
Cultură
Viața lui Casanova. De la preot cuceritor la bibliotecarul fără dinți
casanova.jpg

Giacomo Girolamo Casanova este unul dintre cei mai mari aventurieri ai secolului al XVIII-lea. Venețianul este înzestrat de natură cu toate calitățile necesare unui cuceritor: are un chip plăcut, o înălțime de 1,87 m, este manierat și are o exprimare aleasă. În plus, știe cum să intre pe sub pielea femeilor. Deloc de neglijat, dimensiunea membrului său viril se situează între 22 și 23 de cm, potrivit propriilor sale relatări.
Cu asemenea atuuri nu este de mirare că a avut peste 120 de partenere, de la slujnice la aristocrate și de la actrițe la călugărițe. Este adevărat că a fost ajutat și de context pentru a ajunge la această performanță. Secolul Luminilor a permis anumitor medii sociale o relaxare a moravurilor, iar Veneția reprezenta paradisul libertății sexuale în Europa.
Cu o mamă actriță care este mai mult plecată prin turnee, educația lui Casanova cade în grija bunicii. Femeia vrea ca băiatul să devină abate și tânărul chiar face studii în acest sens. Dar cariera sa este scurtă, întrucât de la primele predici enoriașele manifestă un interes carnal și nu spiritual pentru omul Bisericii. Plecat cu scandal din cariera preoțească, Casanova se va dedica în întregime plăcerii.
La Ancona cunoaște prima sa decepție în dragoste. În cursul unui recital se îndrăgostește de un castrat pe nume Bellino. Dar, surpriză! Bellino este de fapt Bellina. Mai precis sub hainele masculine se ascundea o cântăreață pe nume Tereza. Tânăra apelase la acest truc pentru a putea fenta legea care interzicea femeilor să urce pe scenă în statele papale. După câteva luni de amor înflăcărat, Tereza pleacă în turneu și îi frânge inima lui Casanova.
Chiar dacă a fost păcălit inițial de tânăra deghizată în bărbat, Casanova a avut și relații homosexuale. O aventură extrem de periculoasă, dacă luăm în calcul că în acele vremuri homosexualitatea era considerată o crimă pentru care puteai ajunge chiar și pe rug.
Casanova nu a fost ars pe rug, dar a ajuns la vârsta de 30 de ani în temuta închisoare Piombo, după ce a trișat la cărți și s-a afișat ostentativ cu o călugăriță din înalta nobilime venețiană. După 15 luni de arest, Giacomo evadează cu ajutorul prietenilor din exterior și se stabilește în Paris.
Este prezentat doamnei de Pompadour și reușește să convingă Curtea Regală să înființeze o loterie pentru a alimenta visteria sărăcită. Prezentându-se în mod fals drept un expert în loterie, Casanova se îmbogățește de pe urma acestei imposturi. Va ajunge repede la faliment, însă se bazează pe frații săi din masonerie pentru a face față necazului. Profită de cunoștințele sale ezoterice pentru a păcăli o bătrână, dar foarte bogată marchiză, că o poate reîncarna într-un tânăr cu vigoare eternă. În final, marchiza va rămâne cu ridurile și Casanova cu banii.
După câțiva ani, Giacomo devine spion în slujba regelui Franței. În timpul unei șederi la Londra se întâlnește cu o vestită prostituată care îl batjocorește. Furios, Casanova o bate atât de rău, încât crede că a omorât-o. Plin de remușcări se aruncă în Tamisa cu plumb în buzunare pentru a se sinucide. Scapă cu viață, dar se îmbolnăvește se sifilis. Ca și Eminescu un secol mai târziu, Casanova este tratat cu mercur. “Remediul” nu vindecă boala venerică, dar duce la înnegrirea gurii și la căderea dinților.
La aproape 60 de ani, Giacomo îl cunoaște la Viena pe contele Waldstein, care-i propune postul de bibliotecar la castelul său din Boemia. Uitat de lumea bună, Casanova își va dedica ultimii 14 ani din viață scriindu-și Memoriile, o operă flamboaiantă care se întinde de-a lungul a peste 3000 de pagini.
Giacomo Casanova moare la 73 de ani, în 1798. Odată cu el se stinge o lume, lumea Vechiului Regim, așa cum denumesc francezii perioada dinaintea Revoluției din 1789. În ciuda vieții libertine, Casanova a fost omul epocii sale și rămâne o figură emblematică a Iluminismului.
Sunt Rareș Hăbeanu și până la următoarea noastră întâlnire, nu uitați: istoria ne ajută să înțelegem prezentul și să facem alegeri corecte în viitor.