Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întoarcerea lui Luc Besson...

luc_besson.jpg

Luc Besson la Festivalul Internațional de film de la Veneția, 31 august 2023
Sursa imaginii: 
© Tiziana FABI / AFP via France24

Luc Besson, celebrul cineast francez, căzut în dizgrație în ultimii ani în urma unor acuzații de viol, care s-au dovedit până la urmă nefondate, încearcă să revină pe culmi cu noul său film ”Dogman”, prezentat la actuala ediție a Festivalului internațional de film de la Veneția, scrie France24, care citează AFP.

Actriţa olandezo-belgiană Sand Van Roy l-a acuzat în justiție pe Luc Besson în 2018 că ar fi violat-o, dar procurorii au renunţat la caz în februarie 2019, invocând lipsa de probe. Instanţa supremă de apel din Franţa a respins în iunie a.c. o cerere de reexaminare a plângerii, punând astfel capăt cazului.

"Dogman", în care rolul principal este deținut de una din speranțele cinemaului independent american, Caleb Landry Jones (premiu pentru interpretare la Cannes în 2021, pentru "Nitram") spune povestea unui copil bătut și alungat de tatăl său, care până la urmă ajunge să trăiască zi și noapte închis într-o cușcă cu câini. Copilul traumatizat ajunge la maturitate un marginalizat social care fură din casele bogaților.

Filmul, cu accente pe alocuri cristice, pare să împrumute câte ceva din ”Cartea Junglei”, ”101 dalmațieni” dar și din ”Joker”...

"Eu nu sunt un specialist în cinema”, a declarat la Veneția artistul francez autodidact, adăugând că preferă să se inspire ”de oamenii din jur, de copaci, de vremea de afară....”

”Nu prețuiesc nimic mai mult pe lume decât libertatea. Nimeni nu mă poate opri să scriu ce fel de film vreau”, a mai spus regizorul căruia specialiștii îi acordă șanse la Leul de aur venețian în acest an.

Articolul publicat de France24 integral aici