Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Comorile Chinei", vernisaj oficial, la Muzeul de Istorie a României

Expoziţia "Comorile Chinei", organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României din Capitală, a avut vernisajul luni seară, în prezenţa premierului Victor Ponta, a ministrului Culturii, Daniel Barbu şi a ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Expoziţia va fi deschisă pentru public de marţi, 30 aprilie, începând cu ora 10 până la orele 18 şi va putea fi vizitată până pe 1 august.

Proiectul expoziţional "Comorile Chinei" - care include, printre altele, câţiva dintre faimoşii soldaţi ce făceau parte din armata de teracotă, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang - constituie cel mai amplu demers cultural şi cea mai mare expoziţie organizată de China într-un muzeu din România, reunind artefacte inestimabile provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din R. P. Chineză.

Făcând referire la expoziţie, Victor Ponta a spus: "Este o şansă extraordinară pentru Bucureşti şi România de a viziona cele câteva exemplare preţioase (soldaţi din armata de teracotă a Chinei, n.r.), oglindă a civilizaţiei chineze".

Premierul a povestit că, în anii 1980, a citit în revista Magazin istoric despre descoperirea mormântului unuia dintre cei mai mari împăraţi chinezi şi a spus că mereu a dorit să afle "cum a fost posibil ca sute şi mii de soldaţi de teracotă să supravieţuiască peste 2000 de ani".

"Cred că este o oportunitate de a descoperi o mare civilizaţie, care acum 2000 de ani deschidea universităţi şi îşi păstra în scris toate documentele administrative", a mai spus premierul. Acesta a adăugat că îşi doreşte foarte mult ca prin această expoziţie cei foarte tineri să "prindă gustul" unei mari culturi cum este cea chineză.

De asemenea, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a spus că "există o soluţie a nemuririi, care este cultura", făcând astfel referire la dorinţa primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang Di, de a găsi nemurirea.

La plecare, Victor Ponta a scris în cartea de oaspeţi: "Mulţumiri autorităţilor şi Ambasadei Republicii Populare Chineze pentru această şansă extraordinară oferită publicului din România".

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul instituţiei, a prezentat echipa din România alături de care a lucrat pentru organizarea expoziţiei, dar şi provocările cu care s-a confruntat în cele trei luni care au trecut de la confirmarea evenimentului şi până la deschiderea lui pentru marele public.

"Este o expoziţie neobişnuită prin importanţa patrimoniului adus aici, prin valoarea lui şi prin dificultăţile pe care le ridică organizarea unui astfel de eveniment. De asemenea, neobişnuitul vine şi din timpul scurt de organizare, deoarece, în mod normal, durata de organizare a unei astfel de expoziţii este de un an. Să nu o consideraţi o lipsă de modestie, dar, dacă am fi ratat această ocazie, nu cred că eu sau colegii mei am fi avut oportunitatea organizării unei astfel de expoziţii", a spus directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Acesta a adăugat că, "pe lângă negocierea foarte dificilă a contractelor de expoziţie, mai este şi partea prozaică, aceea a banilor, pentru că nimic din ce este frumos nu este gratis". Directorul MNIR a spus că suma pusă la dispoziţie de Ministerul Culturii, anul trecut, pentru organizarea expoziţiei "Comorile Chinei" nu a putut fi folosită de la început şi, în acest context, nici documentele oficiale pentru organizarea expoziţiei nu au putut fi semnate mai devreme. "Bugetul a devenit operativ pe 28 februarie şi, conform legislaţiei în vigoare, nu se poate semna un contract fără un buget alocat, aşa că noi am semnat contractul pe 1 martie", a explicat Oberländer-Târnoveanu.

El a mai spus că estimează că numărul celor care vor trece pragul muzeului pentru a vizita expoziţia "Comorile Chinei" va fi de cel puţin 60.000 de persoane, "aproximativ câţi vizitatori avem într-un an". Însă, pentru a putea acoperi efortul de finanţare făcut de muzeu, directorul MNIR spune că "ar fi nevoie de 250.000 de vizitatori".

"Însă realizarea expoziţiei este doar un prim pas. Urmează validarea publicului", a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Expoziţia "Comorile Chinei" va fi deschisă pentru public de marţi, începând cu ora 10.00 până la orele 18.00 şi va putea fi vizitată până pe 1 august. În perioada 30 aprilie - 1 august, muzeul va avea un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la orele 22.00.

În această perioadă, se vor aplica noi condiţii şi tarife de acces, diferite de cele aplicate până în prezent. Astfel, costul unui bilet de acces în muzeu, care include vizitarea expoziţiilor "Comorile Chinei", "Tezaur Istoric", "Lapidarium-Copia Columnei lui Traian" şi a expoziţiilor temporare va fi de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, 50 lei pentru pachet familial, care include 2 adulţi şi maximum 3 copii cu vârsta până în 18 ani. Va exista, de asemenea, în această perioadă, opţiunea "acces rapid" în muzeu - 50 lei.

În conferinţa de vineri, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României a precizat că în Noaptea Muzeelor, eveniment ce se va desfăşura pe 18 mai, expoziţia "Comorile Chinei" va fi închisă pentru vizitare.

"Din motive obiective, expoziţia nu va fi deschisă de Noaptea Muzeelor, din motive de securitate. Nu am putea gestiona un număr atât de mare de vizitatori", a spus Oberländer-Târnoveanu.

Expoziţia "Comorile Chinei" include câţiva dintre faimoşii soldaţi ce făceau parte din armata de teracotă, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang, din celebrul sit arheologic de la Xi'an. Este vorba despre statui în mărime naturală reprezentând ofiţeri din armata chineză, atât infanterişti, cât şi arcaşi şi cavaleri. Aceştia sunt realizaţi într-o tehnică deosebită, având o valoare artistică cu totul aparte şi detalii extraordinare de execuţie care uimesc şi astăzi, la mai bine de 2.000 de ani de când au fost create aceste artefacte.

Pe lângă aceste capodopere de o valoare excepţională, expoziţia cuprinde o serie de alte artefacte, printre care pot fi amintite mai multe vase neolitice, cu o vechime de câteva mii de ani, artefacte care atestă o uimitoare realizare artistică. Acestora li se adaugă alte piese de referinţă - o serie de vase din bronz, celebre în lume pentru calitatea şi valoarea lor extraordinară. Periplul prin civilizaţia chineză continuă cu o serie de bunuri culturale legate de istoria Drumului Mătăsii şi artefacte referitoare la istoria modernă a Chinei. Prin intermediul acestei expoziţii publicul va avea ocazia să admire unele din comorile spectaculoase ale milenarei civilizaţii chineze, datând din zorii epocii neolitice până în perioada modernă, în timpul dinastiilor Ming şi Qing.

Vizitatorii expoziţiei au posibilitatea să cumpere de la muzeu catalogul trilingv (engleză, română, chineză) al acestei expoziţii, pus în vânzare la preţul de 70 de lei, volumul lui John Man "Armata de teracotă", care costă 40 de lei, seturi de 10 vederi dedicate expoziţiei (10 lei), tricouri imprimate cu imaginile soldaţilor de teracotă (28 de lei), magneţii de frigider şi brelocuri (5 lei).