Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Jude, recompensat cu Ursul de Argint pentru filmul "Aferim!"

radu_jude.jpg

Regizorul Radu Jude

Regizorul român Radu Jude a primit aseară, la Berlin,  Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru lungmetrajul "Aferim!" Plin de umor, regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, "ar fi fost mai serios când a filmat" lungmetrajul "Aferim!".

Radu Jude a declarat la Berlinală că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult. Ce alt mesaj a avut de transmis Radu Jude, iată o parte din declarația de presă de după obținerea premiului:

Consider ca tema principală a filmului se referă la mentalități și realități sociale. Am pus un accent special pe sclavia romilor, o filă de istorie care nu e foarte cunoscută în Occident și nici în Europa, în general. În România, e cunoscută, dar nu se discută despre asta,  nu e un subiect care să fie dezbătut pe larg. Știți, suntem o țară mică, având o cultură mică, cu toate complexele care derivă de aici. Și multor români nu le place să li se vorbească de acest capitol al istoriei, să li se arate părțile întunecate ale societății și istoriei noatre. Or, exact asta face filmul Aferim, într/un mod onest și direct”.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, iar producător este Ada Solomon.

Să mai precizăm că Ursul de Aur a fost câștigat de filmul 'Taxi', al regizorului iranian Jafar Panahi. Filmul, care propune o analiză profundă a societății iraniene contemporane, a fost prezentat la Berlinală în pofida faptului că este interzis în Iran iar regizorul Panahi nu a putut participa la festival.

Reamintim că "Aferim!" a fost singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei 2015.

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija și Victor Rebengiuc.

"Aferim!", în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Ursul de Aur a fost câștigat de filmul 'Taxi', al regizorului iranian Jafar Panahi. Filmul, care propune o analiză profundă a societății iraniene contemporane, a fost prezentat la Berlinală în pofida faptului că este interzis în Iran iar regizorul Panahi nu a putut participa la festival.