
Cultură
Remix ID, povestea care adună istoriile și muzica Banatului. Acum, și într-o cutie-suvenir
remix_id.jpeg

Cutia-suvenir Remix ID adună material original, texte, grafică și rețete ale etniilor din Banat. Broșura, cusută de mână, include povești emoționante și pline de umor spuse de oameni cu care echipa Remix ID s-a întâlnit în peregrinările sale. Se găsesc aici și cinci rețete tradiționale, cu ingrediente autentice și cu instrucțiuni clare de gătit. Printre ele, neobișnuitele… gogoși cu țuică. Pentru copii sunt ilustrații de colorat, cu personaje și obiecte specifice din cultura tradițională.
Aventura Remix ID a plecat la drum în 2018, în încercarea de a păstra, pentru generațiile care vin, poveștile bunicilor șvabi, maghiari, sârbi, croați, romi, slovaci, ucraineni, aromâni, bulgari și evrei. Practic, istoria Banatului, o țesătură migăloasă, care are la bază coabitarea pașnică între etnii.
Managerul de proiect, Mirela Stoeac-Vlăduți, explică de unde a plecat această idee: „De fapt, Timișoara este o concentrare a ceea ce înseamnă acest județ. Văd că Timișoara încapsulează de fapt toate aceste tradiții și devine atât de eclectică și atât de colorată și atât de cuceritoare. Nu, că te fascinează orașul ăsta și cam spun toți cei care au trecut pe ei și mulți dintre ei au și rămas. Oricum, este și cazul de fază al multora dintre noi din echipă, tocmai pentru că exercită această această fascinație asupra ta. Mereu este ceva de descoperit, nimic nu e liniar, nimic nu e unilateral. Auzi vorbindu-se în tramvai în maghiară, nu mai auzi atât vorbindu-se în germană, decât dacă sunt oameni de afaceri din marile corporații care sunt aici cu business. Dar îmi amintesc când era mai mică că auzeam. Îi mai auzi vorbind și în bulgară și sunt, de fapt, aș zice o mostră de Uniunea Europeană și ce își dorește Uniunea Europeană să fie. Unitate în diversitate. Un model. Cred că e un model pentru pentru noi”.
Remix ID propune, de fapt, un dialog intercultural într-o manieră creativă, care face apel atât la simțuri, cât și la intelect. Arta este mediul perfect de răspândire a unui mesaj de bună înțelegere prin alcătuirea unui mozaic în care sensurile străvechi ale comunităților etnice din Banatul rural întâlnesc lumea ultra tehnologizată din mediul urban.
Olga Torok, actriță la Teatrul German de Stat din Timișoara, este directorul artistic al proiectului Remix ID. Am întrebat-o ce s-a gândit la început și cum a fost în primele excursii de documentare.
„E o muncă colosală, am luat-o. Am zis OK, hai că încep cu șvabii, pentru că eu sunt din comunitatea șvăbească din Satu Mare, adică i-am cunoscut pe cei din Satu Mare și mi-a fost și mai simplu fiind la Teatru German, evident. Și am început cu ei și am zis că va fi mai ușor, dar pe parcurs am întâmpinat niște hopuri peste care am putut să trec ușor pentru că am avut tot timpul oameni la care să pot apela și mi-am făcut foarte multe cunoștințe așa, prin acest proiect, cu oameni foarte inimoși.
Ce a fost cel mai greu în proiectul ăsta de fapt, cât de ușor vorbesc cu oamenii despre poveștile lor și le pun în relație cu ce ați propus voi?
Exact asta este cel mai dificil de explicat, cum să le explicăm că proiectul nostru este o punte între generații și că noi mixăm tradiția pe care ei o trăiesc. Totdeauna a trebuit să întâmpină o prejudecată, în care ei să ne întrebe «da’ acuma cât de comercial devine totul? Cât de cât fals sau de ce înseamnă această remixare a muzicii? E muzică de discotecă? De ce? Ce înseamnă muzică electronică de fapt?”
În timp, a reușit, alături de colegii ei, să-i convingă pe oamenii în ale căror case au intrat că tradiţiile lor sunt preluate cu sens de tineri şi transpuse în limbajul artistic specific acestor vremuri. Proiectul Remix ID actualizează, practic, cântecele, dansurile, și stilurile de viață ancestrale, le păstrează esența, dar modernizează felul în care ele sunt transmise generațiilor viitoare.
Cutia-suvenir include, așadar, povești ale unor etnici şvabi, bulgari, sârbi, croaţi, maghiari, slovaci, romi, ucraineni, evrei și aromâni din Banat. Pentru cei pasionați de gastronomie, se regăsesc aici și cinci rețete tradiționale. Mirela Stoeac Vlăduți n-a testat încă niciuna dintre ele, dar e aproape convinsă că va încerca să facă acasă… gogoși cu țuică. Olga Torok are altă preferință: „Abia aștept să încerc halușchi cu cartofi a doamnei Emilia Popa din Coșteiu de Sus, dar știu, pentru că am gustat, ghibanița, cozonacul croat care este delicios”.
Cutia-suvenir Remix ID poate fi cumpărată din mai multe locuri din Timișoara și poate fi luată acasă, ca aducere aminte a unui loc tolerant, multietnic, colorat şi divers.