Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noaptea muzeelor - ediţia 2013

noaptea-muzeelor-bucharest-145.jpg

Noaptea muzeelor - ediţia 2013

În noaptea de sâmbătă spre duminică, muzeele din toată ţara vor fi deschise. În Capitală, instituţiile de cultură vor organiza mai multe evenimente cu această ocazie. Muzeul Bellu din Capitală sărbătoreşte centenarul aeronauticii militare, cu tururi şi demonstraţii de gen, Foişorul de Foc este deschis pentru vizitatorii curioşi, iar Ferma Animalelor va fi deschisă, pentru prima dată, până la ora 24.00.

Noutatea de anul acesta constă în introducerea de circuite muzeale şi la Baia Mare şi Sibiu - oraşe în care vor fi disponibile hărţi tipărite cu instituţiile participante, după modelul din Bucureşti din ultimii cinci ani şi de la Cluj-Napoca, de anul trecut. Proiectul "Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu" este coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Parteneri în proiect sunt Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

Lista muzeelor şi instituţiilor participante este accesibilă pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele şi evenimentele speciale pregătite pentru această ocazie.

În Bucureşti, vizitatorii au de ales între 32 de muzee şi organizaţii culturale care îşi deschid porţile până târziu în noapte şi invită publicul la expoziţii, concerte, proiecţii de filme, activităţi pentru copii, spectacole etc., pentru experienţe de neuitat.

Printre muzeele şi instituţiile care s-au alăturat evenimentului în ultimii ani pot fi amintite Muzeul de Artă Veche Apuseană, Universitatea Spiru Haret, World Press Photo România, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Bellu, Muzeul Naţional al Pompierilor - Foişorul de Foc şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I".

Pentru al treilea an consecutiv, muzeul Bellu este deschis vizitatorilor. De data aceasta, instituţia sărbătoreşte centenarul aeronauticii militare, cu un tur ghidat la monumentele eroilor aviatori, dar şi o reprezentaţie susţinută de Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul.

Ferma Animalelor, prima fermă cu animale domestice deschisă pentru vizitare, va primi oaspeţi până la miezul nopţii, sâmbătă.

Muzeul Naţional de Istorie va închide, pentru Noaptea Muzeelor, expoziţia "Comorile Chinei". De Noaptea Muzeelor, Muzeul Satului va permite accesul pe Aleea Călăreţilor între orele 19.00 şi 21.00.

De asemenea, anul acesta, Muzeul Naţional de Artă al României inaugurează pentru public somptuoasele spaţii recent restaurate din corpul central al instituţiei: Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor, care au fost doar parţial accesibile vizitatorilor înainte de renovare. În intervalul orar 19.00 - 04.30, publicul este invitat să viziteze expoziţia "Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal", care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale).

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).