
Cultură
Gurre-Lieder: concert cu 400 de artiști pe aceeași scenă. Două orchestre și cinci coruri, din România și Germania
repetitii.jpeg

Aproximativ 400 de artiști pe o singură scenă, într-un concert în aer liber cum rar s-a văzut în România. De fapt, este doar a doua oară când, în țara noastră, e pusă în scenă lucrarea Gurre-Lieder, a lui Arnold Schönberg.
Dragoste, crimă din gelozie, rebeliune împotriva sorții și reconciliere cu semenii și cu natura. Sau… Gurre-Lieder. Versurile poetului danez Jens Peter Jacobsen, traduse în germană de Robert Franz Arnold, spun o poveste din cetatea Gurre, în Danemarca secolului al XIV-lea. Regele Waldemar îşi înşeală soția cu frumoasa Tove. Regina o omoară pe tânăra amantă, iar suferința lui Waldemar nu are margini.
Arnold Schönberg a început să compună această lucrare în 1900 și a reușit s-o finalizeze abia 11 ani mai târziu. Premiera a avut loc la Viena, în 1913, și a fost un succes copleșitor pentru compozitor. Gurre-Lieder se cântă azi destul de puțin, tocmai pentru că necesită foarte multă muncă. Și-a asumat însă acest efort covârșitor Filarmonica Banatul, în colaborare cu instituția similară din orașul german Gera, cu care Timișoara e înfrățită de 25 de ani.
„Cele două orchestre din Timișoara și din Gera cântă împreună, iar pe scenă avem 400 de muzicieni, alături de cinci coruri în total, două coruri de copii, corul liceului de muzică „Ion Vidu”, corul Rutheneum din Gera, corul Operei Române Naționale din Timișoara, corul filarmonicii „Ion Românu” și corul operei din Gera. Tot timpul trebuie să fie așa mulți oameni când se întâmplă lucrarea asta pe o scenă? Da, este o orchestrație impusă de Arnold Schönberg, tocmai de aceea această lucrare nu se cântă așa de des. Se cântă în principal undeva o dată la doi-trei ani, dar este un public aparte care migrează și se duce în fiecare oraș și ascultă această lucrare din cauza frumuseții ei”, spune directorul filarmonicii, Ovidiu Andriș.
Da, ați auzit bine, sunt oameni care se duc special în orașele în care se cântă Gurre-Lieder, pentru a asculta fiecare montare.
Proiectul muzical face parte din Programul oficial Timișoara 2023 - Capitală Culturală Europeană și este finanțat de Ministerul federal al Culturii din Germania și Primăria Timișoara. Muzicienii români și germani au început să repete, la Timișoara, respectiv în Gera, încă din octombrie 2022. S-a lucrat separat, iar apoi dirijorii asistenți au mers, practic, dintr-un oraș în altul, pentru a armoniza totul.
Primele două concerte au avut loc săptămâna trecută, la Kultur und Kongresszentrum din Gera. A fost cu bilet și, în ambele seri, a fost arhiplin. La Timișoara se cântă la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, în aer liber, cu intrare gratuită. Din nou, Ovidiu Andriș: „În Gera, sălile au fost pline, standing ovation la final la ambele concerte, mai ales că la finalul acestei lucrări, cred, 250 de persoane care cântă în aceste coruri, cântă în acest punct culminant al lucrării. Este ca un moment în care cerul se deschide și am reușit să impresionăm publicul din Gera care, după cum spuneam, este nu numai publicul din Gera, ci și publicul venit din Germania sau din alte țări, venit să asculte această lucrare. La Gera a fost înăuntru, la Timișoara va fi outdoor. Cum va fi? Diferit din punctul ăsta de vedere, dar ne străduim și ne-am dorit foarte mult să prezentăm această lucrare publicului larg și să avem cât mai mulți spectatori. După cum bine știți, în Timișoara, sălile nu pot acomoda mai mult de 1.200 de oameni”.
Soliștii vor fi Roy Cornelius Smith, Michaela Kaune, Ruxandra Donose, Cosmin Ifrim și Bogdan Baciu, iar naratorul poveștii va fi Johannes Schwärsky. Conducerea muzicală este asigurată de Gabriel Bebeșelea.
Gurre-Lieder este cu adevărat o lucrare unică în istoria muzicală - datorită concepției monumentale, a execuției extrem de diferențiate a părților vocale solo și a finalei corale copleșitoare, cu câteva sute de participanți. Timișorenii vor avea ocazia s-o asculte joi și vineri seară. Probabil, o șansă unică.