Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TIFF 2023 s-a încheiat la Cluj - vezi cum a fost competiția jurizată de tineri francofoni

juriul_francorfon_de_la_tiff_2023.jpeg

Juriul tinerilor francofoni de la TIFF, în timpul deliberărilor
Juriul tinerilor francofoni de la TIFF, în timpul deliberărilor
Sursa imaginii: 
Bianca Pădurean

La Cluj s-a încheiat cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, o ediție cu peste 200 de filme și cu invitați de marcă din România și din străinătate. Deja o tradiție este competiția filmelor jurizate de tineri francofoni, al cărui premiu este acordat de Institutul Francez, TV5 Monde și RFI România.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) are, pe lângă competiția oficială a filmelor și cea în care publicul își spune părerea, o mulțime de evenimente complementare industriei filmului, de la masterclass-uri, la proiecții speciale. Un astfel de eveniment special este și competiția filmelor asupra cărora se pronunță un juriu format din tineri francofoni.

 

Juriul tinerilor francofoni de la TIFF alături de mentorul lor, Corina Șuteu, și Dora Zegrean, de la Institutul Francez Cluj-Napoca
Juriul tinerilor francofoni de la TIFF alături de mentorul lor, Corina Șuteu, și Dora Zegrean, de la Institutul Francez Cluj-Napoca
Sursa imaginii: 
Bianca Pădurean

Mentorul acestui juriu format din tineri francofoni a fost, ca de altfel ultimii 4 ani, Corina Șuteu, critic de teatru, manager cultural și fost ministru al culturii. Ea a făcut o comparație între tinerii din diferitele generații care au făcut parte din juriul francofon.

 

Tinerii care au făcut parte din juriu spun că experiența a fost una deosebita. 

 

Cinci tineri români și francezi, studenți la Cluj în specializările teatru și film, medicină sau cooperare internațională au vizionat anul acesta 7 filme de limbă franceză din Canada, Franța și Elveția, pentru a acorda Premiul TV5 Monde, Institutul Francez și RFI România. Premiul constă în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România. Juriul tinerilor francofoni de anul acesta a ales să premieze filmul Noemi dit oui.

 

 

În această ediție a TIFF, premiul cel mare a fost acordat peliculei iraniene ”Ca peștele pe lună”, iar premiul publicului a fost acordat filmului moldovenesc Carbon. De asemenea, premii pentru întreaga carieră au fost acordate regizorului Oliver Stone și actorului Geoffrey Rush. Nu în ultimul rând, un de excelență premiu pentru întreaga carieră a fost decernat actorului român de teatru și film Horațiu Mălăele.