
Cultură
Gabriel García Márquez a murit
Cu puțin timp în urmă, preşedintele columbian spunea că scriitorul suferea de o ”pneumonie”, care se afla ”sub control”, şi nu de un cancer limfatic, aşa cum a scris presa din Mexic în ultimele zile.
Luni, cotidianul mexican El Universal, citând ”surse demne de încredere”, scria despre cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian în urma cu 15 ani, precizând că boala a recidivat și se extinde la plămâni, ganglioni și ficat.
Potrivit acestei publicații, familia și medicii au stabilit de comun acord să nu îl supună pe Gabriel García Márquez unui tratament oncologic, ci să îi asigure o ”îngrijire paliativă” la domiciliu.
Stabilit în Mexic din 1961, cu o perioadă de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona și Havana, Gabriel García Márquez s-a retras de câțiva ani din viața publică, iar în timpul scurtelor sale apariții la diverse evenimente nu a făcut nicio declarație presei.
Ultima apariţie publică a lui Gabriel García Márquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.
Gabriel García Márquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. Cel mai popular roman al său este ”Un veac de singurătate” (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine. Romanul descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Acțiunea se desfășoară pe o perioadă de peste o sută de ani și prezinta ascensiunea și prăbușirea familiei Buendia.
În nuvelele și romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul și realitățile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulți critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american.
În afară de ”Un veac de singurătate” (1967), foarte cunoscute sunt și ”Cronica unei morți anunțate” (1981), ”Dragostea în vremea holerei” (1985), ”Generalul în labirintul său” (1989) și ”Povestea târfelor mele triste” (2004).