Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emil Cioran se vinde foarte bine la Paris

Licitaţia derulată ieri după-amiază în jurul unor manuscrise, documente şi epistole personale ale marelui scriitor şi filozof de origine română a atras multă lume şi mai ales mulţi bani. Un reportaj de Vasile Damian care a asistat la toată vânzarea.

406 mii de euro fără taxe, 510 mii cu taxe cu tot. Iată suma totală pe care va trebui s-o plătească persoana care a cumpărat după trei ore de bătălie întregul fond Cioran scos la vânzare de Casa "Binoche şi Giquello".

Trei ore de suspans care aveau să se termine cu un fel de lovitură de teatru, oricum cu un gust amar pentru cei care sperau să plece cu ceva de acolo. Lucrurile începuseră aproape normal. Comisarul licitaţiei, cel care avea să conducă întreaga vânzare, a ţinut să precizeze în preambul că: unu, toate obiectele au certificate de export şi doi, ele pot beneficia de aşa-zisa opţiune legală de a putea fi la sfârşitul licitaţiei, cumpărate de o singură persoană sau instituţie, dacă aceasta plăteşte, bineînţeles, suma totală.

Mai întâi au fost scoase la vânzare manuscrisele de mare calitate şi extrem de rare, toate în limba română. "Lacrimi şi sfinţi" 8.800 de euro, "Îndreptar pătimaş", 12.100, un caiet de notiţe, 16 mii de euro. Preţurile au început însă repede să urce, mai ales la ordinele date prin telefon. Cele câteva zeci de persoane aflate în sala pariziană capitonată cu roşu au fost repede sufocate de sumele colosale propuse de necunoscuţii aflaţi la capătul firului telefonic: 8 mii de euro pentru diploma de bacalaureat obţinută de Emil Cioran în octombrie 1928, 17 mii de euro pentru diploma de licenţă în filosofie şi litere, pașaportul emis pe vremea regelui Carol al doilea, la 11 mii de euro, cât şi carnetul de student parizian al lui Cioran.

Toate aceste documente, acte de identitate, erau evaluate la câteva sute de euro, maxim. Semn că vânzarea devenea excepţională, feţele asistenţei din sală erau tot mai nedumerite şi totodată amuzate de turnura licitaţiei.

L-am întrebat, la sfârşit, pe Renaud Giquello, comisarul licitaţiei, omul care decidea cu ciocănelul alb cui îi revine cutare sau cutare obiect, ce l-a impresionat cel mai mult?

Marea emulaţie care s-a creat în jurul lui Cioran. A fost formidabil, cu atât mai mult cu cât interesul pentru această vânzare s-a manifestat în ultimele zile şi în ultimele ore. S-a creat o adevărată frenezie admirabilă, foarte interesantă şi excitantă pentru mine. Suntem, fireşte, bucuroşi de rezultatul vânzării dar succesul ei este, în fapt, un superb omagiu adus geniului lui Cioran care se impune astfel ca un gigant al literaturii mondiale”.

Cum vă explicaţi însă preţurile la care au ajuns anumite obiecte?

Preţurile au evoluat crescendo. Am început imediat cu manuscrisele şi documentele care, din punctul meu de vedere, erau cele mai importante. Cu cât înaintam însă în timp, cu atât preţurile creşteau, ori, noi ne aşteptam ca manuscrisele importante să atingă preturi excepționale”.

Frédéric Castaing este expertul care a validat toate documentele şi manuscrisele lui Cioran scoase la vânzare. Este cel care şi-a dorit, într-un precedent interviu acordat la RFI, ca tot acest fond să nu fie dispersat, să meargă toate lucrurile la un loc. Bineînțeles că aseară, deznodământul nu l-a putut decât satisface:

Când eşti în faţa unui astfel de ansamblu de o valoare atât de mare, teama cea mare este să vezi că aceste lucruri se vor împrăştia şi că va fi nevoie de ani de zile, dacă nu chiar de generaţii, ca să le reuneşti din nou la un loc. Ori iată, lucrurile vor rămâne împreună şi cred că e mai degrabă un câştig”.

Dar nu v-a mirat faptul că estimările dvs. au fost multiplicate cu patru? S-au dat de patru ori mai mulţi bani decât aşteptaţi, cel puţin dacă privim catalogul.

Mă miră şi nu mă miră. În primul rând, estimările pe care le punem în catalog sunt mai degrabă mici, ca să nu-i speriem pe amatori. O vânzare bună înseamnă când vânzarea s-a soldat cu de două ori mai mulţi bani. Aici, e adevărat, a fost o mare surpriză. Explicaţia este că nu se văd, practic, deloc, în marile licitaţii, documente de-ale lui Cioran sau rareori mai apare câte o scrisoare ici, alta colo. Ori aseară aveam un ansamblu fantastic. În măsura în care oameni ca dvs., de exemplu, v-aţi mobilizat, au venit şi alţi jurnalişti care au dat amploare evenimentului, au venit intelectuali şi cercetători să vadă exact despre ce este vorba, în acest context deci, au fost oameni care şi-au zis, probabil, că e o şansă unică, ceva care nu va mai apărea poate niciodată”.

Sunteţi un specialist în manuscrise, expertul acestei licitaţii. Cum vă explicaţi că nu manuscrisele, ci documentele au fost cele care au repurtat cel mai mare succes?

Ştiţi, un manuscris este un univers în sine, se poate deci înțelege că unele ating preţuri la care nu te aştepţi. Ce m-a surprins acum este preţul atins de carneţelele de student, de permisele de bibliotecă, paşaportul, diploma de bacalaureat, ş.a.m.d. Şi acest lucru se poate înţelege, sunt personaje care provoacă astfel de comportamente şi reacţii din partea amatorilor. Pentru noi însă, specialiştii din domeniu şi cunoscători ai felului cum evoluează piaţa, este într-adevăr surprinzător ce am văzut”.

Surprinzătoare a fost fără îndoială şi ultima bătaie cu ciocanul a comisarului, cea care a urmat deciziei unei persoane de a cumpăra întregul fond, prin telefon, contra sumei de 406 mii de euro plus taxele aferente.

Surse neoficiale afirmă că respectivul colecţionar ar fi un român stabilit la New York care ar avea intenţia să pună la dispoziţia publicului respectivele documente şi manuscrise. Chiar dacă ar fi aşa, informaţia nu-i o consolare pentru cei din România – în speţă TVR şi Biblioteca Centrală Universitară – care şi-ar fi dorit să achiziţioneze măcar o parte din obiectele lui Cioran scoase acum la vânzare.

Fără îndoială că viitorul fond Cioran – cele 37 de caiete cu spirală atribuite unei anticare franceze – care nu vor întârzia să apară pe piaţă, în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, vor atinge preţuri cu mult peste cele atinse aseară.

Update

George Brăiloiu a cumpărat intregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran. George Brăiloiu a câştigat în ultimii doi ani peste 100 de milioane de euro din consultanţă pentru eliberarea certificatelor de emisii de carbon.

"Le voi dona statului român. Sunt un admirator al lui Cioran şi consider că manuscrisele trebuie să rămână acasă", a declarat omul de afaceri pentru Pro Tv. "Consider că manuscrisele trebuie să se întoarcă în ţară şi să facă parte din patrimoniul naţional".