
Cultură
Peru: Apeducte din epoca precolumbiană sunt folosite și azi pentru irigații
peru_apeduct.jpg

Construit la 450 km la sud de Lima, acest sistem de irigații milenar își trage originile din vechea civilizație Nazca și cuprinde 42 de apeducte, dintre care se crede că cel puțin 29 încă mai transportă spre terenurile agricole apă din pânzele freatice și râurile care coboară din munții acoperiți de zăpadă.
Spiralele vizibile din aer sunt de fapt "puțuri" de până la 15 metri adâncime, care oferă acces la galeriile subterane printr-o rampă elicoidală.
Aceste puțuri serveau pentru operațiuni și manevre, cu scopul de a "menține un regim de curgere uniform", potrivit unui document al Ministerului Culturii datat 2019, dată începând cu care structura se află pe lista UNESCO în vederea includerii sale pe Lista Patrimoniului Mondial.
Galeriile subterane au fost construite cu pietre și grinzi din huarango, un copac milenar de pe coasta peruviană. La capătul galeriilor se află un rezervor pentru extragerea apei.
Sistemul, care are și canale la suprafață, este încă folosit pentru irigarea culturilor de legume și a pomilor fructiferi într-una dintre cele mai aride regiuni de pe planetă.
Acest sistem "ne ajută să ne irigăm toate câmpurile", spune Nicolas Quispe, un fermier de 39 de ani din regiune. Aproximativ 900 de familii de mici fermieri din trei văi beneficiază de acest sistem, care furnizează între 18 și 20 de litri de apă pe secundă.
Înverzește valea...
"Datorită acestui sistem hidraulic, după cum puteți vedea, întreaga vale este înverzită", spune pentru AFP arheologul Abdul Yalli, de la Ministerul Culturii, în timpul unui tur al structurii.
"Fără acest sistem, o civilizație precum cea a culturii Nazca nu ar fi fost posibilă", a spus el, explicând că râurile din regiune seacă în cea mai mare parte a anului.
"Este unic în întreaga Americă de Sud", spune Johny Isla, responsabil de acest patrimoniu în cadrul aceluiași minister.
"Este o operă de artă, arhitectură și inginerie", adaugă Jorge Lopez-Doriga, director de comunicare al grupului peruvian AJE, care sprijină autoritățile locale în promovarea acestei construcții.
Se crede că civilizația Nazca este, de asemenea, la originea geoglifelor, misterioasele figuri gigantice reprezentând animale, plante, ființe fantastice și figuri geometrice vizibile doar din aer, care au fost descoperite în regiune în urmă cu o jumătate de secol.
Liniile Nazca, așa cum sunt ele cunoscute, sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1994.
Traducere de Axenia Dociu după articolul publicat de france24.com