit portretelor, Mesalina este o femeie de o frumusețe romană clasică. Brunetă, planturoasă, cu gura mica, bărbia proeminentă și pomeți bine conturați.
Se pare că în prima parte a mariajului, tânăra soție a dus o viață discretă și liniștită. Rodul primilor ani alături de Claudiu sunt cei doi copii: Octavia și Britannicus. Punctul de cotitură al destinului Mesalinei este urcarea pe tron a soțului său pe 25 ianuarie 41. Fără să primească titlul oficial de împărăteasă, ea confiscă puterea absolută cu ajutorul miniștrilor lui Claudiu și pornește pe drumul voluptății și adulterului care o va duce la pierzanie.
Pentru început își înconjoară soțul de sclave frumoase pentru a-l distrage de la activitățile ei. Cu două dintre acestea, istoria a consemnat că Mesalina a întreținut relații sexuale. Totuși, adevărata ei pasiune sunt bărbații. De la nobili, la hamali, de la gladiatori la actori și chiar adolescenți, cu toții trec, fără discriminare prin patul ei.
Nici din punct de vedere fizic nu făcea discriminări: deși avea o slăbiciune pentru bărbații frumoși, putea fi fascinată și de indivizi extrem de urâți. Bârfele din epocă spun că avea nevoie de opt bărbați virili în fiecare noapte, iar zorile îi găseau pe toți epuizați. „Sfâșiată de bărbați și totuși niciodată sătulă” – este portretul extrem de sugestiv pe care îl face poetul Iuvenal.
Pe lângă nimfomanie, Mesalina este caracterizată și de cruzime. Toți cei care nu îi îndeplineau capriciile erau pasibili de condamnarea la moarte. De exemplu, le cerea femeilor și fetelor din nobilimea romană să se prostitueze în public în incinta palatului imperial, sub privirile soților și taților lor. Cine accepta era răsplătit cu onoruri și funcții, cine se opunea devenea persona non-grata și putea fi chiar executat.
Tatăl vitreg al Mesalinei și un nepot al lui Claudiu sunt uciși pentru că nu au vrut să cedeze avansurilor ei. Alții sunt executați pentru simplu fapt că soția împăratului își dorea să pună mana pe averea lor.
Totuși, ceea ce i-a șocat cel mai mult pe contemporani este pasivitatea dezarmantă a lui Claudiu în față batjocurii publice la care îl supunea Mesalina. Părea a fi singurul cetățean al Romei care nu știa ce face tânăra sa soție.
Relația care îi pune capac Mesalinei este cea cu Caius Silius, un tânăr patrician frumos și ambițios. Îndrăgostită nebunește de el, Mesalina îi obține funcția de consul și o reședință luxoasă unde locuiesc împreună. Dar Silius voia mai mult. Imperiul.
Potrivit istoricului Suetoniu, Mesalina depășește orice limite și îl convinge pe Claudiu se îi dea binecuvântarea pentru a se căsători și cu Silius. Argumentul? Un astrolog prezisese că în curând “soțul Mesalinei va muri”. Astfel, bigamia ei l-ar ajuta pe împărat să dribleze destinul și să scape de moartea care se va abate asupra lui Silius.
Împăratul consideră acest mariaj o formalitate, dar Mesalina și Silius se căsătoresc într-o ceremonie ca la carte, în timp ce Claudiu este plecat din oraș. Alertat de un consilier că soțul soției sale ar urma sa fie proclamat împărat, surprinzător Claudiu conștientizează pericolul și trimite garda pretoriană la Roma, care îl ucide pe proaspătul ginere. Mesalina scapă prin fugă și se refugiază într-una din vilele sale. Aici este ucisă câteva zile mai târziu de un tribun trimis din ordinul împăratului. Doar că nu Claudiu a ordonat uciderea ei, ci un consilier care se temea că cezarul și-ar putea ierta și reabilita soția.
Astfel, Mesalina iese din scenă la numai 23 de ani. O viață scurtă, dar plină de excese, desfrâu și corupție. Nimeni nu a vărsat nici măcar o lacrimă...
Sunt Rareș Hăbeanu și până la următoarea noastră întâlnire, nu uitați: istoria ne ajută să înțelegem prezentul și să facem alegeri corecte în viitor.