
Cultură
Orchestra Națională a Franței, în două concerte la Timișoara. Sub bagheta lui Cristian Măcelaru
repetitii_orchestra_nationala_a_frantei.jpg

Cristian Măcelaru este, în acest moment, unul dintre cei mai bine cotați dirijori din lume. Născut la Timișoara, școlit inclusiv în America, Măcelaru este, de anul trecut, directorul artistic al Orchestrei Naționale a Franței. Puternic legat sufletește de orașul natal, el a vrut ceva special pentru anul de capitală culturală europeană al Timișoarei. Dincolo de Romanian Chamber Orchestra, un proiect care reunește muzicieni români care fac parte din orchestre celebre din întreaga lume, Cristian Măcelaru a dirijat deja în capitala Banatului, în martie, Orchestra Radiodifuziunii din Koln.
Acum, pe final de mai și început de iunie, în sala Filarmonicii Banatul va putea fi văzută și ascultată Orchestra Națională a Franței, cu aproape 90 de muzicieni.
„Este un moment istoric pot spune pentru Timișoara și pentru anul 2023. Orchestra Națională a Franței poposește la Timișoara pentru două concerte extraordinare. În primul concert îl va vom avea pe David Frey la pian, interpetând un concert de Schumann, iar în ziua a doua, Sarah Nemțanu, violonistă de origine română. Originea proiectului se află în discuțiile cu maestrul Măcelaru, care și-a dorit să aducă Orchestra Națională a Franței la Timișoara și practic să-și aducă această contribuție în anul 2023 către timișoreni, orașul său natal”, spune directorul filarmonicii timișorene, Ovidiu Andriș.
Orchestra Națională a Franței este considerată ambasadorul cultural al acestei țări. Biletele pentru cele două concerte au fost epuizate încă de acum două săptămâni. Evenimentul este finanțat exclusiv de la bugetul local și, spune primarul Dominic Fritz, face parte dintr-o strategie bine… concertată.
„Anul acesta este doar un pas într-o ambiție mai mare pentru noi. Vrem ca Timișoara să devină orașul cu cea mai evervescentă scenă muzicală în România, oraș în care punem în valoare atât artiștii timișoreni și români O facem și aici, și ne bucurăm că Cristian Măcelaru nu și-a uitat orașul de unde vine, dar unde și reușim să intrăm în colaborări , în dialog muzical și nu numai cu alți artiști în toată Europa și în acest sens bineînțeles că ne onorează foarte mult vizita Orchestrei Naționale a Franței”, explică Fritz.
Primarul Timișoarei spune, de asemenea, că proiectele de acest gen vor continua și după ce orașul nu va mai fi capitală culturală europeană, pentru că are potențial, iar cultura și muzica clasică pot deveni efectiv un motor de dezvoltare.

Pentru Cristian Măcelaru, care locuiește la Paris, fiecare întoarcere acasă aduce multe emoții. Acum, va prezenta în fața publicului o orchestră faimoasă. Tot cu gândul la emoții și la îmbinarea lumilor în care trăiește artistul a fost ales și programul de concert.
„Este și poate singurul loc din lume unde mergând pe stradă mi-e greu să merg deoarece mă opresc foarte mulți oameni să spună cât de mândri sunt de ceea ce fac, iar acesta este într-adevăr un lucru care care îl dă foarte multe emoții, deoarece iau acest lucru și ca pe o responsabilitate pe care o am în lucru pe care fac în domeniul în care lucrez să aduc puțin lumină și spre orașul Timișoara și doresc să pot face acest lucru cu mândrie și bucurie (…) Am vrut foarte mult să aducem ceva și și de lângă noi, de aceea am ales Kodaly, care este un compozitor care s-a inspirat foarte mult de muzica care există în Banat și în Transilvania, ca și Bartok, ca și Ligeti, și de aceea această compoziție, «Dansurile galante», sunt o compoziție care se referă la un punct geografic care nu e foarte departe de Timișoara și veți auzi o muzică care reprezintă folclorul care există aici în Banat, în Transilvania, atât de frumos pentru orchestră. Am interpretat această lucrare în trecut cu Orchestra Națională a Franței la Paris și au cântat-o atât de frumos. Am spus neapărat trebuie să ducem în Timișoara. Apoi celelalte compoziții am vrut ca să ducem din ceea ce reprezintă repertoriul nostru de bază, care este repetoriul francez al secolelor 19 și 20”, ne-a declarat dirijorul.
Cristian Măcelaru va veni la Timișoara de mai multe ori până la finele anului. În 24 iunie însă, urmează un eveniment cu totul special. Orchestra Filarmonicii Banatul va cânta alături de violonista scoțiană Nicola Benedetti, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, Concertul în re major pentru vioară și orchestră și Suita pentru vioară, de Wynton Marsalis. În public se va afla însuși Marsalis, iar concertul este unic. În 2020, Benedetti, Măcelaru și Orchestra Simfonică din Philadelphia au câștigat Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, exact pentru acest concert. Cristian Măcelaru este al doilea dirijor român premiat cu Grammy, după Christian Badea, în 1985.