Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră mondială duminică seara la Lyon.

În cadrul prestigiosului festival "Les nuits de la Fourvière" a fost prezentată o nouă adaptare a operei "Carmen" de Georges Bizet. Punerea în scenă este semnată de italianul Mario Tronco iar muzica este asigurată de orchestra sa "Di Piazza Viitorio". Criticile sunt unanim favorabile pentru acest spectacol ce mai este prezentat încă astăzi şi mâine înainte de a cunoaste o carieră internatională.

"Italianul a dinamitat opera lui Bizet pentru a prezenta o Carmen derutantă". Verdictul vine de la Lyon Mag dar este împărtăşit şi de Libération. Cotidianul salută în această punere în scenă a lui Mario Tronco o "ardoare barocă şi desfrânată" care dă operei Carmen o realitate actuală a vieţii romilor.

Din India şi până în România, fără a trăda nici muzica lui Bizet şi nici libretul lui Meilhac si Halévy, Mario Tronco şi orchestra sa "Di Piazza Vittorio" propun un demers şi un spectacol extrem de original. Astfel, Carmen este o adevărată soprană dar Don José e un cântăret traditional din Rajastan iar Micaela vine din univesrul pop-rock. Fiecare cântă în limba lui - spaniola pentru căpitan, franceza pentru Carmen şi Micaela, româna pentru muzicanţi şi limba rajastani pentru Don José, rol ţinut deci de Sanjav Khan, în vârstă de doar 19 ani.

"Decorul e un amestec de şantier cu garaj auto, corul e cocoţat pe o schelă la 5 metri de sol, dansatoarele sunt îmbrăcate în rochii tradiţionale indiene multicolore în timp ce instrumentelor clasice din orchestră le-au fost adăugate muzicuţe indiene şi ţambale tigăneşti din Balcani şi România" notează amuzat criticul de la Libération. Un comentator încântat de acest spectacol încântător, un amestec de muzică world şi clasică ce rămâne însă fidel poveştii originale.

Publicul care a asistat la premiera de duminică a ridicat în slăvi spectacolul care îmbină la perfecţie vocile lirice cu cele tradiţionale, iar instrumentele occidentale cu cele orientale. Realizarea finală se datorează în mare parte şi orchestrei "Di Piazza Vittorio", o orchestră ce şi-a luat numele după piata Vittorio-Emanuele aflată în apropierea unui cartier extrem de colorat din Roma, în care convieţuiesc foarte mulţi imigranţi. Structura orchestrei creată în 2002 reflectă dealtfel această varietate rasială: cei 18 muzicieni ai orchestrei sunt de 11 naţionalităţi diferite.

În plus, Mario Tronco, patronul ansamblului, a lucrat ani de zile cu indienii din Rajastan şi cunoaste toată familia lui Sanjav Khan, cel care-l joacă pe Don José în această versiune a lui Carmen. Un spectacol prezentat aşadar acum timp de trei seri la Lyon apoi la toamnă încă trei seri la opera-teatru din Saint-Etienne - coproducător al spectacolului. Libération îi prezice apoi acestei Carmen o "frumoasă carieră internatională".