Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expoziția Constantin Brâncuși de la Timișoara: lucrări de sute de milioane de euro, într-o poveste unică

brancusi1.png

Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Timișoara se pregătește de prima expoziție Constantin Brâncuși deschisă în România ultimilor 50 de ani. Palatul Baroc, în care vor fi găzduite în jur de 100 de lucrări semnate Brâncuși, e ca o fortăreață în aceste zile. Muzeul Național de Artă Timișoara are sisteme de securitate de 2,5 milioane de euro, iar exponatele au venit din cinci țări, sub paza armată. Expoziția se deschide oficial în 30 septembrie și va putea fi vizitată timp de cinci luni.

Un efort financiar și logistic fără precedent, dar și, dacă vreți, un test de competență. De toate și chiar mai mult decât atât a fost nevoie la Timișoara, unde, în ceva mai mult de o săptămână, va fi deschisă prima  expoziție Constantin Brâncuși din ultima jumătate de secol în România. 

Gazda ei: Palatul Baroc din Piața Unirii, adică Muzeul Național de Artă Timișoara. Clădirea, impresionantă în sine, a trecut, vreme de decenii, printr-un proces complex de restaurare care nu e finalizat integral nici acum. La începutul anului, muzeul a trecut primul test: expoziția Victor Brauner, realizată tot în colaborare cu Fundația Art Encounters și Centrul Pompidou din Paris.

În aceste zile, Palatul Baroc e mai degrabă o fortăreață. Rând pe rând, lucrările semnate Constantin Brâncuși ajung la Timișoara în camioane, sub pază armată, și sunt descărcate discret în clădire. Transporturile vin din Franța, Italia, Elveția, Marea Britanie și România, de la șase muzee și  trei colecții private. Jandarmii înarmați din poarta muzeului au stârnit reacții diverse pe retelele de socializare, însă este dreptul proprietarului să solicite acest tip de securitate. Până la urmă, vorbim despre lucrări în valoare de câteva sute de milioane de euro. Directorul Muzeului Național de Artă Timișoara, Filip Petcu: „În total sunt 100 de lucrări, e vorba de 22 de sculpturi, 11 desene, 44 de fotografii și restul documente (…) Transportul de la Pompidou, de pildă, a venit în două tranșe, pentru că ei și-au dorit să nu călătorească toate lucrările fiind o anumită valoare într-într-un singur transport bun. Avem o estimare a valorii lucrărilor care vor fi expuse aici? Valoarea de asigurare a tuturor lucrărilor este de aproximativ jumătate de miliard de euro, iar valoarea asigurării, două lucruri diferite, s-a mai făcut confuzia asta, este de 220.000 euro. Deci practic noi am plătit 220.000 euro pentru asigurarea acestor lucrări”.

Pe lângă banii de asigurare, transportul cu paza corespunzătoare a costat încă un milion de lei. În această perioadă se fac amenajările din cele 11 săli în care vor fi expuse lucrările: se zugrăvește, se construiesc pereți mobili, se „asortează” la culoare draperiile, mocheta și pereții, după planurile arhitectului Attila Kim, cel care a făcut designul și la expoziția Victor Brauner. 

Sisteme de securitate de 2,5 milioane de euro

Întreaga clădire, care nu e deloc mică, are acum sistem de supraveghere și securitate de ultimă generație. Există așa-numite perdele de securitate și tot felul de sisteme de protecție, care să nu permită apropierea prea mare de lucrări. Instalațiile electrice și generatoarele au fost verificate, sistemul de detecție și armare la incendiu a fost avizat de ISU și, pentru prima dată de la înființarea muzului,  a fost emisă și autorizația ISU. Toate investițiile în sisteme de securitate au costat 2,5 milioane de euro.

Bugetul total al expoziției Constantin Brâncuși de la Timișoara este de 2,1 milioane de euro. O treime din sumă este asigurată de Consiliul Județean Timiș, în subordinea căruia se află muzeul de artă, o treime vine din partea sponsorilor și o treime, din vânzarea de bilete. Biletul de intrare costă 88 de lei și au fost destui nemulțumiți pe rețelele de socializare, care au spus că, de exemplu, la Paris, poți vedea gratuit atelierul lui Brâncuși. Trebuie însă să ajungi până acolo. 

O astfel de expoziție are costuri similare oriunde în Europa. Transportul, asigurările, drepturile de expunere, scenografia, curatoriatul, toate costă. Proprietarii lucrărilor au cerințe clare pe care trebuie să le respecți. Și nu poți face rabat de la calitate. 

Și, pentru că tot vorbeam despre atelierul lui Brâncuși de la Paris, curatoarea expoziției de la Timișara, Doina Lemny, vine chiar de la centrul Pompidou. Ea a creat la Timișoara o poveste specială. Dirctorul muzeului de artă, Filip Petcu, explică: „Multă lume nu înțelege că de fapt lucrările pe care le vede la Paris, chiar dacă sunt poate aceleași lucrări pe care noi le vom avea, contextul de aici va fi unul cu totul diferit, care va spune tocmai ceea ce noi discutam. Povestea expoziției este foarte importantă. Povestea expoziției  un concept elaborat de dna. Doina Lemny, un concept care îl leagă pe Brâncuși de România, îl leagă de prietenii lui din România, de cei care l-au susținut în perioada în care el se afla la Paris și avea nevoie de ajutor și totodată arată comunicarea permanentă pe care Brâncuși a avut-o de când a plecat din România, cu artiști români din diaspora, dar și cu conaționali de-ai săi din țară care l-a susținut și cu care a corespondat și că de care niciodată nu s-a despărțit.  Deci arta lui el și-a dorit să o  proiecteze și să transfere această energie spre România”

Bilete cu rezervare pe zile și ore

Expoziția va avea și un audio-ghid, dar și un catalog oficial în română și engleză, coordonat de Doina Lemny și editat de Editura ArtEncounters. Va exista și muzică special compusă de naistul timișorean Mădălin Luca, alături de Robert Nedelcu, Călin Torsan și Shanyio. Practic, prin accesarea, la intrare, a unui cod QR, vei putea fi însoțit în expoziție de un fond sonor.

Biletele  pot fi rezervate online, pentru  ziua și ora la care doriți să vedeți lucrările Pentru a respecta  normele și a nu fi înghesuială, vor avea acces în expoziție cam 95 de oameni pe oră. Spre deosebire de expoziția Victor Brauner, nu va exista gratuitate generală în primul weekend. Se va putea intra însă fără bani în prima miercuri din fiecare lună, fără rezervare în avans. Va trebui să veniți la casierie și să vedeți în ce interval orar mai sunt locuri libere. 

Expoziția „Constantin Brâncuși. Surse românești și perspective universale” se deschide oficial în 30 septembrie. Îl veți putea descoperi aici pe Brâncuși sculptor, fotograf, scriitor sau filozof. Ea va putea fi vizitată până spre sfârșitul lunii ianuarie 2024. Iar dacă ajungeți prin Piața Unirii și vedeți jandarmi înarmați până în dinți, nu vă alarmați: nu e nimic grav, doar mai vin niște cufere cu… comori.